2013-ig is elhúzódhat a merevlemez hiány

2013-ig is elhúzódhat a merevlemez hiány

2011. december 12. 23:26, Hétfő
Miközben a helyi lakosok közül sokan még mindig az életükért és a vagyontárgyaik megmentéséért küzdenek, az elemzők azzal foglalkoznak, hogy a jelenlegi thaiföldi helyzet meddig lehet hatással a számítástechnikai beszállítók teljesítményére.

A merevlemez- és a számítógép-gyártók továbbra is komoly gondban vannak, hiszen közel sem zökkenőmentes a HDD-ellátás. Az IDC piackutató cég előrejelzése alapján a winchesterhiány 2013-ig is elhúzódhat. John Rydning, az IDC elemzője a Computerworldnak úgy nyilatkozott, hogy a helyzet csak két év múlva normalizálódhat. A legnehezebb időszak a mostani lehet és ez egészen jövő februárig tarthat, ezután a helyzet fokozatosan javulni fog. Rydning azzal számol, hogy 2012 második felére a merevlemez-gyártók már képesek lesznek teljesíteni a legfontosabb megrendeléseket. Ugyanakkor a kereskedők és a PC-gyártók számára a helyzet csak 2013-ra fog javulni.

A thaiföldi árvíz hatásai a PC-gyártók közül leginkább a Lenovót érintik a legrosszabbul. Egy a Computerworld birtokába jutott e-mail szerint a cég nem tud az ügyfeleinek 7200 RPM-es merevlemezeket szállítani. A megrendelőknek ezért be kell érniük a lassabb HDD-kkel, ráadásul arra is fel kell készülniük, hogy a szállítás akár 1-2 hónapot is csúszhat. A winchestergyártók közül a Western Digital van a legnehezebb helyzetben, mivel le kellett mondania a gyártási kapacitása 75 százalékáról. A Seagate azzal számol, hogy az idei esztendő utolsó negyedévében 10-18 százalékkal kevesebb merevlemezt szállíthat majd ki. Ágazati szinten a megrendelt HDD-k egyharmada nem szállítható ki.


Az Intel is profitfigyelmeztetést adott ki; a tőzsdével közölték, hogy nem sikerül teljesíteniük a korábban jósolt bevételeredményt a negyedik negyedévben a merevlemez-meghajtók ellátásában jelentkező gondok miatt. (Mivel nincs elég merevlemez a piacon, a számítógépgyártók visszavettek a készletekből, és ezért értelemszerűen kevesebb chipet vásárolnak.) A világ vezető chipgyártója most 13,7 milliárd dollár, plusz/mínusz 300 millió dollár bevételre számít a folyó negyedévre a korábban várt 14,2-15,2 milliárd dollár helyett. A szakértők 14,65 milliárd dollár bevételt becsültek az Intel bejelentése előtt. Percekkel a hétfői New York-i kereskedés kezdete után az Intel árfolyama 3,7 százalékos veszteséggel 24,07 dolláron állt.

A thaiföldi áradások miatt rendkívüli módon megdrágultak a merevlemezek és a helyzetet számos kiskereskedő használta ki. Azonban a közeljövőben rosszabbodhat a helyzet, hiszen a winchesterek hiánya hatással lehet az asztali számítógépek és a notebookok árára is. Ráadásul közvetve a PC-ágazatot is megbéníthatja és az online szolgáltatások működésére is hatással lehet. Ugyanakkor jó hír a felhasználók számára, hogy jövőre olcsóbbak lehetnek az SSD-meghajtók.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások