Az AMD is beszáll a MeeGo fejlesztésébe

Az AMD is beszáll a MeeGo fejlesztésébe

2010. november 23. 15:10, Kedd
A nyílt forráskódú Linux platform az AMD szerint kitűnő lehetőségeket kínál számukra az új hibrid processzorok megjelenésével egy időben. Az ARM ezalatt az Intelt szapulja, szerintük nincs sok esélyük a mobil szegmensben.

A kisebbik processzorgyártó - pontosabban processzorfejlesztő, hiszen gyártói részlegük immár külön üzemel - a MeeGo Conference 2010 alatt jelentette be, hogy csatlakoznak a Linux Foundation MeeGo projektjéhez, amelyet eddig az Intel és a Nokia kettőse fémjelzett. Némileg meglepő a rivális belépése, ám egyúttal logikus is, hiszen nemcsak az Intel, hanem annak vetélytársa is szeretne minden lehetőséget kihasználni a gyorsan növekvő mobil platformok kiaknázására.

Az AMD szerint saját APU-fejlesztései számára kitűnő lehetőséget kínál a nyílt platform, vagyis ők elsősorban az új hibrid processzorok kapcsán szeretnék majd felhasználni azt. Ezek - legalábbis első körben - nem igazán teljesítményükkel, hanem kedvező fogyasztásukkal, valamint beépített grafikus vezérlőjükkel hódíthatnak majd, különösen abban az esetben, ha mindezt megfelelő árcímkével párosítják. A Linux platformon alapuló MeeGo pedig számos eltérő eszközön otthonra találhat, legyen szó alacsony fogyasztású netbookokról, tábla PC-kről, avagy csúcskategóriás okostelefonokról, így kellemes párosítást jelenthet az Intel, avagy az AMD új fejlesztéseivel.


A szegmenst jelenleg uraló ARM eközben ismét az Intelt támadja, legalábbis szavakban, a cég társalapítója ugyanis a napokban kifejtette, hogy a processzoróriás nem megfelelő üzleti modellt erőltet ezen a területen, és leginkább ez lesz az oka kudarcuknak. Előfordulhat ugyanis, hogy valamikor előállnak majd az ideális Atom chipekkel, amelyek kellően erősek, ugyanakkor az ARM-processzorokhoz hasonlóan alacsony fogyasztást is kínálnak, ám még mindig túlságosan nagy hangsúlyt helyeznek a különálló processzorokra, miközben a mobiltelefonok és tábla PC-k terén ez nem annyira fontos, hiszen a vásárlók a kész termékben érdekeltek, nem az egyes processzorokban, míg az asztali PC-k piacán ez nem feltétlenül igaz.

Hermann Hauser hozzátette, hogy az új, immár folyamatosan az internetre csatlakozó mobil eszközök széleskörű elterjedése révén új időszámítás kezdődhet a számítástechnikában, alaposan csökkentve a negyedik korszakot jelképező (a mainframe, a mini komputer, valamint a munkaállomások után következő) PC jelentőségét, akár le is váltva azt. Mivel eddig minden egyes esetben sor került a népszerű eszközöket uraló gyártók leváltására, felmerül, hogy ezzel egy időben az Intel és a Microsoft befolyása is visszaesik majd. Az Intel minderre úgy reagált, hogy a szegmens kellőképpen nagy ahhoz, hogy számos rivális kényelmesen megférjen egymás mellett, és nem értik, hogy az ARM miért kiabálja tele a világot ellenérzéseivel.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások