Már tesztelik az USA legújabb bűnmegelőző rendszerét

Már tesztelik az USA legújabb bűnmegelőző rendszerét

2011. október 11. 15:53, Kedd
Az amerikai belbiztonsági minisztérium egy olyan projekten dolgozik, amely az etnikai hovatartozás, nem, kor és egyéb jellemzők alapján próbálja kiszűrni a lehetséges bűnelkövetőket.

Az Egyesült Államokban hamarosan megvalósulhatnak a Különvélemény című filmben látott képsorok. Az amerikai belbiztonsági minisztérium ugyanis a Future Attribute Screening Technology (FAST) nevű program keretében egy olyan szoftvert akar kifejleszteni, amely az etnikai hovatartozás, a nem, a kor, a hangulatváltozások, a légzésfrekvencia, a beszédben bekövetkező változások, a test- és a szemmozgás, a pulzus és más jellemzők alapján próbál meg a jövőbeli potenciális bűnelkövetők nyomára bukkanni. A nyilvánosságra hozott dokumentum szerint már jelenleg is éles körülmények között, nyilvánosan tesztelik a szoftver prototípusát.

A programot az Electronic Privacy Information Center (EPIC) fedezte fel és szintén az EPIC hozta nyilvánosságra a kapcsolódó anyagokat is. "Rendkívül problematikus lenne, ha ezt a megoldást alkalmaznák" - nyilatkozta Ginger McCall, az EPIC képviselője. A megjelentetett dokumentum egyébként tavaly júniusból származik. Az amerikai belbiztonsági minisztérium egyik képviselője a Cnetnek nem volt hajlandó felvilágosítást adni az ügyben. Kiderült ugyanakkor, hogy a hivatal a saját alkalmazottain teszteli titokban a szoftvert, videókat és audiofelvételeket rögzít róluk, továbbá méri a pszichológiai értékeiket is. Ezeket azonban csak azután értékelik ki, hogy az értesített munkavállalók ebbe beleegyeznek.

A programot a jövőben a repülőtereken, valamint különböző rendezvényeken elhelyezett biztonsági ellenőrzőpontokon használhatják majd. A videokamerák és a különböző szenzorok - a szoftverrel karöltve - alkalmasak lennének a feltételezett merénylők valós idejű kiszűrésére.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások