A MegaUpload felszámolása csak a kezdet volt

A MegaUpload felszámolása csak a kezdet volt

2012. április 4. 12:54, Szerda
Amerikai lapértesülés alapján a MegaUpload elleni eljárások megindítása csak az első lépés volt a különböző fájlmegosztó portálok elleni küzdelemben.

Alfred Perry, a Paramount Pictures szerzői jogokkal foglalkozó munkatársa a New York-i On Copyright rendezvényen közölte, hogy további lépések várhatók a fájlmegosztó szolgáltatások üzemeltetőivel szemben. Az amerikai filmstúdiók különösen öt fájlmegosztó oldal ellen akarnak fellépni. Az érintett öt honlap a FileServe, a Wupload, a Putlocker, a Depositfiles és a MediaFire.

"A Top 5-be tartozó fájlmegosztók évente több mint 41 milliárd oldalletöltést generálnak. Ez azt jelenti, hogy a Föld minden lakójára jut öt oldalletöltés" - jelentette ki Alfred Perry. A Paramount Pictures munkatársa bemutatott egy grafikát is, amelyen a MegaUpload logója át volt húzva, ugyanakkor a többi öt honlap logója még jól látható volt. A menedzser hozzátette, hogy a FileServe, a Wupload, a Putlocker, a Depositfiles és a MediaFire is felelős a szerzői jogsértésekért.


A szerzői jogi szakértő azt ugyanakkor nem volt hajlandó elárulni, hogy már folyamatban van-e eljárás az érintett szolgáltatások, illetve azok üzemeltetői ellen, miként arról sem árult el részleteket, hogy terveznek-e ellenük jogi lépéseket. Csupán az vehető biztosra, hogy a filmipar folytatja a megkezdett kampányát. Tom Langridge, a MediaFire társalapítója ugyanakkor a Cnetnek küldött levelében tagadta, hogy a cége megsértette volna a jelenleg hatályos amerikai szerzői jogi törvényt.

A MegaUpload vezetőjét január 20-án három társával együtt az új-zélandi hatóságok vették őrizetbe. Az amerikai hatóságok szerint a MegaUpload a világ egyik legnagyobb fájlmegosztó portáljaként működött, ahol a forgalom jelentős része szerzői jog által védett tartalom illegális terjesztésére irányult és amely így működésével legkevesebb 500 millió dolláros kárt okozott a jogtulajdonosoknak. Az Egyesült Államok időközben hivatalosan is kezdeményezte az új-zélandi hatóságoktól Kim Schmitz MegaUpload-alapító kiadatását.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások