Nem kötelezhet a Facebook igazi név megadására

Nem kötelezhet a Facebook igazi név megadására

2012. december 19. 22:53, Szerda
A Facebook nem kötelezheti felhasználóit arra, hogy a saját nevükkel legyenek jelen az oldalon − közölte a németországi Schleswig-Holstein tartomány adatvédelmi hatósága.

Ez sérti a német törvényeket, amelyek értelmében mindenkinek jogában áll álnevet használni az online felületeken − szögezte le a hatóság és rendeletben szólította fel a közösségi oldal illetékeseit, hogy azonnal tegyék lehetővé a fedőnevek alkalmazását. Elfogadhatatlan, hogy egy amerikai portál ellenvetés nélkül megsértse a német adatvédelmi törvényt − idézte a BBC a hatóságot vezető Thilo Weichert közleményét −, a Facebook, miközben ragaszkodik a valódi nevekhez, semmit nem tett azért, hogy megvédje a szociális háló tagjait az inzultusoktól vagy személyiségük ellopásától. A társaság két héten belül fellebbezhet egy német bíróságnál a tartományi rendelet ellen − ha az érvényben marad, akkor valószínű, hogy a többi német adatvédelmi hatóság is átveszi.

A Facebook más ok miatt is nyomás alá kerülhet: a néhány hónapja általa megvásárolt fotómegosztó oldal, az Instagram tegnapelőtt úgy módosította felhasználói szerződését, hogy eladhatja a feltöltött képeket hirdetési célokra, adataikat pedig megoszthatja a Facebookkal, illetve a hirdetési cégekkel. Azok a felhasználók, akik ezzel nem értenek egyet, január 16-ig törölhetik Instagram-fiókjukat, utána már nem lesz mód rá; egyes vélemények szerint a fotómegosztó oldal ezzel öngyilkosságot követ el, új szabályzata pedig a búcsúlevél.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások