Elektronikus lábbilincset kaphatnak a német huligánok

Elektronikus lábbilincset kaphatnak a német huligánok

2012. május 29. 00:26, Kedd
A német főügyész azt javasolta, hogy az állam az eddiginél jóval szigorúbban lépjen fel a futballstadionokban és azokon kívül randalírozókkal szemben.

"Gyorsított eljárásokra van szükségünk azért, hogy az elrettentés sikeres legyen" - jelentette ki Harald Range. A német főügyész emellett új eszközök alkalmazását is javasolta: "a visszaesőnek számító huligánok kaphatnának például elektronikus lábbilincset és így nekik otthon kellene maradniuk". Jelenleg a német rendőrségnek csak arra van joga, hogy kiutasítsa a stadionokból a rendbontókat, ugyanakkor azt a testület nem tudja ellenőrizni, hogy az illető betartotta-e szabályt vagy sem. Az elektronikus lábbilincs lehetővé tenné ezt, az alkalmazásához viszont módosítani kellene a hatályban lévő rendőrségi törvényt.


Range kezdeményezte, hogy az egyesületek és a szakmai szervezetek vezetői találkozzanak az ügyészség képviselőivel azért, hogy a különböző lehetőségekről egyeztessenek. A gyorsított eljárások csak akkor vezethetnek eredményre, ha a klubok nagyobb hangsúlyt fektetnek a bizonyítékok eltárolására, vagyis javítanak a videorendszereiken. A randalírozókat gyorsan és egyértelműen azonosítani kell, ezen a területen még számos tennivaló akad. A cél a hatékony elrettentés.

Az elektronikus lábbilincseket alkalmazzák Svédországban és 2000 óta Hessenben is. 2010 augusztusában már felmerült az az ötlet, hogy egész Németországban használják ezeket az eszközöket, igaz, akkor a szexuális bűnözőkkel kapcsolatban. Az elektronikus lábbilincs előnye, hogy általa bármikor, valós időben megállapítható a viselő pillanatnyi tartózkodási helye. Viszont az is igaz, hogy a berendezés nem akadályozza meg az újabb bűncselekmények elkövetését. Ausztriában 2010 szeptemberében kapott először rab elektronikus lábbilincset, a férfi így kijöhetett a fogházból és házi őrizetbe kerülhetett.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások