Az online szolgáltatások is megszenvedik a thaiföldi árvízet

Az online szolgáltatások is megszenvedik a thaiföldi árvízet

2011. november 8. 11:28, Kedd
Miközben emberek ezreinek az életét tette és teszi tönkre az ázsiai országban pusztító áradat, a nyugat-európai és az amerikai felhasználók is kénytelenek szembenézni a kialakult helyzet következményeivel, amelyek sokkal súlyosabbak a vártnál.

A The New York Times cikke szerint a merevlemez-gyártók nagyon megsínylik ezt az időszakot, azonban az IT-ágazat szereplői közül nem ők az egyetlenek, akiknek komoly fejtörést okoz az emberek ezreinek életét pokollá változtató thaiföldi árvíz. A kialakult helyzet a merevlemez-gyártók mellett leginkább a felhőszolgáltatások üzemeltetőit érinti hátrányosan, emiatt a szakemberek attól tartanak, hogy a korábban feltételezettnél sokkal súlyosabb következményekkel járhatnak a világ IT-piacára nézve a thaiföldi áradások.


Az áldozatok száma a négyszázhoz közelít

A felhasználók szempontjából a legfontosabb változás, hogy a merevlemezek ára drasztikus mértékben megugrott az elmúlt hetekben, mindezt megérzik a szerverfarmok üzemeltetői is. A Microsoft, az Apple, a Google, az Amazon és a Facebook nehéz helyzete ugyanakkor hosszú távon kihatással lehet az egész internetre, amennyiben a nagy adatközpontokban fennakadások keletkeznek és a kieső merevlemezeket nem sikerül újakkal pótolni, vagy ha a meglévő tárhelyek bővítésére a vállalatok nem tudnak megfelelő tempóban új adattárolókat vásárolni.

"Az internet nem tud tovább növekedni anélkül, hogy ne növekednének a tárolóhelyek is" - jelentette ki John Monroe, a Gartner piackutató cég munkatársa. Becslések szerint a következő két negyedévben világszerte 50 millióval kevesebb winchestert fognak kiszállítani a gyártók a kereskedőknek. A Seagate még nagyobb fennakadástól tart. Monroe úgy vélte, a helyzet annyira súlyossá válhat a jövő év első negyedévére, hogy a raktárak világszerte teljesen kiürülnek.


A bangkoki Don Muang reptér - lehetetlen a szállítás

Thaiföldön az emelkedő vízszint az elmúlt hetekben számos üzem munkáját bénította meg. A hömpölygő áradat nem csak elárasztotta a gyárakat, hanem el is vágta őket a külvilágtól, így a korábban elkészült termékek egy része sem tud eljutni a boltokba. Jelenleg a merevlemezek 40 százaléka készül Thaiföldön, ezen a területen csupán Kína előzi meg az országot, így érthető, hogy az elemzők aggódnak. Gyakorlatilag az összes gyártónak van üzeme az ázsiai államban. A kialakult helyzet leginkább a Western Digitalt érinti, amely merevlemezeinek 60 százalékát Thaiföldön állítja elő.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások