Elektronikus dokumentumtár készül Győr megyében

Elektronikus dokumentumtár készül Győr megyében

2010. július 5. 19:49, Hétfő
Elektronikus dokumentumtár kialakítására 77 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert három, Győr-Moson-Sopron megyében működő könyvtár.

A fejlesztés eredményeként a közös internetes portálról elérhető lesz 67 ezer dokumentum, egyebek között kották, hangoskönyvek, videokazetták, tanulmányok és önkormányzati újságok cikkei - mondta Mennyeiné Várszegi Judit projektvezető. A Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár több mint 52 millió forintot, a csornai városi könyvtár csaknem 19 milliót, az MTA Regionális Kutatások Központja győri székhelyű tudományos intézetének bibliotékája pedig 6,5 millió forintot költhet fejlesztésre a projekt keretében.

A szakember ismertetése szerint a program befejezését követően jövő ősztől a felhasználók megtalálják az online katalógusban a mikrofilmeken tárolt régi sajtóanyagokat, a megye közéleti személyiségeinek, a kulturális élet jeles egyéniségeinek életrajzait, továbbá a régi helyismereti könyvek és a tankönyvtár teljes állományát. A Kisalföldi Tudástár elnevezésű portálról elérhetővé válik majd a helyismereti wikipédia, amely információkat tartalmaz a megye településeinek nevezetességeiről, értékeiről. A könyvtárhasználat mikéntjéről pedig a könyvtári tudástárban tájékozódhatnak a böngészők. A fejlesztés révén átjárható lesz a három bibliotéka adatállománya, s lehetőség nyílik a könyvtárközi kölcsönzésre is.

A pályázati forrásból képzésre is jut. Így az olvasók az elektronikus katalógushasználatot sajátíthatják el, míg a könyvtárosok egyebek között angol és német szaknyelvet tanulhatnak. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások