Lovagi címet kapott az Apple főtervezője

Lovagi címet kapott az Apple főtervezője

2012. január 2. 18:21, Hétfő
Az iMac, az iPhone és az iPad készülékek dizájnere 2005 óta használhatja a Commander of the British Empire címet. Most újabb elismerésben részesült: lovaggá ütötték.

Jonathan Ive a jövőben akár úgy is nevezheti majd magát, hogy Sir Jony. Mindez annak köszönhető, hogy a neve szerepel a legújabb 24 oldalas kitüntetési listán. A szakember új hivatalos címe: "Knight Commander of the Most Excellent Order of the British Empire" (KBE).

A 44 éves férfi Steve Jobs egyik legközelebbi bizalmasának számított és az 1990-es évek eleje óta dolgozik a kaliforniai Apple cégnél. A társaságnál Ive csak 1995 után jutott komoly szerephez, ehhez kellett az is, hogy Steve Jobs legyen az első számú vezető. Részlegében ekkortól öltöttek testet az iMac, az iPhone és az iPad készülékek. A tervező munkáját Jobs nagyra becsülte, szinte nem volt olyan nap, amikor ne látogatott volna el hozzá.

A Steve Jobs életrajzi könyvét író Walter Isaacson korábban elárult néhány érdekes részletet Ive és az Apple vezetőjének különleges kapcsolatáról. Eszerint Jobs kifejezetten úgy alakította ki a vállalaton belüli hierarchiát, hogy egyetlen menedzser se szólhasson bele Ive munkájába. Emellett közismert volt, hogy nagyon hasonlóan gondolkoztak, így sokan Jobs igazi utódjának nem Tim Cookot, hanem az elismert tervezőt tekintik. Isaacson ezzel kapcsolatban megjegyezte: "A jelenlegi vezetésben Ive testesíti meg Jobs művészi, érzelmes és romantikus felét."

A BBC szerint Ive azért kaphatta meg a kitüntető címet, mert olyan termékeket tervezett, amelyeknél a forma és a funkciók nagyon szoros kapcsolatban vannak egymással. Jobs spirituális társának nevezte a szakembert, aki természetesen megköszönte a megtisztelő cím odaítélését.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások