Komoly értéket képvisel a használtszoftver-piac

Komoly értéket képvisel a használtszoftver-piac

2010. április 14. 10:43, Szerda
Európában 2,1 milliárd euróra becsülik a szakértők a használtszoftver-piac értékét. Reiner Hirschberg, a usedSoft cég alapítója szerint ugyan nagy a kereslet a használt szoftverekre, de számos probléma hátráltatja e programok beszerzését.

Az egyik legnagyobb gondot az jelenti, hogy a letölthető alkalmazások esetében nem tüntetik fel, hogy használt vagy egy új szoftverről van-e szó. Emellett megoldatlan a licencek újraértékesítésének kérdése is. Súlyosbítja a helyzetet, amikor egy vállalat akar nagy mennyiségben használt programokat vásárolni. A Microsoft például gyakran jogellenesnek tartja az egyedi licencek ilyen konstrukcióban való tovább értékesítését.

"Ez olyan, mint amikor egy nagy cég nyomtatópapírt vesz. Nyilvánvaló, hogy teljesen más feltételek mellett teheti ezt, mint egy 3 embert foglalkoztató vállalkozás" - mondta Hirschberg. A szakember úgy vélte, hogy ugyanezeket a konstrukciókat kellene lehetővé tenni a használt szoftverek tekintetében is. A felhasználóknak különösen arra kell figyelniük, hogy a használt alkalmazás vásárlásakor is meg kell kapniuk a fizikai adathordozókat, az eredetiséget bizonyító minősítést és a sorozatszámot.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások