Szélerőművek építését támogatja a Google

Szélerőművek építését támogatja a Google

2010. október 14. 08:41, Csütörtök
A webes cég mindig új területeken veti meg a lábát. Ezúttal az energiaszektort nézte ki magának és az USA keleti partjainál kiépítendő szélerőmű-beruházásokba fekteti be pénze egy részét.

Rick Needham, a Google zöld üzleti műveletekért felelős igazgatójának blogbejegyzése szerint - másokkal együttműködve - megépítik a tiszta energia víz alatti autópályáját. A terv szerint lefektetnek egy 560 kilométer hosszú gerincvezetéket az USA keleti partjai előtt a tengerfenékre, amelyekkel összekapcsolhatják az itt telepítendő szélerőműparkokat. Az ötmilliárd dolláros befektetés eredményeként megkerülhetik az amúgy túlterhelt szárazföldi elektromos vezetékhálózatot és megkönnyítik a szélturbinák telepítőinek dolgát, hiszen nem kell egyenként külön kiépíteniük saját vezetékrendszerüket.

A tervezett rendszer az Egyesült Államok keleti partjai mentén, New Jerseytől egészen Virginiáig húzódna, mintegy 350 mérföldön keresztül. Bob Mitchell, a projektet vezető Trans-Elect vállalat vezérigazgatója szerint az így kiépülő hálózat kapacitása 6000 megawatt lesz (ez megfelel három paksi atomerőműének), ami 1,9 millió háztartás áramellátását biztosíthatja. A Google a Good Energies és a Marubeni cégekkel közösen jogosultságot szerzett az Atlantic Wind Connection (AWC) projektben való részvételre. A Google a gerincvezeték kiépítési költségeinek 37,5 százalékát adja - nyilatkozta a cég szóvivője.


Az egyes szélkerekeket a tengerparttól 10-15 mérföldre szerelik fel. A gerincvezeték további előnye, hogy mindig azok a szélkerekek táplálhatják, amelyek környezetében éppen fúj a szél. Szakértők az USA keleti partját különösen alkalmasnak tartják a szélenergia kihasználására, hiszen 15-25 kilométerre a parttól még mindig viszonylag sekély a víz, ám ez már elég nagy távolság ahhoz, hogy a szárazföldről ne nagyon látszanak az ipari berendezések. Az üzlet kockázata, hogy egyes partszakaszokon a környezetvédők támadják a szélturbinák telepítését, máshol pedig az illetékes állami bürokrácia lassítja a szükséges engedélyek kiadását. A Google ezt kalkulálható rizikónak tartja, amelyet érdemes vállalni azért, hogy részesei lehessenek egy ígéretes gazdasági ág - a zöldenergia-ipar - fejlődésének.

Rick Needham szerint befektetésükkel jelentős mértékben felgyorsíthatják az offshore szélerőműparkok fejlesztését és kiépítését. A projekt nem csak jó üzletet jelent, de egyben több ezer munkahelyet is teremthet, elősegítheti a tiszta energiaforrások elterjedését és növelheti az USA közép-atlanti régiójának meglévő energiarendszerének a megbízhatóságát. Az új szélerőműpark képezheti majd a később kiépítendő rendszer alapját. A hálózat kiépítését várhatóan 2013-ra fejezik be, az első szélerőművek azonban csak 2016-ban kezdik majd termelni az áramot. A rendszer teljesen 2021-re készülhet el. A program költségeit a nemzetközi szakértők kereken 5 milliárd dollárra becsülték.

A Google-nek nem ez az első ilyen jellegű beruházása, hiszen májusban két kisebb észak-dakotai szélerőműparkba is jelentős összegeket fektetett be. A vállalat a hatalmas számítógépes központjai miatt komoly energiaszámlával rendelkezik, éppen ezért mindent elkövet az áramfogyasztás, valamint a széndioxid-kibocsátás csökkentésére. A konszern több szerverközpontját a 150 megawattos teljesítményű iowai Story County II szélkerékparkban termelt árammal látják el és 3 éve van egy saját napenergiás erőművük is. Emellett számos módon támogatják az alternatív energiatermelést.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások