Alig fizet adót a külföldi bevételei után az Apple

Alig fizet adót a külföldi bevételei után az Apple

2012. november 6. 22:19, Kedd
A kaliforniai óriás az elmúlt években szinte tökélyre fejlesztette az adómegtakarítási rendszerét. Az Amerikai Egyesült Államokon kívül szerzett 36,8 milliárd dolláros nyeresége után mindössze 1,9 százalék adót fizetett.

A számok az Apple által az Amerikai Egyesült Államok Tőzsdefelügyeletéhez (SEC) benyújtott éves jelentésből származnak. A módszer rendkívül egyszerű: a cég az Amerikai Egyesült Államokon kívül adózik, így jelentős összegeket takarít meg. A módszert az Apple mellett még számos vállalat alkalmazza és a jelenleg hatályos törvények alapján teljesen legálisnak számít.

A társaság már az 1980-as években a "kreatív könyvelés" egyik úttörőjének számított és elsősorban az alacsony írországi adókulcsokból profitált. A The New York Times tavasszal egy átfogó anyagban világított rá a "Double Irish with a Dutch Sandwich" becenevű rendszer lényegére és fő elemeire. A módszer lényege, hogy az üzleteket két írországi leányvállalaton keresztül bonyolítja az Apple és a bevételek egy része adómentesen kerül Hollandián át az USA-ba. A két leányvállalat hivatalosan részben egy olyan cég tulajdonában van, amelyet az adóparadicsomnak számító Brit Virgin-szigeteken jegyeztek be. Írország és Hollandia mellett hasonló kirendeltségek működnek Luxemburgban is. Egyes központok csupán egy kis irodából és egy postaládából állnak.

A legális megoldást számos politikus bírálta. David Cameron brit miniszterelnök a The Guardiannek azt nyilatkozta, hogy nem örül az Apple és más IT-konszernek adótaktikájának, mert ezek Nagy-Britanniának több mint 900 millió fontba kerültek. Az egyre nagyobb botrány miatt vizsgálóbizottság előtt kell megjelenniük az Amazon, a Google és a Starbucks képviselőinek. A testület arra a kérdésre keresi a választ, hogy ezek a cégek miért fizetnek a szigetországban ilyen kevés adót. Matt Brittin, a Google helyi ügyvezetője közölte: "túl elfoglalt" ahhoz, hogy megjelenjen a bizottság előtt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások