A digitális használt cikkek piacát is meghódítaná az Amazon

A digitális használt cikkek piacát is meghódítaná az Amazon

2013. február 7. 12:44, Csütörtök
A kereskedelmi platform hamarosan megjelenhet a használt digitális eszközök és termékek piacán. Az ezzel kapcsolatos szabadalmat már sikerült bejegyeztetni.

Bővítheti portfólióját az Amazon, miután bejegyezték a 2009-ben benyújtott szabadalmát, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók által korábban megvásárolt digitális anyagokat, például elektronikus könyveket, zeneszámokat és albumokat, videókat, szoftvereket megszerezze és újra eladásra kínálja. A szabadalom nem csak a használt digitális termékek eladását biztosítja, hanem azt is, hogy korlátozni lehessen hányszor adható el az adott könyv vagy program. Ehhez egy úgynevezett Object Move Threshold (OMT) használható; amennyiben az OMT mellett a 3-as szám szerepel, akkor az adott tartalom csupán háromszor értékesíthető újra.

A megoldás bármennyire is jónak tűnik, komoly jogi aggályokat vet fel és perekhez vezethet. A GeekWire ezzel kapcsolatban példaként hozta fel az EMI zenei kiadó és a ReDigi közötti jelenlegi vitát. A vállalkozás zeneszámok újbóli eladásával foglalkozik és ennek során arra az amerikai törvényre hivatkozik, amely lehetővé teszi az eredeti és legálisan beszerzett anyagok újraértékesítését. Az EMI ezzel szemben azzal érvel, hogy ezekben az esetekben nem állapítható meg teljes bizonyossággal az, hogy az előző tulajdonos valóban törölte-e a készülékeiről az eredeti fájlt vagy sem. A jogi eljárás kimenetele hatással lehet az Amazon üzleti terveire is.

Azt érdemes itt megjegyezni, hogy az Amazon bele tud nyúlni bárkinek az e-olvasójába: 2012 októberében minden előzetes figyelmeztetés vagy indoklás nélkül törölte egyik ügyfele hozzáférési fiókját és a Kindle készülékén lévő úgynevezett digitális könyvespolcát, amelyen az általa kiválasztott könyveket tárolta. Szintén idetartozik, hogy az Európai Unió Bírósága tavaly júliusban kimondta, hogy a letölthető szoftverek licenceivel is lehet kereskedni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások