Bemutatkozott az Android 4.1

Bemutatkozott az Android 4.1

2012. június 29. 01:25, Péntek
A Google saját rendezvényén hivatalosan is bemutatták a mobil operációs rendszer soron következő verzióját, amely elsősorban kevésbé látványos, a háttérben meghúzódó újításokat tartalmaz.

Az Android 4.1, amely a Jelly Bean kódnévre hallgat, a Google I/O alatt mutatkozott be a nagyközönség előtt. A lépés nem igazán meglepő, hiszen az Apple nemrég harangozta be az IOS 6-ot, a Microsoft pedig lerántotta a leplet a WP 8-ról, így a keresőcég sem maradhatott ki a sorból, valamit kínálniuk kellett az érdeklődőknek (a két új Nexus készülék mellett, amelyekről külön cikkben számolunk be).

A 4.1-es verzió a hivatalos indoklás szerint kevésbé látványos újdonságokkal érkezik, ám ezek annál fontosabbak lesznek a mindennapos használat során. Ilyen például a Project Butter, amely a futtatás és megjelenítés optimalizálásáért felel, többek között azzal, hogy a kijelző megérintése esetén fokozott erőkifejtésre készteti a CPU-t, így javítva a sebességen. A kezdőképernyőn megjelenő widgetek kitöltik a szabadon hagyott területet, az egyes appokhoz kötődő shortcutok pedig automatikusan ezen widgetek köré rendeződnek. A Predictive Keyboard funkció ezzel egy időben a szövegkörnyezet alapján tippeli meg a soron következő kifejezést, remélhetőleg felgyorsítva a gépelést.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A hangfelismerés és diktálás offline módban is elérhető lesz, miközben több új nyelvvel (arab, perzsa, héber, thai, stb.) bővül a kínálat, illetve a jobbról balra történő gépelés sem jelent majd gondot. A látáskárosultak számára a Gesture Mode hivatott segítséget nyújtani az érintés és a hang kombinálásával, míg a Camera app a korábban készített képek új előnézetével és fotók közötti navigálás javításával (filmstrip view) újít. Az Android Beam immár az NFC bevonásával létesít kapcsolatot két eszköz között (az információ továbbítása továbbra is Bluetooth révén történik), míg a korábban használt böngészőt a Chrome váltja fel.

Változnak az értesítők, itt közvetlen módon, a tárcsázás előhívása nélkül kezdeményezhetünk hívást, továbbá a Gmail levelek, +1 bejegyzések, valamint a fotók szintén közvetlen módon kezelhetők lesznek, miközben a Google Voice Search a Siri mintájára kérdés-válasz modullal bővül. A Jelly Bean, vagyis az Android 4.1 fejlesztői előzetese már elérhető, a felhasználók nagy többsége azonban július közepétől veheti majd kezelésbe az új változatot.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások