Lezárult a Nokia és az Apple közötti szabadalomvita

Lezárult a Nokia és az Apple közötti szabadalomvita

2011. június 15. 00:34, Szerda
A finn mobiltelefon-gyártó sikerével zárult a Nokia és az Apple között évek óta húzódó szabadalomvita. Az amerikai óriáscég közelebbről meg nem nevezett összegeket fizet a Nokiának.

A finn társaság közleményben jelentette be, hogy sikerült megállapodnia az Apple vezetőivel. Az egyezmény részeként a tengerentúli vállalat egy egyszeri nagyobb összeget és több kisebb összegű licencdíjat fizet a Nokiának. "Nagyon elégedettek vagyunk, hogy immár az Apple is a Nokia-licencelőinek növekvő táborához tartozik" - nyilatkozta Stephen Elop, a mobiltelefon-gyártó első embere.

A Nokia még 2009-ben vádolta meg az amerikai társaságot azzal, hogy - elsősorban az iPhone készülékeivel, majd az iPad nevű tábla PC-jével - megsérti számos szabadalmát. Erre válaszul a Steve Jobs vezette óriáscég ötletlopással vádolta meg a finn vállalatot. Ahogy teltek a hónapok, egyre csak nőtt a különböző viszontvádak száma, a követelések összértéke pedig becslések szerint elérte a több milliárd dollárt.

Az ügyben akkor következett be fordulat, amikor a Nokia május végén elérte, hogy az Amerikai Kereskedelmi Hivatal (ITC) újra megvizsgálja az Apple elleni korábbi beadványait. Alighanem ez ösztönözte az amerikai konszernt arra, hogy mielőbb megállapodjon vetélytársával. Az egyezmény megszületését elősegítette az is, hogy a finn gyártó a Microsoft Windows Phone 7-et választotta okostelefonjai következő operációs rendszeréül. Az Apple belátta, hogy jobb, ha tárgyal és megállapodik, mintha a végsőkig feszíti a húrt.

A Nokia valóságos szabadalomóriásnak számít, a cég nevéhez több mint 10 000 szabadalomcsalád fűződik. Ezeket a mobiltelefonpiac vezetője összesen 20 év alatt gyűjtötte össze. A finn társaság korábban részt vett a GSM és az UMTS szabványok fejlesztésében, így joggal tart igényt a munkatársai által kidolgozott rendszerek használóitól licencdíjra. Ehhez jönnek még a különböző technológiákkal és információs megoldásokkal kapcsolatos szabadalmak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások