Amerikai szövetségi vizsgálat a Google Buzz ellen

Amerikai szövetségi vizsgálat a Google Buzz ellen

2010. február 17. 12:20, Szerda
Úgy tűnik, a webes óriáscégnek immár nem csak a felhasználók kritikájától, hanem a Federal Trade Commission (FTC) vizsgálódásától is tartania kell.

Az Electronic Privacy Information Center (EPIC) nevű amerikai adatvédelmi szervezet ugyanis hivatalos vizsgálatot kezdeményezett az FTC-nél a Google Buzz szolgáltatása ellen. Az aktivisták amiatt aggódnak, hogy az új szolgáltatás megsértheti a Google Mailt használók magánéletét, mivel automatikusan a rendszer tagjaivá teszi őket és számos adatot megoszt róluk másokkal. "A Google-nek nem szabadna megengedni, hogy felhasználói személyes információit egy olyan közösségi hálózathoz vegyék igénybe, amelyre nem is jelentkeztek" - mondta Marc Rotenberg, a jogvédő szervezet vezetője. Az EPIC-et a beadvány szerint leginkább pont a Buzz kapcsolatmegosztó funkciója zavarja, amelynek segítségével bárki, aki felkereste az illető profilját megkaphatja számos személyes adatát, például az e-mail címét. A szervezet álláspontja az, hogy ezzel a megoldással a Google egyértelműen megtévesztette a felhasználókat, de ami ennél is súlyosabb, hogy megsértette a saját adatvédelmi irányelveit, sőt, a lehallgatási akciók elleni amerikai szövetségi törvényeket is.

Egy másik szervezet, az Electronic Frontier Foundation (EFF) képviselői ugyan jelezték, hogy a napokban bejelentett változtatásokat regisztrálták, de úgy gondolták: ezek a hibák nem jelenhettek volna meg a szolgáltatásban. Az EFF Todd Jackson termékmenedzser BBC-nek adott interjúját idézte, amelyben a szakember egyértelműen elismerte, hogy a Google Buzz kapcsán nem végeztek el külső teszteket.

Eric Schmidt, a cég vezetője Barcelonában közölte, hogy elmulasztották "a szolgáltatáson belül megfelelő módon kommunikálni az adatvédelmet", de szerencsére egyetlen felhasználó érdekei sem sérültek, nem hozták nyilvánosságra egy személy e-mail címét vagy más személyes adatait sem. Todd Jackson, a Google Mailért és a Buzzért felelős szakember blogbejegyzésében kért elnézést a felhasználóktól és mint írta: világosan megértették a felhasználók visszajelzéseit és gőzerővel dolgoznak a problémák megoldásán.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások