Átgondolja a HP a PC-s részleg kiszervezését

Átgondolja a HP a PC-s részleg kiszervezését

2011. október 14. 05:34, Péntek
Amerikai lapértesülés alapján még egyszer átgondolja a PC-s részlege kiszervezését vagy eladását a Hewlett-Packard és annak új vezérigazgatója, Meg Whitman.

A The Wall Street Journal szerint minden eddiginél részletesebben megvizsgálja Meg Whitman, a HP vezérigazgatója és a cég szakértői, hogy milyen érvek szólnak a PC-s részleg eladása vagy kiszervezése mellett, illetve ellene. Ennek oka, hogy a legfrissebb elemzések ugyanis azt mutatták, hogy a kiszervezés több pénzt emésztene fel, mint amekkora előnyökkel és haszonnal járna és ez gondolkodóba ejtette a HP vezetőit.

A társaság a hónapok óta tartó huzavonával mind önmagának, mind partnereinek, mind ügyfeleinek ártott, sikerült mindenkit elbizonytalanítania. A helyzetnek nem tett jót a vezetőváltás sem (Leo Apothekert Meg Whitman váltotta a vezérigazgatói székben). Az első figyelmeztető jel az volt, amikor Apotheker bejelentése után, miszerint a HP felhagy a számítógép-gyártással és megválnak minden olyan terméküktől - okostelefonoktól, táblagépektől -, amelyen a webOS fut, gyakorlatilag azonnal zuhanni kezdett a részvények ára.

Whitman nemrég közölte, hogy Apotheker nyomdokain haladna tovább, az ő stratégiai elképzeléseit akarja majd megvalósítani és folytatja a nemrég elbocsátott elnök által megkezdett utat. Mindez azonban nem nyugtatta meg a társaság partnereit és ügyfeleit. A The Wall Street Journal most kiemelte: eddig még sem Whitman, sem az igazgatótanács nem mondta ki a végső szót a PSG-részleg ügyében. Mind a részleg kiszervezése, mind annak megtartása ellen és mellett is szólnak érvek. A PSG-részleg évente 40 milliárd dolláros forgalmat és 2 milliárd dolláros nyereséget könyvelhet el. Egyáltalán nem biztos, hogy ennek a bevételnek a kiesését a szoftverekkel sikerülne kompenzálni, ráadásul az IDC előrejelzése szerint a 2011. negyedik negyedévi közepes egyszámjegyű növekedés után 2012-ben gyorsabban bővülhet a világ PC-piaca, mint idén..

A vállalat egyébként 5,3 százalékkal növelte eladásait a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, amivel az IDC piackutató szerint 18,1 százalékos piaci részesedésre tett szert. A második helyre 13,5 százalékkal feljött a kínai Lenovo − részben a japán NEC megvásárlásának köszönhetően −, míg az amerikai Dell 11,6 százalékkal a dobogó legalsó fokára szorult. Augusztus végén felmerült olyan hír, hogy a Samsung vagy a Lenovo veheti meg a HP PSG részlegét, ebből azonban eddig nem lett semmi. Todd Bradley, a részleg vezetője ugyanakkor szeptember közepén már arról beszélt, hogy a Hewlett-Packard vezető szerepre tör a táblagépek piacán és abban reménykedett, hogy sikerül önálló vállalattá szervezni a hardveres részleget.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások