Amerikai versenyjogi vizsgálat a Google ellen

Amerikai versenyjogi vizsgálat a Google ellen

2011. június 26. 23:11, Vasárnap
Igaz-e, hogy a cég keresője kifejezetten a Google saját ajánlatait részesíti előnyben, s ezáltal hátrányos helyzetbe hozza a többi piaci szereplőt? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC).

A The Wall Street Journal, a The New York Times, a Reuters és a Financial Times tudósításai szerint története legkeményebb vizsgálata előtt áll a Google. A vállalat blogbejegyzésben erősítette meg, hogy valóban vizsgálatot kezdeményeztek ellene. A szövetségi testület arra kíváncsi, hogy vajon a cég visszaélt-e piaci pozíciójával és ezáltal hátrányos helyzetbe kényszerítette-e a konkurenseit. Vizsgálják azt is, hogy a társaság átirányította-e a keresőjét használó internetezőket a saját ajánlataira, magyarán eltitkolta-e az emberek elől a többi ajánlatot. Az FTC mellett Kalifornia, New York és Ohio állam ügyészeit is érdeklik a válaszok, de ezek a vizsgálatok egy bennfentes szerint még nagyon az elején tartanak.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság jelezte, hogy napokon belül információkat kér be a Google vezetőitől, ezenkívül a társasággal üzleti kapcsolatban álló cégek szintén számíthatnak versenyhivatali megkeresésekre. A vállalkozásoknak minden adatot meg kell majd osztaniuk a Google-lel ápolt kapcsolatukról. "A Google alapvető üzletét veszik górcső alá" - közölte Ted Henneberry, az amerikai igazságügyi minisztérium korábbi munkatársa. Amennyiben a gyanú igaznak bizonyul, úgy a testület megtilthatja a társaságnak a jogsértő gyakorlat folytatását, illetve akár meg is büntetheti a konszernt. A vállalat jelenleg 60 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik az amerikai keresőpiacon, míg Európa egyes államaiban a részesedése eléri a 90 százalékot.

A mostani vizsgálat kísértetiesen hasonlít a Microsoft elleni kartellügyi eljárásra, amely 1991-ben kezdődött és ami több mint egy évtizeden át tartott. A Google csak reménykedhet, hogy a vizsgálatból nem lesz eljárás és az ügy nem húzódik el több évig. A hírre azonnal egy százalékkal esett a Google-részvények árfolyama. S hogy mindez ne legyen elég, az Egyesült Államok Szenátusának piaci verseny bizottsága szeretné meghallgatni a Google vezetőit. Az még nem dőlt el, hogy a meghallgatásra Larry Page vagy Eric Schmidt megy-e el.

Nem ez az első eljárás a Google ellen. Néhány éve az online hirdetések technológiájával foglakozó DoubleClick és AdMob cégek kapcsán vizsgálódtak a Google körül, tavaly szeptemberben pedig az amerikai igazságügyi minisztérium indított antitröszt vizsgálatot, miután a keresőóriás bejelentette, felvásárolná az ITA Software-t. A tranzakciót idén áprilisban engedélyezték azzal a feltétellel, hogy a társaság lehetővé teszi a kormánynak az ezzel kapcsolatos további ellenőrzéseket.

Emellett a Google-t tavaly februárban bepanaszolta Brüsszelnél három cég, köztük a Microsoft Ciao! vásárlási portálja. A három vállalathoz később csatlakozott az 1plusV nevű francia társaság is. A kvartett tagjai azzal vádolják a Google-t, hogy sorozatosan megsérti a piaci versenyre vonatkozó szabályokat és tisztességtelen üzleti gyakorlatot alkalmaz, például egy szponzorált eredményt hátrébb sorol csak azért, hogy a számára konkurenciát jelentő ajánlatok a felhasználókhoz ne juthassanak el. Emellett visszaélt a piaci pozíciójával azért, hogy ezáltal tisztességtelen előnyhöz jusson.

Az ügyben az Európai Bizottság tavaly decemberben indított vizsgálatot és ha bűnösnek találja a keresőóriást az ellene felhozott vádakban, akkor komoly büntetést is kiszabhat. Ez azt jelentené, hogy a Google büntetésként az aktuális üzleti évben regisztrált forgalma tíz százalékát is befizetheti, ami 2 milliárd euró lehet. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban idén márciusban a vállalatot a Microsoft bepanaszolta Brüsszelnél. A comScore internetes piackutató cég adatai szerint májusban a Google lehetett az első olyan szolgáltató a világháló történetében, amely egy hónap alatt egymilliárd egyedi látogatót vonzott. Ez nyolcszázalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest. A Google részvénye ennek ellenére 19 százalékot vesztett értékéből az év eleje óta.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások