A Microsoft mesterséges intelligencia asszisztenst épít be a Windows 11-be

A Microsoft mesterséges intelligencia asszisztenst épít be a Windows 11-be

2023. május 24. 10:01, Szerda
Az Edge-ben, az Office alkalmazásokban, sőt a GitHubban is látott Copilot oldalsávokhoz hasonlóan a Windows Copilot közvetlenül a Windows 11-be lesz integrálva, és a feladatsorból minden alkalmazásban és programban megnyitható és használható lesz. A Windows Copilot ugyanarra az alapra épül, mint a Bing Chat.

Az első Copilotot a Microsoft tulajdonában lévő GitHub fejlesztette ki, hogy segítséget nyújtson a programozásban a fejlesztőknek. A GitHub Copilot a szerzői jogvédett kódok kezelésével kapcsolatos aggályok ellenére népszerű funkció, ami arra késztette a vállalatot, hogy az összetett feladatokhoz nyújtott mesterséges intelligencia segítség koncepcióját más termékekre és szolgáltatásokra is kiterjessze, beleértve a Microsoft 365, a Dynamics 365, a Microsoft Viva és a Microsoft Security termékeket. Most már a Windows 11-et is hozzáadhatjuk a listához.

"A Windows az első olyan PC-platform, amely központosított MI-segítséget nyújt az ügyfelek számára. A Windows Copilot oldalsáv a megnyitása után az alkalmazások, programok és ablakok között konzisztens marad, és mindig rendelkezésre áll, hogy személyes asszisztensként működjön" - magyarázta Panos Panay, a Microsoft Windows és eszközökért felelős vezetője a cég Build konferenciáján. "Minden felhasználót power userré tesz, segít a munkában, a beállítások testreszabásában és a zökkenőmentes kommunikációban kedvenc alkalmazásai között." A Windows Copilot képes összefoglalni az alkalmazásokban megtekintett tartalmakat, átírni vagy akár megmagyarázni azokat. Nagyon hasonlít a Bing Chatben található párbeszédpanelhez, így feltehetünk neki általános kérdéseket és olyan dolgokat, amelyeket általában egy keresőmotornak szoktunk.


A Microsoft demóvideója azt mutatja be, hogy a Copilot módosítja a Windows beállításait, Snap Layouts segítségével átrendezi az ablakokat, összefoglalja és átírja a belehúzott dokumentumokat, és olyan alkalmazásokat nyit meg, mint a Spotify, az Adobe Express és a Teams

Nem fogja közvetlenül helyettesíteni a keresősávot a Windows 11 tálcáján, helyette egy külön Copilot gomb lesz mellette, hasonlóan ahhoz, ahogyan a Cortana is saját dedikált helyet kapott a tálcán a Windows 10-ben. Mivel a Copilot a Windowsba van integrálva, olyan dolgokat is megtehetünk, mint a beállítások kezelésének átadása, azaz sokkal több, mint az egyszerű Bing Chat link, amelyet a Microsoft az év elején a tálcára helyezett. A Microsoft azt is lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy a Binghez vagy az OpenAI ChatGPT-hez írt bővítményeket kiterjesszék erre a mesterséges intelligenciával működő asszisztensre. Ez megnyitja a Windows Copilotot számos új funkció előtt, amelyeket a fejlesztők a ChatGPT és a Bing számára hoznak létre, és a jövőbeli fejlesztések automatikusan átkerülnek a Windows Copilotba.

A Microsoft az elmúlt hat hónapban már utalt arra, hogy MI funkciókat épít a Windowsba, miután Panay januárban azt állította, hogy "az MI újra fogja találni azt, ahogyan a Windowst használjuk". Sokan arra számítottak, hogy a Microsoft várni fog a Windows következő nagy verziójáig, de a vállalat ehelyett már most átalakítja a Windowst. A Microsoft júniusban kezdi meg a Windows Copilot nyilvános tesztelését, mielőtt szélesebb körben bevezetné a meglévő Windows 11 felhasználók számára. Emellett Copilotok készülnek a Power BI (vizuális adatelemzés), a Power Pages (gyors weboldalak készítése) és a Microsoft Fabric nevű új elemzési platformhoz.

A Microsoft nem beszélt a Windows Copilot adatvédelmi és biztonsági szempontjairól - arról, hogy a felhasználók számíthatnak-e arra, hogy a dokumentumaik tartalma titokban marad, hogy milyen feldolgozás történik helyben az eszközön és a Microsoft szerverein, és hogy a csevegési előzmények és a kontextuális információk el lesznek-e mentve a munkamenetek között, vagy akár szinkronizálva lesznek-e a számítógépek között. Erről vélhetően többet fogunk megtudni, ahogy a funkció egyre közelebb kerül a bevezetéshez.


Az Edge böngésző is átalakul, többek között egy új, átdolgozott felhasználói felületet és új személyiséget kap Microsoft Edge for Business néven. "A Microsoft Edge for Business a tervek szerint egy a szervezetek számára készült, Azure Active Directory (AAD) bejelentkezéssel aktivált szabványos böngésző lesz" - mondta Lindsay Kubasik, az Edge Enterprise csoportos termékmenedzsere. Talán írni sem kell, hogy a Microsoft 365 Copilot integrálva lesz az Edge-be. Az Edge for Business a "munka" weboldalakat egy másik böngészőablakban nyitja meg, saját ikonnal és a szervezet nevének feltüntetésével. Az ötlet lényege a munkahelyi és a személyes böngészés szétválasztása, így a munkahelyi böngészés saját gyorsítótárral, tárolási hellyel és biztonsági beállításokkal rendelkezik.

De honnan fogja az Edge tudni, hogy melyik oldalt melyik módban kell megnyitni? "A népszerű weboldalak automatikusan a személyes böngészőablakban nyílnak majd meg" - mondta Kubasic. A felhasználók a beállításokban "további oldalakat is kijelölhetnek munkahelyi vagy személyes használatra". A személyes oldalakkal a felhasználók kizárhatják az adatokat a vállalati szinkronizálásból, ami csak a munkamódban működik. Ez kaotikusnak hangzik; de Kubasic azt is megjegyezte, hogy "az IT-részleg fogja végezni a Microsoft Edge biztonsági és megfelelőségi helyzetének ellenőrzését, legyen szó munkahelyi vagy személyes használatról". Az Edge kezelhető a csoportházirenddel és az InTune-nal, de ezek használata körülményes. A Microsoft új Edge-kezelési szolgáltatást vezet be, amely Kubasik szerint "egyszerűsített, intuitív felhasználói felülettel" rendelkezik majd.


A régi motorosok talán emlékeznek a 2000-es évek elejének mámoros napjaira, amikor a .NET iránti lelkesedéstől megfertőzve a vállalat mindent, ami csak eszébe jutott, .NET névre keresztelt át. Ma úgy látszik ugyanez történik az MI és a Copilot főszereplésével, ezek mindenütt jelen lesznek, annak ellenére, hogy kérdéses a megbízhatósága, szerzői jogi szempontból pedig aknamezőnek tekinthető. A vállalat azonban úgy érzi, hogy az OpenAI-ba történt 10 milliárd dolláros beruházással lépéselőnybe került, és ezt a lehető legnagyobb mértékben ki is akarja használni.

Üditő, hogy a felelősségvállalás kérdését nem söprik teljesen félre, a Build-en a Microsoft bemutatott egy fejlesztés alatt álló funkciót, a Media Provenance-t, amely titkosítva megjelöli majd az MI által generált tartalmakat, és aláírja azokat az eredetükre vonatkozó metaadatokkal. Ez a Microsoft Designer és a Bing Image Creator termékeinél néhány hónap múlva elérhető lesz. Csak remélni lehet, hogy a felelős használat szempontjait nem temetik maguk alá a termelékenységi fejlesztésekről szóló állítások tömkelege.

A Windows 11 egy év alatt a "Windows 10, de szebb" operációs rendszerből egy beépített mesterséges intelligencia funkciókkal rendelkező operációs rendszerré fejlődött. A Windows 7 és a Windows 8 idején a Microsoftnak sokkal több időbe telt, mire sebességet váltott és reagált az új fejleményekre. Hogy ez jó dolog-e, az a szemlélettől függ - a Windows 11 felhasználók milliói kapnak majd generatív MI segítséget, akár akarják, akár nem -, de ez egy teljesen más megközelítés a Windowshoz, mint amit a Microsoft egy évtizeddel ezelőtt alkalmazott.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások