Utazási oldalak a Google ellen

Utazási oldalak a Google ellen

2010. december 16. 18:11, Csütörtök
A keresőcég mindenképpen fel szeretné vásárolni az ITA Software nevű céget, amely a web legnépszerűbb repülőjegy-kereső és -foglaló oldalát üzemelteti. A terv ellen számos vállalat tiltakozik.

Közel sem lesz egyszerű feladat a Google számára az ITA Software megszerzése. Az utazási szektor képviselői szeretnék megtorpedózni az amerikai óriáscég elképzelését és minden lehetséges módon tiltakoznak a tranzakció ellen. A tiltakozók tábora egy illusztris taggal bővült, a Microsoft ugyanis csatlakozott a FairSearch.org nevű csoporthoz, amely az utazási szektor számos elismert képviselőjét tömöríti és amely el akarja érni, hogy az amerikai versenyhivatal hiúsítsa meg a Google tervét.

A keresővállalat 700 millió dollárt fizetne a bostoni ITA Software tulajdonjogáért. A társaság azért ennyire "kapós", mert utazási információkat értékel ki és ezeket az adatokat megosztja a tematikus oldalakkal, például az Expediával. A Google azt állítja, hogy ha az átvétel után minden eddiginél könnyebb lehet az internetes repülőjegy-keresés. A FairSearch.org tagjai azonban pont attól tartanak, hogy az óriáscég egy újabb területen vetheti meg a lábát és gyakorlatilag monopolhelyzetbe kerülhet.

A Microsoftnak szintén érdeke az üzlet meghiúsítása, mivel a Bing szintén az ITA Software adataira támaszkodik. Amennyiben az ITA Software a konkurens Google kezébe kerülne, az nagyon nehéz helyzetbe hozná ezen a területen a redmondi vállalatot.

A FairSearch.org tagjai között nem csak amerikai, hanem európai és ázsiai utazási oldalak is találhatók, köztük van az Expedia, a Hotwire, a TripAdvisor és a Kayak. A felvásárlási elképzelés a tengerentúli szabályozó hatóságok érdeklődését is felkeltette, az amerikai igazságügyi minisztérium trösztellenes vizsgálatot indított a Google ellen. A piaci szereplők aggodalmai valószínűleg jogosak, hiszen októberben ismertté vált, hogy a webes társaság megvásárolná a spanyol tulajdonban lévő és mintegy 400-500 millió eurót érő Opodo internetes utazási irodát is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások