WLAN-hálózatokat is feltérképezett a Google

WLAN-hálózatokat is feltérképezett a Google

2010. április 25. 08:23, Vasárnap
A német szövetségi és a hamburgi adatvédelmi biztos közös nyilatkozatban szólította fel a webes óriáscéget a vezeték nélküli rendszerek felderítésének azonnali befejezésére.

Peter Schaar német szövetségi és Jonathan Caspar hamburgi adatvédelmi biztos azt követelte, hogy a Google haladéktalanul szerelje ki a járműveiből a WLAN-hálózatok feltérképezésére alkalmas eszközöket. A botrány azután pattant ki, hogy Peter Schaar egy európai adatvédelmi szakembertől tudomást szerzett arról, hogy a vállalat a Google Street View szolgáltatáshoz használt kamerás autóit különleges berendezésekkel látta el, így azok alkalmassá váltak a vezeték nélküli infrastruktúrák vizsgálatára.

Lena Wagner, a Google képviselője Jonathan Caspar kérdésére válaszolva elismerte, hogy a Németországban tevékenykedő járműveikben is találhatók ilyen különleges WLAN-hálózati szkennerek. Azt ugyanakkor nem volt hajlandó elárulni, hogy a cége mi okból folytat ilyen tevékenységet és hogy mik ezeknek az eszközöknek a technikai jellemzőik. Lehetséges, hogy a Google kamerázó autói megszerezték a WLAN-hálózatokat használók különböző adatait, MAC-címeit és az úgynevezett SSID-neveiket.

"A Google eljárása elfogadhatatlan. Ez a jogellenes felderítési tevékenység soha sem került szóba a Street View kapcsán folytatott megbeszéléseken. A WLAN-hálózatok üzemeltetői az egész folyamatból semmit sem vettek észre. Ezeknek a rendszereknek a titkosítására vonatkozó információkkal könnyen elkövethetők visszaélések. Éppen ezért arra szólítom fel a Google-t, hogy azonnal szerelje ki az összes WLAN-hálózatok felderítésére és feltérképezésére alkalmas készüléket az autóiból. A Street View szolgáltatással kapcsolatos kamerázások csak azután indulhatnak el újra, hogy a vállalat visszatér a tavaly júniusban kötött megállapodásunkhoz" - jelentette ki Johannes Caspar.

"Megdöbbentem, amikor kiderült, hogy ezeket az utakat mire használta ki a Google. Felszólítom a céget, hogy azonnali hatállyal törölje a rendszeréből a jogsértő módon megszerzett adatokat és állítsa le a Street View bővítését. A jövőben kizárólag akkor végezhet ilyen kamerázásokat a vállalat, ha maradéktalanul betartja a német adatvédelmi törvény előírásait" - mondta Peter Schaar.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások