2008 óta nem volt ilyen kevés spam

2008 óta nem volt ilyen kevés spam

2011. július 1. 00:25, Péntek
A Symantec szerint 2008 novembere óta nem volt ilyen alacsony a kéretlen elektronikus reklámlevelek száma. Úgy tűnik, egyre eredményesebb a botnetek elleni harc.

A számítógépes biztonsági cég jelentése megerősítette azt az információt, miszerint a Rustock nevű botnet felszámolása óta jelentős mértékben csökkent a globálisan továbbított kéretlen elektronikus reklámlevelek aránya. Jelenleg 100 e-mailből 72,9 spam. A küldemények 76,6 százalékát küldik el botnetek segítségével, ez az arány márciusban még 83,1 százalék volt. Szkeptikusok azonban lehetségesnek tartják, hogy a botnetüzemeltetők csupán nagyobb nyereséggel kecsegtető tevékenységekre állították át zombihálózatukat.

"A botnetek által küldött spamek visszaesése ellenére sem feledkezhetünk meg arról, hogy még mindig egy komoly internetes problémáról van szó. Az online bűnözők továbbra is botneteket használnak a Distributed Denial of Service (DDoS) támadások végrehajtására, illetve a megfertőzött számítógépek segítségével terjesztik egyéb ártalmas kódjaikat. Emellett ugyanúgy igyekeznek megszerezni az ellenőrzést a személyes adatok felett vagy kémprogramok segítségével figyelik áldozataik internetes tevékenységét. A spam azonban továbbra is egy óriási probléma és még egy darabig az is marad. Márciusban a Rustock elpusztítása után naponta 36,9 milliárd spamlevelet küldtek el a bűnözők, ez a szám májusban 41,7 milliárdra nőtt, júniusban pedig 39,2 milliárdra csökkent. A tavalyi esztendő hasonló időszakában ez a szám azonban még 121,5 milliárd volt és a kéretlen elektronikus reklámlevelek a teljes e-mail forgalom 89,3 százalékát tették ki. Egy év alatt tehát 68,7 százalékkal csökkent az elküldött spamek száma" - hangsúlyozta Paul Wood, a Symantec elemzője.


A globális spamforgalom milliárd darabban

Az illegális reklámlevelek 40 százaléka egészségügyi termékeket és gyógyszereket hirdetett. Ez egyértelműen visszalépés a tavalyi év végéhez képest, amikor ez az arány még 64,2 százalék volt. A legtöbb spamet jelenleg Szaúd-Arábiában regisztrálták, ott százból 82,2 levél kéretlen. A második helyen Oroszország található, de 70 százalékosnál nagyobb az arány az Egyesült Államokban, Kanadában, Nagy-Britanniában, Hollandiában, Spanyolországban, Németországban, Dániában, Ausztráliában, Hongkongban, Szingapúrban, Dél-Afrikában és Brazíliában is.

Csökkent az adathalász levelek száma is, most már csak a teljes levélforgalom 0,349 százalékát teszik ki a phishing-küldemények. Ennek ellenére bőven leselkednek még veszélyek a felhasználókra, a MessageLabs kimutatása alapján ugyanis naponta 5415 olyan honlapot fedeznek fel a szakemberek, amelyek segítenek a kártevők terjesztésében. Ez 70,8 százalékos növekedés májushoz képest.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások