Cook nem akarta beperelni a Samsungot

Cook nem akarta beperelni a Samsungot

2013. február 12. 12:28, Kedd
Steve Jobs és Tim Cook számos kérdésben szögesen ellentétes álláspontot képviseltek. Cook régen rendkívüli módon ellenezte a Samsung elleni jogi eljárás elindítását.

A Reuters belső forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a kaliforniai társaság vezetői nem voltak elragadtatva attól az ötlettől, hogy a dél-koreai társaság ellen keményen fel kell lépni. Az elképzelés Steve Jobs fejéből pattant ki. Az óriáscég társalapítója "atomháborút" akart indítani a Google és az Android ellen, a Cook azonban ellenezte ezt, mondván a két fél között 2005 óta partneri szerződés van. Akkoriban az Apple egy olyan gyártót keresett, amely képes elegendő mennyiségű flashmemóriát gyártani, ugyanis meg volt győződve arról, hogy a jövő nem a merevlemezeké, hanem egyértelműen a flashmemóriáé. A Samsung így lett az Apple legfontosabb beszállítója és ez a cím a mai napig megállja a helyét. A dél-koreai vállalat tavaly becslések alapján 8 milliárd dollár értékben szállított különböző alkatrészeket a cupertinói cégnek.

Az üzletből 2005 után mind a két fél profitált. A helyzet azután kezdett megváltozni, hogy a Samsung fokozatosan növelni tudta az okostelefon- és a táblagép-piacon a részesedését, s ez egyre inkább szálka lett Steve Jobs szemében. Ezután merült fel az, hogy a Samsung lemásolja az Apple termékeit. Számos találkozóra került sor a két konszern vezetői között, de nem sikerült kompromisszumot kötni. A helyzet 2011 után vált egyre súlyosabbá.

Tim Cook ellenezte a konfrontációt és igyekezett felhívni a figyelmet arra, hogy a Samsung "kritikus szerepet" tölt be az Apple életében, hiszen az iPhone és az iPad készülékek első számú beszállítójának számít. A Galaxy S megjelenését még elviselte Jobs, azonban a Galaxy Tab piacra dobása jelentette az utolsó cseppet a pohárba. A kaliforniai társaság bírósághoz fordult, de az éveken át tartó pereskedés gyakorlatilag teljes patthelyzetet hozott, egyik fél sem tudott a másik fölé kerekedni. Elemzők éppen ezért azt valószínűsítik, hogy a két óriáscég hamarosan a háttérben megállapodhat egymástól és eláshatja a csatabárdot.

Steve Jobs rendkívüli mértékben gyűlölte a Google-t és az Androidot. A vezetőnek az volt a meggyőződése, hogy az operációs rendszer az Apple megoldásainak másolata, azt a Google egész egyszerűen ellopta a vállalattól, s ezért minden eszközzel harcolni kell ellene. A halála előtt a legfontosabb tevékenységének tartotta, hogy megsemmisítse az Androidot. Pontosan tisztában volt vele, hogy az Androidot futtató okostelefonok az iPhone legerősebb konkurensei. A Google, illetve az Android iránt táplált gyűlöletét jól példázza egy részlet az életrajzi könyvéből: "Amennyiben ez kell hozzá, akkor az utolsó lélegzetemet arra fogom felhasználni, hogy az Apple 40 milliárd dollárjának az utolsó centjét is ennek az igazságtalanságnak a korrigálására fordítsam. Meg fogom semmisíteni az Androidot, mivel az egy lopott termék. Atomháborút folytatok majd ellene."

Larry Page, a Google első embere tavaly úgy reagált minderre, hogy Jobs Android-gyűlölete egész egyszerűen egy show volt, ami az almás vállalat érdekeit szolgálta. Számos társaság követi ugyanis azt a stratégiát, hogy egy nyilvánvaló konkurenst mutat a munkatársainak azért, hogy így motiválja őket. A Google vezetője ezután közölte, hogy az Apple társalapítója a háttérben folytatott beszélgetések során teljesen másképp beszélt. Ők ketten kifejezetten jó viszonyban voltak és számos alkalommal találkoztak, egyeztettek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások