A németek többsége helyesli a WikiLeaks kiszivárogtatásait

A németek többsége helyesli a WikiLeaks kiszivárogtatásait

2010. december 3. 08:21, Péntek
A németek többsége helyesli a bizalmas amerikai külügyi dokumentumok kiszivárogtatását a WikiLeaks oknyomozó portál által - tűnt ki a Bild című lap internetes kiadásában péntek hajnalban ismertetett reprezentatív felmérésből.

A legnagyobb példányszámú német újság által közölt közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 50 százaléka volt azon a véleményen, hogy a portál helyesen járt el a külügyi iratok kiszivárogtatásával. A megkérdezettek 32 százaléka ezzel szemben helytelenítette a WikiLeaks eljárását, míg 18 százalék nem nyilvánított véleményt. Több tekintélyes európai, illetve amerikai újság - köztük a német Der Spiegel című hetilap - múlt vasárnap este hozta nyilvánosságra a WikiLeaks által megszerzett és hozzájuk eljuttatott dokumentumokat.

Azokból kitűnt, hogy az amerikai diplomaták nem voltak különösen jó véleménnyel a német vezetőkről. Angela Merkel kancelláról, a kereszténydemokraták vezetőjéről a többi között azt jelentették haza, hogy ritkán kreatív és nem szívesen merészkedik kockázatos területre. A szabaddemokrata Guido Westerwelle német külügyminisztert viszont agresszívnak, míg a kisebbik keresztény párt, a CSU vezetőjét, Horst Seehofert kiszámíthatatlannak nevezték.

A kiszivárogtatások kapcsán Berlinben hivatalosan annyit közöltek, hogy a német kormányt aggodalommal töltik el a bizalmas és titkos amerikai dokumentumok kiszivárogtatásának várható következményei.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások