5 GB ingyenes tárhellyel elindult a Google Drive

5 GB ingyenes tárhellyel elindult a Google Drive

2012. április 25. 10:18, Szerda
A feltöltött fájlokat - legyen az akár pdf, kép, videó stb. - egy időben szerkeszthetik azok, akikkel megosztották őket, megjegyzéseket fűzhetnek hozzájuk és külső alkalmazásokat is használhatnak.

"Napjainkban egyre fontosabbá válik, hogy az embereknek hozzáférést biztosítsunk dolgaikhoz, függetlenül attól, hogy ők éppen merre járnak" - írta Larry Page. A Google Drive a cég közleménye szerint a fejlődés következő lépcsője a Gmail, Google Naptár és Google Dokumentumok után. Több egy egyszerű tárhelynél, hiszen a Google Dokumentumokat is tartalmazza, így anyagainkat közösen szerkeszthetjük, és kiegészítették a szkennelt szövegek olvasására képes technológiával, képfelismeréssel is. Egy időben, akár több helyről is párhuzamosan lehet rajtuk dolgozni barátokkal, munkatársakkal.


Bárhonnan biztonságosan hozzá lehet férni, akár otthonról vagy a munkahelyről, a hozzá tartozó szoftver pedig letölthető Mac-re, PC-re, Android telefonra vagy akár tabletre is. (Az iOS eszközökre fejlesztett Drive app még készül.) Vak és gyengén látó felhasználóknak fontos, hogy a Drive képernyőolvasó programmal is használható. Az anyagok között lehet keresni kulcsszavakkal, válogatni fájltípus és sok más alapján is. Képes felismerni a szkennelt dokumentumokban lévő szöveget is, tehát egy beszkennelt újságcikk feltöltése után kereshetővé válnak az abban szereplő szavak. A képfelismerés ugyanezt ígéri képekkel: a Grand Canyonról készített fotó megjelenik a Grand Canyon kulcsszóra keresve, bár kiemelik, hogy ez a technológia még gyerekcipőben jár.

A Drive-on tárolt fényképeket meg lehet osztani a Google+ -on, és hamarosan közvetlenül innen lehet beszúrni csatolmányokat a Gmail-ben küldött levelekbe. A Drive mindemellett egy nyitott platform, külső fejlesztők készíthetnek hozzá további applikációkat. Az 5 GB ingyenes tárhely havonta 2,49 dollárért 25 GB-ra, havi 4,99 dollárért 100 GB-ra, vagy havi 49,99 dollárért 1 TB-ra növelhető. Bármelyik bővítéssel együtt a felhasználó Gmail fiókja is automatikusan 25 GB-osra növekszik.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások