Először kapott osztrák rab elektronikus lábbilincset

Először kapott osztrák rab elektronikus lábbilincset

2010. szeptember 17. 15:31, Péntek
Salzburgban üdvözölték az első elektronikus lábbilincset viselő elítéltet. A férfi fogházban letöltendő büntetése csak a jövő nyáron járt volna le, de így házi őrizetbe kerülhetett.

"Az illető nemsokára már meg is jelenik a munkahelyén" - közölte Dietmar Knebel, a Salzburgi Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka. A kiválasztott rab júniusban kezdte meg a börtönbüntetése letöltését, de mivel őt választották ki az elektronikus lábbilincs első éles alkalmazására, így végül alig két hónapot kellett rácsok mögött töltenie. A büntetés-végrehajtási szakemberek nem számítanak problémákra és alapvetően pozitív előrejelzéseket adtak. Az intézet vezetője hozzátette, hogy három hónapon belül akár végleg szabadlábra kerülhet az elítélt, igaz erről a bíróság dönt majd, a házi őrizet tapasztalatait is figyelembe véve.

A döntés előtt számos körülményt vizsgáltak meg. Fontos volt, hogy az adott személy szociálisan jól integrálódik a társadalomba, családja és gyermekei vannak, saját lakással és munkahellyel rendelkezik. Ennek ellenére sem lehetett biztos a dolgában és nagyon örült, amikor értesítették arról, hogy végül őt választották ki. A büntetés-végrehajtási szakemberek a döntés után először felkeresték az elítélt lakását és ott felszerelték a házi őrizet feltételeinek, valamint az elektronikus lábbilincs viselésének ellenőrzéséhez szükséges rendszereket.


A házi őrizet feltételeinek betartása végett hetente vagy kéthetente létrehoznak egy új profilt és ebben pontosan rögzítik, hogy a rab mikor hagyhatja el a lakását és mennyi időre. Az illető csak akkor mehet el az otthonából, ha dolgozni indul, esetleg orvoshoz megy vagy a különböző hivatali ügyeket kell elintéznie.

A megoldás iránt rendkívül komoly az érdeklődés. Katharina Swoboda, az osztrák igazságügyi miniszter szóvivője elmondta, hogy Ausztriában eddig több mint 100 elítélt, köztük például a 75 éves Helmut Elsner, a BAWAG egykori vezérigazgatója és a 64 éves Wolfgang Auer-Welsbach, a csődbe ment AvW karintiai pénzügyi csoport vezetője, kérelmezte az elektronikus lábbilincs viselését. (Tehát nem erőszakos bűncselekmények elkövetőiről van szó.) A hatóságok minden dokumentumot megvizsgálnak. Knebel ugyanakkor biztos volt abban, hogy lesznek további elektronikus lábbilincses szabadlábra helyezések. Swoboda szerint évente 300-500 rab tölthetné le így a büntetését.

A szerencsés kiválasztottaknak napi 22 eurót kell fizetniük, hogy így kompenzálják a folyamatos ellenőrzés és a szociális munkási felügyelet költségeit. A lakásban felszerelt rendszer vezeték nélküli kapcsolatban van az elektronikus lábbilinccsel, amely vízálló, valamint ellenáll a feszegetéseknek és az ütéseknek is. Amennyiben a rab megpróbálja kinyitni a lábán elhelyezett egységet vagy túl messzire távolodik el a lakásban elhelyezett modultól, akkor az utóbbi azonnal riadóztatja a szakembereket. A lakáson kívül nem ellenőrzik az elítélt mozgását, viszont kötelező magával vinnie egy mobiltelefont, hogy bármikor elérhessék.

Kizárólag előzetes fogva tartásban lévő gyanúsítottak vagy jogerősen legfeljebb 1 év börtönbüntetésre ítélt személyek kérhetik ezt a lehetőséget, vagyis gyilkosok és más súlyos bűncselekményeket elkövetők nem kerülhetnek a kedvezményezettek körébe. A beadványokat az adott büntetés-végrehajtási intézet vezetőjéhez vagy az ügyet tárgyaló bíróhoz kell benyújtani és az elutasító döntés esetén lehetőség van a fellebbezésre.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások