Amerikai cenzúratervek és fekete oldalas tiltakozások

Amerikai cenzúratervek és fekete oldalas tiltakozások

2012. január 18. 17:53, Szerda
Az Egyesült Államok Képviselőháza ugyan már visszavonta a Stop Online Piracy Act (SOPA) nevű cenzúratörvényt, de több szervezet és oldal megtartja ellene tiltakozó kampányát.

Bár a SOPA-t egyelőre jegelték az amerikai politikusok, azonban a Protect Intellectual Property Act (PIPA) nevű törvény elfogadása ugyanakkor továbbra is napirenden van. Korábban még soha nem fordult elő, hogy a világ leglátogatottabb honlapjai 24 órán keresztül elérhetetlenek legyenek, hamarosan ezt is megéljük. A Wikipédia mellett a Google, az Amazon, az eBay, a Yahoo, a Facebook és más online cégek is egy úgynevezett Blackout Day-t terveznek. Erre alighanem január 23-án kerülhet majd sor. E napon az érintett cégek egyetlen internetes szolgáltatása sem lesz elérhető.

Mint arról beszámoltunk, a Wikipédia több közleményben jelentette be, hogy január 18-án közép-európai idő szerint reggel 6 órától - 24 órán keresztül - a lexikon angol nyelvű oldala elérhetetlen lesz. "A törvények elfogadása pusztító következményekkel járna a szabad és nyílt webre nézve" - indokolta a lépést a Wikimedia Alapítvány. A döntés meghozatalában a Wikipédia több mint 1800 szerzője vett részt. Korábban soha ennyi Wikipédia-szerző sem nyilvánított véleményt egy vitában, ez is annak tudható be, hogy az emberek nagyon aggódnak az új jogszabályok és azok következményei miatt.

Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója azt írta Twitter-üzenetében, hogy a diákok korábban készítsék el a házi feladataikat, mivel a lexikon egy rossz törvény ellen tiltakozik, ugyanakkor a Wikimedia a társoldalak szerkesztőire bízza, hogy csatlakoznak-e az akcióhoz, vagy csak a szolidaritásukat fejezik ki.

Dick Costello, a Twitter vezetője butaságnak nevezte a kampányt, később azonban módosította az álláspontját. Közölte: a Twitter is a SOPA elfogadása ellen van, viszont nem ért egyet az online szolgáltatás lekapcsolásával.

A SOPA-t tavaly október 26-án Lamar Smith texasi republikánus képviselő nyújtotta be és jelenleg az Egyesült Államok Képviselőházának Igazságügyi Bizottsága vizsgálja. A sorozatos kritikák, többek között a Fehér Ház álláspontja, miatt Eric Cantor, a republikánusok képviselőházi vezetője bejelentette, hogy a jogszabályt egyelőre jegelték. A kritikus pontokat megvitatják és igyekeznek konszenzust elérni. A SOPA mellett a PIPA is a támadások kereszttüzébe került. A Patrick Leahy vermonti demokrata szenátor által beterjesztett törvényjavaslatról január 24-én szavaz az Egyesült Államok Szenátusa.

A Mozilla Alapítvány szerdán kifejezetten a SOPA problémáival fog foglalkozni a honlapján, míg a Tucows szerda délután 14 órától csütörtök hajnali 2 óráig egy SOPA-oldalt fog üzemeltetni és beszünteti a letöltési lehetőségeket. A Reddit nevű cég szintén 12 órán át felfüggeszti a működését.


Az amerikai törvényt beterjesztő Leahy szenátor

A nemzetközi tiltakozás meghátrálásra késztette a politikusokat. Lamar Smith már jelezte, hogy ki akarja venni a DNS-szűrőmechanizmusokat a törvényből, míg a PIPA előterjesztője is kész megvizsgálni a vitatott pontokat. Azonban úgy tűnik, hogy ezzel elkéstek, a Wikipédia akciója már zajlik. A tiltakozók között van még a Flickr, a WordPress, a Boing Boing, az Internet Archive, a Miro, az Electronic Frontier Foundation, a Greenpeace International és az OpenSUSE. Szintén elítélte a terveket Michael Moore filmrendező.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások