A webOS-részleg 525 munkatársát bocsátotta el a HP

A webOS-részleg 525 munkatársát bocsátotta el a HP

2011. szeptember 23. 20:44, Péntek
Az idei üzleti esztendő vége előtt szűk másfél hónappal a Hewlett-Packard elbocsátotta a WebOS Global Business Unit (GBU) 525 alkalmazottját. Az intézkedés elsősorban a hardverfejlesztőket és a terjesztésért felelős dolgozókat érinti.

A hírt az All Things Digital nevű IT-blog szellőztette meg és az információkat a HP egyik fejlesztője is megerősítette Twitter-üzenetében. A szakember közölte, hogy jelenleg úgy tűnik: a lépés kizárólag a hardverfejlesztőket és a terjesztési területen dolgozó kollégáit érinti, a szoftverfejlesztési részleget ugyanakkor nem.

Mindez egyáltalán nem meglepő intézkedés, hiszen Leo Apotheker, a Hewlett-Packard vezérigazgatója augusztus közepén jelentette be, hogy a cég felhagy a számítógépgyártással és megválik minden olyan terméktől - okostelefonoktól, táblagépektől -, amelyen a webOS fut. A társaság a jövőt immáron az üzleti szoftverekben látja és ennek bizonyítékaként bejelentette, hogy 10,3 milliárd dollárért felvásárolja a második legnagyobb brit szoftvervállalatot, az Autonomy Corp.-ot.


A webOS létét ugyanakkor a lépés egyelőre nem fenyegeti. Ennek oka, hogy a HP nem szívesen mondana le az operációs rendszerről, ami még tavaly áprilisban, a Palm felvásárlásával került a tulajdonába. A webOS legalább addig marad a Hewlett-Packard tulajdonában és addig fogják továbbfejleszteni a WebOS GBU munkatársai, amíg a cég el nem tudja adni a részleget, vagy nem talál megfelelő licencpartnereket. Mindenesetre bármelyik forgatókönyv is valósul meg, a társaság ígéretet tett arra, hogy a webOS-eszközökhöz tovább biztosítja majd a garanciális és egyéb terméktámogatási szolgáltatásokat. Ezt az esetleges létszámleépítések sem veszélyeztetik. Az érintett dolgozóknak egyébként a héten kezdték kiküldeni az értesítéseket.

A Hewlett-Packard már Apotheker bejelentése után ígéretet tett arra, hogy kitart a webOS mellett. A riválisok azonban már akkor próbálták kihasználni a helyzetet, a Microsoft egyik képviselője például segítséget ígért a mobil operációs rendszert készítő szakembereknek, akik közül szeretne többet is átcsábítani. A fejlesztőket többek között ingyen Windows Phone készülékekkel, fejlesztői eszközökkel és képzéssel is támogatják. A webOS lehetséges felvásárlói között emlegették a Samsungot és a HTC-t. A Samsungot nem érdekelte a szoftver, míg a HTC előbb kizárta a tranzakció lehetőségét, majd kiderült: mégis megvásárolhatja azt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások