Veszélyezteti a nyelvet a Twitter és az SMS?

Veszélyezteti a nyelvet a Twitter és az SMS?

2012. január 4. 12:03, Szerda
Érdekes kérdésre hívta fel a figyelmet egy szakember, aki amiatt aggódik, hogy a különböző online és távközlési szolgáltatások alapjaiban változtathatják meg - negatív irányban - a felhasználók kommunikációs szokásait.

Hans Zehetmair, a müncheni Hanns Seidel Alapítvány elnöke felvetette, hogy a Twitter és az SMS komoly fenyegetést jelent a nyelvekre nézve, mivel gyakorlatilag teljesen visszaveti a fiatal felhasználók íráskészségét, s emiatt már nem lesznek képesek normálisan fogalmazni, illetve írni. A szakember a Német Helyesírási Tanács vezetőjeként emelt szót a jelenség ellen. Szerintem amiatt, hogy az internetezők megszokják azt, hogy minél rövidebben, ráadásul gyakran különböző különleges írásjeleket használva, fogalmazzák meg a mondanivalójukat veszélyeztetik a nyelveket.

"A mai fiatalok, ha ki akarják fejezni, hogy szerelmesek, akkor nem levelet írnak, hanem csak azt, hogy HDL. Túl gyorsan élnek. Elég csak megnézni az úgynevezett Twitter-irodalmat, amelyben már nincsenek mondatok" - jegyezte meg az aggódó szakember. Zehetmair álláspontja szerint a jelenség nem csak a német nyelvet veszélyezteti, hiszen egy globális dologról van szó, ami oda vezet, hogy az emberek egyre kevesebbet olvasnak és írnak. Mindez már a felsőoktatási szinteken is megfigyelhető, hiszen érezhetően csökken a diplomamunkák minősége. "A felhasználók napjainkban már alig foglalkoznak azzal, hogy a mondanivalójukat egész mondatokban fogalmazzák meg" - tette hozzá a korábbi bajor gazdasági miniszter.

A helyzet szerinte elkeserítő, úgy véli, gyakorlatilag minden ötödik 15 éves gyereket analfabétának kell tekinteni. Van még egy probléma: túlzottan elterjednek a különböző nyelvekben az angol kifejezések, holott általában a legtöbbnek van helyi megfelelője is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások