A hollywoodi filmstúdiók is támogatják az UltraVioletet

A hollywoodi filmstúdiók is támogatják az UltraVioletet

2011. január 10. 13:35, Hétfő
A CES kiállításon hivatalosan is biztosították támogatásukról a DECE kezdeményezés által életre hívott UltraViolet nevű új másolásvédelmi szabványt.

A rendezvényen bejelentették, hogy az UltraViolettel kompatibilis első online filmajánlatok már az idén megjelenhetnek a piacon. Az új DRM-megoldás más másolásvédelmekkel is együtt fog működni és a legnagyobb előnye, hogy a fogyasztóknak örökös hozzáférést biztosít majd az általuk megvásárolt alkotásokhoz. Mindez összhangban van a Sony Pictures műszaki vezetője, Mitch Singer által 2008-ban életre hívott Digital Entertainment Content Ecosystem (DECE) szellemiségével.

Az UltraVioletet hivatalosan a CES-en mutatták be. Az első kompatibilis internetes filmajánlatok először az Egyesült Államokban, majd Kanadában és Nagy-Britanniában lesznek elérhetők. Az új szolgáltatások használatához a felhasználóknak csupán egy ingyenes UltraViolet-hozzáférést kell kiváltaniuk. Egy-egy ilyen hozzáférést legfeljebb hat családtag használhat és mindegyik elérést maximum 12 készüléken lehet regisztrálni. Az új konstrukció lehetővé teszi, hogy a hat személy a regisztrált eszközök között zökkenőmentesen megoszthassa a licencelt tartalmakat, valamint lemásolhassa azokat. Emellett lehetőség lesz arra is, hogy mindenki a neki szimpatikus felbontású filmváltozatot töltse le a világhálóról.


A Lionsgate, a Paramount Pictures, a Sony Pictures, a Twentieth Century Fox, a Universal Pictures és a Warner Bros. a CES-en jelentette be, hogy mind online, mind adathordozókon elérhetővé fogják tenni az UltraViolet-kompatibilis alkotásaikat. Ezek a termékek az új másolásvédelmi szabványt jelölő logóról lesznek felismerhetők.

A kezdeményezést ugyanakkor nem támogatja sem az Apple, sem a Disney. Mindkét cég saját digitális másolásvédelemmel akar megjelenni a piacon. Ennek ellenére Mitch Singer közölte, hogy az iPad és az iPhone készülékekhez elérhető lesz egy a Netflix által kifejlesztett UltraViolet-támogatással rendelkező alkalmazás, amely viszont nem lesz kompatibilis az iTunes rendszerével.

Az UltraVioletet a hat nagy hollywoodi filmstúdió mellett támogatja az Adobe, az Alcatel-Lucent, a Best Buy, a Cinemanow, a Cineplex, a Cisco, a Comcast, a Dell, a DivX, a Hewlett-Packard, a Huawei, az IBM, az Intel, az LG Electronics, a Microsoft, a Motorola, az NBC Universal, a Netflix, a Nokia, a Panasonic, a Philips, a RIAA, a Samsung Electronics, a Sky, a Sony, a Tesco Entertainment, a Toshiba és a VeriSign.

Listázás a fórumban