Google I/O 2013: épül-szépül a birodalom

Google I/O 2013: épül-szépül a birodalom

2013. május 21. 00:21, Kedd
A Google fejlesztőknek szánt rendezvényén ugyan elmaradt az igazán nagy durranás, ám számos érdekes fejlesztést mutattak be, amelyek révén tovább finomítják a meglévő szolgáltatásokat és még szorosabbra fűzik az ezen platformok közötti kapcsolatot. Kiegészül és megújul a Maps és a Google+, okosodik az Android, indul a cég saját zenei szolgáltatása, jön az univerzális azonnali üzenetküldő és videochat szoftver, ezzel egy időben pedig meglebegtetik a szemünk előtt az internetes keresés jövőjét.

Aki figyelemmel követte az elmúlt hónapok eseményeit, az jól tudja, hogy a Google háza táján az új fejlesztések mellett a cég átszervezésével, a fókusz összpontosításával töltötték az időt az illetékesek, ennek köszönhető, hogy a szolgáltatások terén a korábbi évekből jól ismert hosszú, terjedelmes lista mára igencsak összezsugorodott. Jól látható módon ezen platformokra koncentrálnak a fejlesztők és a vezetés egyaránt, a konferencián pedig a további finomításokról, a várható újdonságokról, valamint ezek összefogásáról, szorosabbra fűréséről halhattunk előadásokat, a megtett lépések pedig egyértelműen a főbb riválisok (Apple, Microsoft, stb.) ellen irányulnak.

A megnyitó beszéd az ilyenkor szokásos számokkal, az eddigi eredmények ismertetésével indult. Megtudhattuk, hogy az Android tábor immár több mint 900 millió készülékből áll, míg tavaly ez 400 millió, 2011-ben pedig alig 100 millió volt. A Chrome eközben 750 millió felhasználót hódított meg, vagyis egyetlen év alatt 300 millió fővel bővült a bázis, ez pedig a cég szerint a világ legnépszerűbb böngészőjévé emelte a szoftvert - bár arról nem beszélnek, hogy ez pontosan hogyan oszlik meg az asztali és mobil szféra között. A Google ezen két szoftveres platformra szeretne koncentrálni, előbbit az okostelefonokon és táblákon, utóbbit pedig a laptopokon terjesztve.


A fontosabb bejelentések előtt a fejlesztőknek szánt kisebb, ám mindenképpen hasznos újdonságokat ismertették. Ezek közé tartozik az egységes bejelentkezés a Google fiókunk adataival az egyes appokon belül, a felhasználók állapotának és mozgásának követése az Android alatt, különbséget téve a gyaloglás, a kerékpározás, avagy a vezetés között, és erre alapozva automatikusan válogatva az ajánlatokban, az értesítések szinkronizációja a különböző eszközök között, valamint a játékmenet aktuális állásának és eredményeink elmentése a felhőbe, hogy itt se jelentsen gondot az eszközök közötti váltogatás. A fejlesztést könnyíti a kódolás során az egyes elemek előzetesének feltüntetése, valamint a kezelőfelület elhelyezkedésének megjelenítése, hogy gyorsan alkalmazkodhassunk a különböző méretű kijelzőkhöz. Segítő kezet nyújtanak ugyanakkor az appok eredményének országokra történő lebontásában, illetve azok lefordításában is, amennyiben erre igény mutatkozik.

A felhasználók számára érdekesebb lehet, hogy a Play portálon aktuális eszközünkhöz illeszkedve kapunk majd ajánlatokat a különböző tartalmakra vonatkozóan, itt pedig egy új zenei streaming szolgáltatással bővül a kínálat, All Access néven. Az első körben az USA-ban megjelenő platform havidíj ellenében nyújt elérést zeneszámok millióihoz, ezeket listába rendezhetjük, és akár saját internetes rádiót is létrehozhatunk, amely kizárólag az általunk kiválasztott anyagokat veszi terítékre. Ezzel közvetlenül nekimennek a Spotify és a többi népszerű előfizetéses rendszernek, a videók után (lásd fizetős YouTube) a zenei világ támogatását is maguk mögött tudva.


Az Apple egyszerű, egysoros diáival szemben itt sokszor voltak programsorok kivetítve

Új hardvert ezúttal hiába vártak a jelenlévők és az internetes nézők, azonban nem maradtak teljesen eszközök nélkül, hiszen egyrészt a rendezvény látogatói ingyen jutnak hozzá az új ChromeBook Pixel laptophoz, ezzel egy időben pedig elárulták, hogy a Samsung Galaxy S4 immár alap Android 4.2-vel, a Google saját rendszerében is elérhető lesz, amely szolgáltatótól függetlenül, 649 dolláros áron kínálja majd a készüléket az online boltban, azonnali frissítéseket ígérve, ahogy azt a Nexus sorozat esetében megszokhattuk.

A Google saját közösségi portálja eddig nem igazán tudta megközelíteni a Facebook látogatottsági adatait, bár ők is több 100 millió felhasználóra támaszkodhatnak. Most egyszerre 41 újítással frissítik a portált, megújul és kibővül a hírfolyam, automatikusan címkékkel látják el az egyes bejegyzéseket (a szöveg és a képek alapján), amelyre kattintva az adott mező megfordul és hasonló híreket, tartalmakat kínál, egyesül az eddig használt azonnali üzenetküldő és a Hangouts rendszere, így egyetlen univerzális megoldáson keresztül indíthatunk majd szöveges és mozgóképes kommunikációt, legyen szó a Gmail és a Google+ oldaláról, okostelefonunkról, táblánkról, vagy akár a Chrome böngészőről, amely szintén megkapja saját kiegészítését.



A közösségi oldalra feltöltött képeink közül a rendszer automatikusan kiválogatja a legjobbakat, itt a képek minősége és tartalma egyaránt számításba jön. A minőségen ráadásul javítani is tudnak néhány egyszerűbb képmanipulálási eszközzel, a nagyméretű képeknél pedig az eddigi 5 GB helyett immár 15 GB áll majd rendelkezésünkre.

A Google Now hangvezérlése és verbális válaszai az Android és az iOS után az asztali PC-ken is elérhető lesz, itt igyekeznek tökéletesíteni a rendszert, hogy az összetettebb kérdésekre is megfelelő módon reagáljon, legyen szó a hamarosan induló repülőjáratunkról, az indulási helyről, étteremfoglalásunkról, vagy akár a közelben lévő egyéb szolgáltatásokról, felhasználva jelenlegi pozícióinkat, aktuális helyzetünket és a szoftver által ismert egyéb információkat. Itt természetesen a térkép is hasznos eszközként jön számításba, itt már Észak-Korea is megtalálható, míg a mobil eszközökön elérhető app további hasznos funkciókkal egészül ki, a közelben lévő hasonló helyszínek, szolgáltatások és ajánlatok listázásával, azok azonnali feltüntetésével. A Google Earth immár a böngészőn belül is elérhető lesz, nem kell külön szoftver telepítenünk annak használatához. Bolygónkat akár az űrből is szemügyre vehetjük, itt a tökéletes hatás érdekében az egyes csillagok is a megfelelő pozícióban lesznek.

Amíg az online videózás terén szerintük a VP9 kodek jelenti a jövőt a maga kisebb méretével és adatforgalmával (ezt hamarosan a YouTube is támogatni fogja), az internetes kereséseknél a verbális úton kezdeményezett és lefolytatott kétirányú kommunikáció a következő lépés. A közösségi oldal és a Play portál segít szinte bármilyen online tartalom és szoftver beszerzésében, a kapcsolattartásban és tájékozódásban, a térképet és navigációt nem kell különösképpen magyarázni, a Chrome pedig mind az asztali, mind pedig a mobil vonalon egységes élményt kínál a böngészés terén.



Szép lassan alakul a kép, különösen úgy, ha mindehhez hozzátesszük a Google Wallet és a Street View kiegészítését. Előbbi esetében az NFC mellett az e-mailen keresztül történő fizetés is elérhetővé válik (egyelőre az USA-n belül), de megvalósul az appokon belüli fizetés a meglévő Google fiókunkkal, valamint egyszerűsödik a hűségkártyák rendszere is. Utóbbinál pedig egyre több ország kerül fel a térképre (itt végre hazánk is megtalálható a listán, így nekiláthatunk körülnézni településeinken és útjainkon), de az egyes cégeknek és szervezeteknek lehetőségük nyílik saját fotókkal kiegészíteni a Street View kínálatát, így például az épületeket, parkokat és a különböző helyiségeket is bejárhatjuk virtuális módon.

A fejlesztői konferencián hosszú előadást tartott Larry Page vezérigazgató, aki többek között a redmondi óriáscéget is bírálta jelenlegi gyakorlatáért. Beszédében mindenekelőtt azt kifogásolta, hogy a Microsoft a chatprogramok esetében kicsinyes, példaként hozta fel, hogy a társaság ugyan lehetővé tette az Outlook.com-ot használóknak azt, hogy a Google Chaten keresztül kommunikáljanak, de a Google Chat ügyfelei nem férhetnek hozzá az Outlook.com-hoz. "Személyesen is érint, ha az ágazatban ilyen magatartást látok. Ez szomorú dolog, így nem lehet előrelépni" - hangsúlyozta a menedzser.

"Szükség van együttműködési képességre, különben nem lehetséges az előrelépés. Valóban nagyon nehéz dolgunk van az olyan emberekkel, mint a Microsoft munkatársai. Több olyan nyitott szabványt szeretnék, amelyek egyszerűen működnek és olyan vállalatokat, amelyek ezeket támogatják" - fejtette ki a cég első embere. Page arra szólította fel a konferencia látogatóit, hogy győzzék le a technikai akadályokat és nyitottan gondolkodjanak, mert csak így tudják kiaknázni az információtechnológiában rejlő összes lehetőséget. Szerinte a programozóknak hosszú távon egyáltalán nem kellene azzal foglalkozniuk, hogy milyen környezetben működjenek a szoftvereik, a programoknak ugyanis minden környezetben egyszerűen kellene futniuk.

Mindannyian optimisták azzal kapcsolatban, hogy a technológiában rejlő potenciál segítségével javítani lehet az emberek életén, azonban szerinte a Google és a teljes ágazat is csupán az százalékát érte el annak, ami lehetséges; talán még egy százaléknál is kevesebbet. A rendelkezésre álló lehetőségek ellenére csak nagyon lassú az előrehaladás, aminek oka szerint a negatív hozzáállás. "Minden történet, amit a társasággal kapcsolatban olvasok, arról szól, hogy mi miként viszonyulunk más cégekhez vagy más hasonló buta dolgokról. Ezzel a negatív hozzáállással nem lehet előrelépni. Olyan nagyszerű dolgokat kellene létrehoznunk, amik még nem léteznek. Még csupán a felszínét karcoljuk annak, ami lehetséges. Alig tudom kivárni, hogy láthassam, mi minden jön még" - szögezte le Larry Page.

A vízión kivül konkrétumok is elhangzottak, megemlítette a sofőr nélküli autókat, a Google által telepített hipergyors internetet (amely egyelőre néhány amerikai nagyvárosban és környékükön elérhető), valamint a Glass projektet is, ám új részleteket nem tudhattunk meg ezen fejlesztésekről. Az azonban az egyéb előadásokból és bejelentésekből egyértelművé vált, hogy a cég gyakorlatilag egészpályás letámadáson dolgozik, egyszerre tennék magasabbra a lécet minden fontosabb kihívó számára. Nem úgy tűnik, hogy erre bárki is megfelelő módon válaszolni tudna.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások