Szoftver jósolja meg a bűncselekmények helyét

Szoftver jósolja meg a bűncselekmények helyét

2012. július 7. 04:42, Szombat
A PredPol cég által kifejlesztett szoftver lehetővé teszi az amerikai nagyváros rendőrségének, hogy a korábbinál hatékonyabban végezze a munkáját és kiszűrje a lehetséges tetthelyeket.

A PredPol egy olyan programot alkotott meg, amelynél egy algoritmus segít előrejelezni, hogy mely kerületekben várhatók bűncselekmények. A prognózisok pontosabbak a rendőrségi szakértők becsléseinél és a hatékonysági ráta kétszer jobb a legtapasztaltabb szakemberek előrejelzéseinél. Ennek egyszerű oka van: a szoftver a korábbi bűncselekmények adatait és jellemzőit is figyelembe veszi, így képes megállapítani, hogy melyek a különösen veszélyeztetett régiók.


A kedvező eredmények miatt a foothilli rendőrség úgy döntött, hogy az alkalmazást felhasználják a járőrözés tökéletesítésére. Az eredmény: az algoritmus által meghatározott és emiatt erősebben felügyelt városrészeken a bejelentett betörések száma 25 százalékkal csökkent. Sean Malinowski foothilli rendőrkapitány szerint az elrettentés egyértelműen a megerősített rendőri jelenlétnek köszönhető. Ugyanakkor, ha a rendőrök nem tudnák, hogy hol kell járőrözniük, akkor nem lehetnének ennyire hatékonyak, ebben pedig elévülhetetlen érdemei vannak a PredPol termékének.

Az algoritmus arra alapoz, hogy az elkövetők szeretnek visszatérni a korábbi bűncselekményeik helyszínére, illetve közelébe. A program figyelembe veszi nem csak az aktuális, hanem a több évvel ezelőtti statisztikákat is. Tavaly november és idén április között a szoftver hatszor eredményesebbnek bizonyult a becsléseknél. Az alkalmazás használata óta a helyi rendőrök a valóban veszélyes környékekre összpontosíthatnak, ugyanakkor hatékonyabban be lehet osztani a járőrök munkáját is. A megoldást már Los Angeles hat kerületében alkalmazzák, de más városok is tervezik a tesztelését, illetve a beszerzését.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások