A Foxconn lehet a Sharp megmentője

A Foxconn lehet a Sharp megmentője

2012. november 26. 18:52, Hétfő
Úgy tűnik, hogy hosszú távon a tajvani gyártó biztosíthatja a japán elektronikai konszern számára a túlélést, ehhez azonban a két félnek mielőbb meg kell egyeznie egymással.

A Sharp egyik menedzsere a The Wall Street Journalnak azt mondta, hogy a Foxconn (Han Hai Precision Industry Corp.) akár tíz százaléknál nagyobb tulajdonrészt is szerezhet az óriáscégben. Az eredeti terv még 9,9 százalékos tulajdonrész-vásárlásról szólt. Mindez egyáltalán nem mindegy, ugyanis Japánban a 10 százalék feletti tulajdonrésszel rendelkezők nagyobb jogokat kapnak - többek között a bíróságon kezdeményezhetik a cég feloszlatását.


Már rég le kellett volna építeniük a veszteséges TV-gyártást

A lapnak nyilatkozó menedzser megerősítette, hogy a részvényárfolyam drasztikus gyengülése miatt ők is pontosan tisztában vannak azzal, hogy a Foxconn-tranzakció végrehajtása az eredetileg megállapított feltételek mellett már lehetetlen lenne. A márciusi egyezség után a tajvani társaság közel 10 százalékos részesedést akart venni, részvényenként 550 jenért. Ez 66 milliárd jen bevételt jelentett volna. Jelenleg azonban egy részvény már csak 170 jenbe kerül, így az a furcsa helyzet állhat elő, hogy pont a romló helyzet gátolhatja meg az üzlet megkötését.

A vállalat semmit sem bíz a véletlenre és lapértesülés szerint a Foxconn mellett az Intel és a Qualcomm képviselőivel is tárgyalásokat folytat. A cég helyzetével kapcsolatban az elmúlt hetekben számos hír látott napvilágot: 11 000 munkahelyet szüntetnének meg, minden ágazat veszteséges és a jövő márciusban végződő üzleti év 450 milliárd jenes mínusszal zárulhat. A Sharp és a Foxconn már március végén megkötötte egymással a globális stratégiai együttműködési megállapodást, amelynek értelmében a tajvani fél tulajdonrészt szerez a japán óriás kijelzőgyártó részlegében.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások