Bevezette a böngészőválasztást a Microsoft

Bevezette a böngészőválasztást a Microsoft

2010. március 3. 10:32, Szerda
Bevezette a szabad böngészőválasztást az Európai Bizottság által korábban a piaci verseny megsértésével vádolt Microsoft európai részlege. A dologból a hackerek is hasznot húzhatnak.

Az amerikai nagyvállalat operációs rendszereit telepítő számítógép-használóknak ezentúl olyan képernyő bukkan fel, amely 12 böngésző közül kínál választást. A felkínált internetes keresők között a jól ismert programok - Internet Explorer, Firefox és az Opera - mellett kevésbé nevesek is szerepelnek, mint amilyen a K-meleon és a Seipnir. A Microsoft európai részlege azt követően kényszerült a szabad böngészőválasztás felkínálására, hogy az Európai Bizottság úgy foglalt állást: a szabad verseny megsértését jelenti az a gyakorlat, hogy a vállalat az Internet Explorert telepíti az operációs rendszerekre. A cég megbírságolásától eltekintettek, azzal a feltétellel, hogy a Microsoft változtat az alkalmazáson.

"Európai felhasználók millióinak válik javára, hogy szabadon dönthetnek, mely böngészőt vegyék igénybe" - mondta Neelie Kroes, a bizottság digitális politikáért felelős biztosa, aki szerint a rendelkezés a riválisok számára is lehetővé teszi termékeik fejlesztését. A szabályozás öt évre szól, és az Európai Gazdasági Térség egészére érvényes. A választási lehetőség a Windows XP, Vista és Windows 7 felhasználóinak automatikusan ugrik fel. Az Opera, a Google Chrome, a Safari, az Internet Explorer és a Firefox véletlenszerű sorrendben bukkan fel a képernyő egyik - szembetűnő - részén, míg az egyéb böngészők, beleértve a Flock, az Avant és a Maxthon nevű programokat, a monitor másik részén jelennek meg. A választást a keresőkről szóló rövid ismertetővel segítik.


Kitűzőkkel és képeslapokkal kampányol a Mozilla Alapítvány a hannoveri CeBIT számítástechnikai kiállításon a nyílt forráskódú, szabadon terjeszthető szoftverek pavilonjában. A Firefox böngészőprogram fejlesztője nem titkolja, hogy örül az Európai Bizottság szabad böngészőválasztásról szóló döntésének, azonban aggodalommal figyeli, hogy a felhasználók jelentős része még azt sem tudja, hogy mi a különbség a webes keresőmotor és a böngészőprogram között.

"A felhasználók jelentős része nem tud mit kezdeni a Windows-frissítéssel megjelenő böngészőválasztó ablakkal, ezért lesz, aki egyszerűen nem vesz majd róla tudomást, és lesz olyan is, aki gondolkodás nélkül fog rákattintani az ablakban felkínált lehetőségre" - mondta el Patrick Finch, a Mozilla európai reklámozásáért felelős munkatársa. "Ezt a felugró ablakot akár a hackerek is lemásolhatják, netezés közben is bármikor megjelenhet, innen pedig már csak egy lépés, hogy a hamisított oldalon az új böngészőre kattintva valami kártékony program kerüljön a felhasználó gépére" - magyarázta Finch, hozzátéve, hogy éppen ennek megelőzésére hozták létre a http://opentochoice.org című oldalt, amely az alapfogalmakat és a váltás jelentőségét magyarázza el az érdeklődőknek.

Hat európai országban: Franciaországban, Lengyelországban Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban végzett felmérés szerint a felhasználók több mint kétharmadát nem érdekli a hamarosan megjelenő szabad szoftverválasztás. A megkérdezettek közül a legtudatosabbak a lengyelek voltak, akiknek 30 százaléka tudja, hogy mi fog történni, a legkevésbé pedig a spanyolok követik az eseményeket, akiknél mindössze 19 százaléknak nem fog meglepetést okozni a böngészőválasztó ablak megjelenése. Érdekes, hogy az Internet Explorer piaci részesedése Spanyolországban 54,4 százalék, Lengyelországban pedig mindössze 27,8 százalék - derül ki Net Applications piackutató januári felméréséből.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások