Az Európai Bíróság dönthet a használtszoftver-kérdésről

Az Európai Bíróság dönthet a használtszoftver-kérdésről

2011. február 3. 22:16, Csütörtök
Az európai testületnek kell eldöntenie azt a kérdést, hogy vajon tovább értékesíthető-e egy használt program vagy sem, s ha igen, akkor ez milyen feltételek mellett tehető meg.

Az Oracle beperelte a usedSoft nevű céget, amiért az szoftverlicenceket vásárol meg különböző vállalatoktól, majd eladja ezeket. Az Oracle arra hivatkozott, hogy ezt a usedSoft nem tehetné meg, mivel ezzel a lépéssel megsérti a szerzői jogot. A német bíróságok nem tudtak dönteni a kérdésben, így a német legfelsőbb bíróság úgy határozott, hogy az ügyet az Európai bíróság elé utalja. Ezt az ítéletet mind a két fél támogatta.

"Azt várjuk az Európai Bíróságtól, hogy a Németországban uralkodó nézetet támogassa és szoros határok közé szorítsa a használt szoftverek kereskedelmét" - jelentette ki Severin Löffler, a Microsoft képviselője. Peter Schneider, a usedSoft ügyvezetője azt reméli, hogy végre sikerül egyértelműen állást foglalni ebben a kérdésben és a piac szereplői megtudhatják, hogy lehet-e tovább értékesíteni használt programokat és ezt milyen feltételek mellett tehetik meg.

Jelenleg ugyanis nem tisztázott, hogy eladható-e egy olyan alkalmazás, amit korábban az internetről töltöttek le. A szoftverfejlesztők ragaszkodnak ahhoz, hogy egy továbbértékesítés ebben az esetben a szerzői jogaikat sérti, míg a használtszoftver-kereskedők azt az álláspontot képviselik, hogy a letöltés nem törvénytelen megoldás, hanem egy korszerű programterjesztési módszer. Közel sem mindegy tehát, hogy milyen ítéletet hoz majd az Európai Bíróság. Boris Vöge, a preo Software AG elnöke úgy becsülte, hogy csak Németországban a tőzsdén bejegyzett 30 legértékesebb társaságnál 1,3 milliárd euró értékben futtatnak használt szoftvereket.

A kérdésben az Egyesült Államokban is vita van. Egy kaliforniai kerületi fellebbviteli bíróság úgy döntött, hogy Timothy Vernon online kereskedő nem adhatja el a birtokában lévő AutoCAD szoftver 14-es kiadását. A férfi ügyvédje új eljárás lefolytatását kezdeményezte. Hazánkban 2009-ben indult el a legális használtszoftver-piac és hozzávetőleg 600-700 ezer olyan feleslegessé vált szoftver van Magyarországon, ami más cégeknél és intézményeknél még jogtisztán hasznosítható.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások