Nem tartja be az ír adatvédelmi törvényeket a Facebook

Nem tartja be az ír adatvédelmi törvényeket a Facebook

2011. augusztus 24. 14:27, Szerda
Osztrák hallgatók 16 feljelentést tettek a közösségi portál ellen az ír adatvédelmi felügyeletnél. Szerintük a Facebook sorozatosan megsérti az európai adatvédelmi jogot.

A közösségi honlapot gyakran érik bírálatok amiatt, mert nem védi megfelelően a regisztrált tagok személyes adatait. A platform adatvédelmi irányelve 12 nyomtatott oldalt tesz ki, hosszabb, mint az Egyesült Államok Alkotmánya. A Facebook állítása szerint ebben a dokumentumban minden tisztán és világosan szabályozva van. A bécsi diákok azonban úgy vélik, ez egyáltalán nem igaz. Érvként többek között azt hozzák fel, hogy az amerikai és a kanadai állampolgárságú regisztrált tagokon kívül az összes felhasználó, vagyis a Facebook-közösség körülbelül 70 százaléka az adatvédelmi szerződést nem a Facebook kaliforniai központjával köti meg, hanem a portál írországi leányvállalatával. Utóbbit állítólag a kedvező adózási feltételek miatt alapították.

Pont emiatt kerülhet részben bajba a Facebook. Írországban bejegyzett cégként ugyanis ez a társaság köteles lenne az ír adatvédelmi előírásokat követni és betartani. Ezzel azonban az amerikai központ egyáltalán nem foglalkozik és erre figyelt fel az egyik diák, Maximilian Schrems. "Az amerikaiaknak más jogkultúrájuk van. Először megvárják, amíg feljelentik őket és csak azután foglalkoznak az adatvédelemmel" - nyilatkozta a Europe vs. Facebook kezdeményezés egyik életre hívója.


Az írországi adatvédelmi felügyeletnél tett feljelentések az első európai jogi akciót jelentik a közösségi portál ellen. Eddig jogászok többnyire csak panaszokat gyűjtöttek össze és próbáltak egyezkedni az amerikai központtal. Schrems azonban azt reméli, hogy most megváltozhat a helyzet és az írek eljárást indítanak a platform ellen. Amennyiben ez megtörténik és kedvező döntés születik, úgy az oldal nem adhatná harmadik félnek tovább elemezésekre vagy reklámcélokra a regisztrált tagok személyes adatait.

Mivel a Facebook minden adatot amerikai szervereken tárol, így azokhoz a helyi hatóságok bármikor hozzáférhetnek, ráadásul nem lehet ellenőrizni, hogy adott esetben valóban megtörténik-e az egyes személyek adatainak törlése. A három diák próbát tett és elemzési célokra kikérték a profiljaikban tárolt információkat. 800 és 1200 közötti mennyiségű A4-es oldalt tartalmazó információcsomagokat kaptak és kiderült, hogy a csomagokban nem is szerepelt az összes adatuk!

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások