A szerverpiacot célozza az ARM

A szerverpiacot célozza az ARM

2011. október 29. 16:17, Szombat
A Hewlett-Packard a Calxeda nevű céggel közösen dobna piacra olyan szervereket, amelyek az ARM processzoraira épülnek. A Calxedát az ARM egyik részlegéből hozták létre és olyan szervereket készít, amelyek több ezer CPU-maggal rendelkeznek, mégis nagyon keveset fogyasztanak.

A Bloomberg két bennfentesre hivatkozva arról számolt be, hogy a HP és a Calxeda közösen akarnak szervereket piacra dobni. Mindez azért meglepő, mert a számítógépekbe az ARM processzoraira kerülnének, míg a Hewlett-Packard jelenleg az Intel legnagyobb processzor vásárlójának számít. A terv merész és ambíciózus, hiszen napjainkban a világ szervereinek 90 százalékában Intel processzorok dolgoznak.

A Calxeda 2008 óta létezik, a működéséhez szükséges pénzt az ARM-től és különböző pénzügyi befektetőktől kapja. A cég neve kezdetben Smooth-Stone volt, csak később változtatták meg Calxedára. A vállalat idén júniusban mutatta be a Trailblazer nevű program első partnerét. A projekt célja akár több ezer ARM CPU-maggal rendelkező, kis fogyasztású szerverek építése. A kezdeményezést egyre több piaci szereplő támogatja, köztük van az Autonomic Resources, a Pervasive, a Couchbase, a Canonical és további hat társaság. A programot támogató vállalkozások az alkalmazásaikat kifejezetten a Calxeda által kínált hardverekre optimalizálják.

A tervezett rackben közel 10 000 ARM processzormagot helyeznének el, ezek fogyasztása azonban csupán 600 Watt lenne, ami töredéke az x86-os architektúrára épülő szerverek fogyasztásának. A szerverek teljesítmény tekintetében ugyanakkor állítólag nem maradnának el az x86-os szerverektől. A Calxeda szerint az új termékek elsősorban az adatkiértékelési munkában lehetnek hasznosak, emellett webszerverként is megállnák a helyüket. A Calxeda és a HP együttműködése azt jelzi, hogy az ARM a szerverpiacon is meg akarja vetni a lábát. A Calxeda menedzsmentjében számos olyan szakember található meg, akik korábban az AMD, az IBM, az Intel és a Marvell munkatársai voltak, így rendkívül sok tapasztalattal és nagy tudással rendelkeznek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások