100 millió dollárért adtak el másolt szoftvereket

100 millió dollárért adtak el másolt szoftvereket

2012. április 22. 16:28, Vasárnap
Az Egyesült Államokban bíróság elé állítanak két férfit, akiket szerzői jogsértésekkel és különböző technológiák illegális kínai exportjával vádoltak meg. Akár 20 év börtönt is kaphatnak.

A 33 éves Chuan Yan Li és a 35 éves Xiang Li kínai állampolgárok üzemeltették a Crack99.com és más oldalakat, amelyeken keresztül illegálisan másolt programokat értékesítettek. A gyanú szerint összesen több mint 100 millió dollár értékben adtak el másolt alkalmazásokat. Több mint 150 gyártó szoftvereiről készítettek illegális kópiákat -ezt állapította meg az Egyesült Államok Bevándorlási Hivatalának belbiztonsági vizsgálatokat végző részlegének (HSI) munkatársai.

A gyanúsítottak egyikét tavaly júniusban tartóztatták le a Saipanon a HSI ügynökei, míg a másik férfi szökésben van. Az üggyel összefüggésbe hozták az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatalának egyik egykori alkalmazottját is, akit szintén szerzői jogsértésekkel vádolhatnak meg és aki a két kínaitól több mint egymillió dollár értékben vásárolt másolt programokat.

A HSI tájékoztatása szerint a Crack99.com-on olyan illegális kópiákat értékesítettek, amelyeknél a másolásvédelmi rendszereket vagy kijátszották vagy feltörték. A kínálatban több mint 2000 különböző alkalmazás szerepelt, s ezeket a kereskedelmi árakhoz képest jóval olcsóbban szerezhették be a felhasználók. A honlapon egy másolt szoftverért 20 és 1200 dollár közötti összeget kértek, miközben a valóságban egy legális licenc ára több száz dollártól több mint egymillió dollárig terjed.

A gyanúsítottak egyike 2008 áprilisa és 2011 júniusa között több mint 500 szerzői jog által védett művet adott el 325 ügyfélnek. A vásárlók az Egyesült Államokból és további 60 országból származtak. A két férfi akár 20 év letöltendő börtönbüntetést és 500 000 dollár pénzbüntetést kaphat, míg a másik alternatíva, hogy az okozott kár kétszeresét kell kifizetniük.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások