Másfél milliárd forintért vásárolt IP-címeket a Microsoft

Másfél milliárd forintért vásárolt IP-címeket a Microsoft

2011. március 26. 10:54, Szombat
A Microsoft 7,5 millió dollárt (1,5 milliárd forint) adott azért a 666 624 darab IP-címért, amelyet a csődbement Nortel kanadai telekommunikációs vállalat vagyonából kínáltak eladásra.

A Microsoft furcsának tűnő lépése mögött az áll, hogy hivatalosan már elfogytak az eddig használt IPv4-es címek, és bár már jó ideje létezik az IPv6-os szabvány, az átállás a nagyvállalatoknak jelentős költségekkel jár. Az internetes doménneveket ellenőrző, a kiosztott nevekkel és számokkal foglalkozó szervezet (ICANN) február elején különleges ceremónia keretében osztotta ki az utolsó IPv4-es címeket. A csaknem 30 évig használt címzési módszer mintegy 4 milliárd cím kiadását teszi lehetővé. Az új 6-os verzióval - a 128-bites címzési rendszernek köszönhetően - nagyságrendekkel több hálózati eszköz kapcsolható a világhálóra.

Az IPv6-os protokollal a jelenlegi dinamikus IP-címek helyett akár a világ összes számítógépe kaphat egyedi, állandó IP-címet, és minden internetkapcsolatra képes eszköz is egyedi azonosítóval kommunikálhat egymással. Az ICANN az utolsó 80 millió IPv4-es internetcímet egyenlő arányban adta át a weboldalak számozásáért felelős öt regionális szervezetnek, amelyek úgy becsülik, hogy a 16-16 millió cím várhatóan az ősszel fog végleg elfogyni.

A Microsoft mostani tranzakciójával 11,25 dollárt (2130 forintot) fizetett minden egyes IP-címért, azaz többet, mint amennyiért egy átlagos .com kiterjesztésű doménnevet kínálnak. Ez pedig azt jelenti, hogy az IPv4-es címek piacának erősödésére lehet számítani. Az IPv6-os rendszer első világméretű tesztelése június 8-án lesz. A váltásból a felhasználók szinte semmit sem fognak észrevenni, mert a netes eszközök 99,95 százaléka támogatja már az új protokollt, legfeljebb néhány felhasználó a rosszul beállított modemek vagy routerek miatt tapasztalhat kisebb kapcsolódási problémát - írta korábban a Google hivatalos blogjában Lorenzo Colitti hálózati mérnök.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások