Androidos Samsung digitális fényképezőgép

Androidos Samsung digitális fényképezőgép

2012. augusztus 31. 23:26, Péntek
Az okostelefonok egyre inkább elszívják a levegőt a kompaktok elől, melyet a Samsung a mobilokat naggyá tevő operációs rendszerrel akar megfordítani.

Ugyan a dél-koreai óriásvállalatot nem igazán érinti hátrányosan a trend, hiszen az okostelefon piacon is vezető szerepet töltenek be, de ha már egyszerűen mutathatnak újat, miért ne tegyék - gondolhatták mérnökeik. Így hát fogták az év elején bejelentett WB850F fényképezőgépet és okostelefonos csúcsmodelljüket, a Galaxy III-mat és összepárosították őket. Az új jövevény neve ennek megfelelően Galaxy Camera lett, mely egyébként is jól csengő márkanév. Az új fényképezőgép közvetlen konkurenciája a Coolpix S800c (szintén Androiddal és Wi-Fivel) és a Nokia 808 PureView (Symbiannal és 41 megapixeles szenzorral).


Előlapján egy 21-szeres nagyításra képes objektív van, hátulján pedig egy hatalmas érintőképernyő terpeszkedik (4,7 collos, ekkkora van a Samsung Galaxy III-ban is, de ez nem AMOLED), melyet a belül lévő 4.1-es verziószámú Android hajt meg. Az okostelefonok legfőbb előnye az exponálás utáni azonnali szerkesztési és megosztási lehetőségek (pl. a Facebookra való feltöltés), mely természetesen a vezetéknélküli kapcsolat által itt is rendelkezésre áll. A Samsung üdvöskéje a ma már nem ritka Wi-Fi mellett 3G és 4G (!) hálózatokkal is kompatibilis (HSPA+); ez persze azt is jelenti, hogy az netre feltöltés adott esetben pénzbe kerül, és szerződnünk kell egy szolgáltatóval.


A Galaxy Camera egy speciális öszvér, de sokkal inkább egy vezeték nélküli kapcsolatra képes fényképezőgép mint egy kiváló képeket készíteni tudó telefon. Annak ellenére, hogy képes a mobiltelefon hálózatra kapcsolódni még nincs felhívható száma, de VoIP beszélgetésekre alkalmas (tehát Skype van rajta). Ez egyben azt is jelenti, hogy továbbra is szenved a kompaktok legnagyobb hátrányától, miszerint megmarad a második eszköz státusza, és a mindig nálunk lévő mobiltelefon mellé kell beraknunk.


A hátulról megvilágított (BSI-technológiás) szenzor kevés fénynél is jól teljesít. A lencsék széles látószöge 23mm-nél indul, a 21x-es vége 483mm-nél van. Mivel teljes értékű Android van rajta a meglévő appok mindegyike használható, és ezek köre borzasztó széles (Facebook, Flickr, Instagram, Pinterest, Google+ stb.), melyek mellé azért a gyártó is fejlesztett saját fotó- és videóvarázslót és egy csoportképekhez használható szoftvert. Az 1.4 GHz-es négymagos processzor mindenfajta szerkesztési feladatra megfelel. A kész képeket 8 GB-os memóriájába vagy a Samsung saját felhőjébe menthetjük automatikusan.


A megemlíthető hátrány az előnyökből fakad: a hatalmas kijelző mellett nem maradt hely a hagyományos gomboknak. Üzemidő terén is lehet aggódnivalónk, ugyanis akkumulátorának kapacitása hiába másfélszer akkora, mint a WB850F-é, de 25%-al gyengébb a Galaxy SIII-énál. A jóval nagyobb számítási teljesítményhez magasabb fogyasztás társul, és az okostelefonos operációs rendszer is több energiát igényel egy hagyományos kompaktnál. Árazásában is érvényesülni fog speciális jellege, ami meglehetősen magas árcédulát jelent. Két változatban lesz kapható, 3G + Wi-Fi és 4G + Wi-Fi verzióban, de hogy mennyiért, az még nem ismert.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások