Megverte az embereket kvízjátékban az IBM számítógépe

Megverte az embereket kvízjátékban az IBM számítógépe

2011. február 17. 20:41, Csütörtök
Amerika legnépszerűbb vetélkedőjében mérte össze tudását ember és gép. Watson, az IBM szuperszámítógépe három menetben legyőzte emberi ellenfeleit a Jeopardy! különkiadásában.

Az IBM Watson nevű szuperszámítógépe győzött Amerika legnépszerűbb szellemi vetélkedőjének (Jeopardy!) legjobbjai ellen. Az esti főműsoridőben három részben leadott vetélkedő első fordulóján még úgy tűnt, hogy Brad Rutter, aki a játék történelmében az eddigi legnagyobb díjat vihette haza, és Ken Jennings, aki 2004 és 2005 között sorban 74 játékot nyert, eséllyel indulhat az egyszerre 2208 processzort működtető szuperszámítógép ellen. A hétfői adás végén Rutter és Watson még egyformán 5000 dollárnál (1 millió forintnál) tartott. A további két fordulóban azonban a Watson zavarba ejtő baklövései ellenére is bebizonyosodott, hogy az emberi elme esélytelen a négy éven át tartó programozói munka ellen.


A játék első kérdése rögtön közel kanyarodott a magyar vonatkozásokhoz, hiszen az "EU" kategórián belül 2010 kulturális fővárosai közül Isztambult firtatta. Watson remekelt a nyelvtörténetben, irodalomban és az aktualitásokban, de emberi ellenfeleinél kevésbé volt otthon a filmet is rendező színészek világában, s nem Szlovéniát, hanem Szerbiát vélte az EU tagjának. A számítógép számára különösen komoly kihívást jelentő szólások és földrajzi becenevek között is tartotta magát, s a játék második felében egy hosszú, kibillenthetetlen válaszsorozattal bebiztosította győzelmét.

Watson fölényes előnye ellenére az is kiderült, hogy a tíz szerverszekrény-méretű számítógépnek humora még nincsen, és néha a szavak másodlagos jelentésével sem tud mindig megbirkózni. A szakemberek azonban így is áttörésként értékelik a gép teljesítményét, mert bizonyította, hogy képes úgy megérteni az emberek beszélgetését, hogy közben a kérdésekre a legvalószínűbb válaszokat adja. Az IBM szakemberei az irodalmi idézetek és tudományos formulák mellett olyan adatokkal is feltöltötték Watsont, mint a pápák uralkodásának kronológiája, vagy az Oscar-díjas színésznők listája.


Utolsó válaszában Ken Jennings játékosan kalapot is emelt a győztes masina, és a "számítógépek uralma" előtt. Watson szerény villódzással fogadta a sikert. A három fordulóban Watson összesen 77 413 dollárt nyert, míg Jennings 24 ezer, Rutter pedig 21 600 dollárral fejezte be a történelmi játékot. Az IBM a nyeremény 100 százalékát, a másik két versenyző a megnyert összeg felét előre felajánlotta alapítványok, illetve segélyszervezetek részére.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások