Visszaél az Android piaci helyzetével a Google?

Visszaél az Android piaci helyzetével a Google?

2013. április 10. 17:52, Szerda
A Fairsearch.org nevű szervezet Brüsszelben panaszt nyújtott be a webes konszern ellen, mondván az visszaél az Android a piaci helyzetével és ezért az Európai Bizottság vizsgálja meg a kérdést.

A konkrét vád az, hogy a Google a piaci versennyel ellentétes magatartást tanúsít a mobil területen és a saját előretelepített alkalmazásaival (GMail, YouTube-kliens stb.) árasztja el az internetezésre alkalmas mobiltelefonokat. Thomas Vinje, a Fairsearch képviselője kijelentette: a társaság az operációs rendszert "trójai falóként" használja fel azért, hogy a partnereit a vetélytársakkal szemben előnyösebb helyzetbe hozza, a mobil üzletet monopolizálja és a felhasználói adatokat ellenőrizze.

Joaquín Almunia, az Európai Unió piaci versenyért felelős biztosa közölte: az Európai Bizottság már a Google keresőjével kapcsolatos vizsgálat során külön figyelmet szentelt az Androidnak is. A mobil operációs rendszer piaci részesedése jelenleg 70 százalék az okostelefonok esetében és a táblagépek területén is egyre népszerűbb.


Az Android ugyanabban a helyzetben van, mint a Windows volt az Explorerrel, a Google ugyanúgy felhasználja az operációs rendszer terén lévő piaci előnyét más területek monopolizálására

A Fairsearch tagja több kisebb cég, például a Tripadvisor, a Kayak, a Hotwire, az Expedia, a SideStep, a Level...com, a Foundem, a ShopCity.com, a Twenga, a Marketplace.com, a The Travel Technology Association, a Buscape company, a The Find és az Allegro, továbbá három óriás: a Nokia, az Oracle és a Microsoft.

A Google ellen immár 2010 óta folyó európai uniós vizsgálatokat is a szervezet néhány tagja kezdeményezte. Almunia az utóbbival kapcsolatban hozzátette: a Google a héten akar benyújtani a megoldási javaslatait. A testület többek között azt szeretné elérni, hogy a jövőben a keresési eredményeknél az eddigieknél jobban elkülönüljenek egymástól a Google ajánlatai és a vetélytársak tartalmai. Ezáltal megszűnne az a helyzet, hogy a cég ajánlatai előtérbe kerülnek. A Google viszont azzal érvelt, hogy a felhasználókért van és nem a konkurenseiért.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások