Itt olvasgathatsz érdekességeket a borokról: http://minu.me/-vinopedia
Sziasztok !
Van nekem 2 üveg borom, csak nem tudom az "eszmei" értékükeket, nem szeretném elpazarolni, amennyiben értékesek. A neten nem sok infót találtam. Villány-Siklós (Bajor-Pince): Siklósi Kékoportó 1997-es az egyik, Siklósi Hárslevelû 1994-es a másik. Szerintetek?
Nem vagyok nagy bor szakértõ de azért megtudom különböztetni a minõségi bort az átlagtól és nagy ritkán mikor fogyasztok mindig egy nevesebb fajtából próbálok választani vagy olvasok ajánlásokat.
Pont egy blogot olvasok ahol a Sausuka fajtát ajánlják és felkeltette az érdeklõdésem mert én is kedvelem a Cuvéet.
Tudnátok róla rendes ajánlást írni ?
Köszönöm
Igen. Csak ez a rendezvénytõl függ, hogy megoldható-e. Gondolok itt egészen pontosan arra, hogy milyen rendezvényrõl van szó. Mert például egy szüreti fesztivál keretében megrendezett borfalu, borkóstolás,stb. esetén nem köthetik ki, hogy 4-5000-es belépõ van, mert egyszerûen nem olyan az odalátogató közönség, aki ezt megfizetné. Ilyen helyekre családdal mennek az emberek, vannak más programok is, s amíg mondjuk az apuka borozik, addig anyuka a gyerekekkel a játszóházban van. A másik kategória pont a Borjour, vagy a Budai Várban rendezett borfalu patináns események, ahol megint másfajta vendégek fordulnak meg. Én kifejezetten kedvelem mind a kettõt. A lényeg, hogy poharat mindig veszek emlékbe.
Jegyes rendszert nem szeretem én sem, azzal eléggé drágára jön ki a kóstolás, arról nem is beszélve, hogy az embernek ott van az, hogy folyamatosan számolgat és ez elveszi a figyelmét a jó borokról. Meg eleve szórakozni ilyen kis cetlikkel az nem egy kellemes megoldás... Sokkal jobb az, ha az ember befizet egy fix összeget, abból pedig lehet utána korlátlanul kóstolgatni, fõleg ennyi pincészettel ez igazán kellemes megoldás. Meg itt arra sem lehet panaszkodni, hogy ne lettek volna igazán különleges darabok, amivel valóban ritkán találkozik az ember, mint a jégbor, vagy a többtízezres boresszencia. Ezeket azért meg kell kóstolni egyszer feltétlenül!
Most a hétvégén volt a Borjour, én elmentem rá mert jókat olvastam róla(a múltkori tömegtõl eltekintve) + az egyik ismerõsöm is hívott. Most szerencsére korlátozva volt a belépés, nem kellett nyomorogni. Sok kiállító volt, minden kiállító általában 3 borral, szóval lehetett bõven kóstolni. Aki teheti és kíváncsi az a következõre nézzen el, jobban megéri mint ami a várban szokott lenni jegyes rendszerrel.
Mikor lesz mostanában valami bor fesztivál vagy ilyen bor kóstolós rendezvény? Amit említettél az mikor van?
Én nagyon szeretek ilyenekre járni mert a társasági is jó és maga az egész légkör. Ilyenkor összejön egy olyan társaság aki tényleg érdeklõdik a borok iránt ha nem is szenvedéllyel de legalább bennünk van a hajlandóság egy kis többlet információra a borok iránt.
Én legutóbb a várban voltam ha azt nem nézzük hogy Balatonon voltam jó pár pincészetben kóstolni:)
Meg azt tegyük hozzá azért, hogy minden kóstolás új egy kicsit, más borok kerülnek terítékre, mert még ugyanazon pincészetek ugyanazon borai között is komoly különbségek mutatkozhatnak akár az évjárat függvényében is, hiszen az eltérõ évek eltérõ idõjárási körülményei, illetve a különbözõ ideig érlelt borok zamata eleve eltér egymástól, amit a szakavatott ízlelõbimbók bizony ki tudnak érezni. De azoknak sem kell aggódni, akiknek még nincs ilyen nagy tapasztalatuk, hiszen mint mindenben, a kóstolásban is csak a minél több tevékenységgel, kóstolással, ízleléssel lehet többlettapasztalatra szert tenni. Úgyhogy magam úgy gondolom, hogy a bórkóstolgatás nem csupán úri huncutság, hanem egy kellemes kikapcsolódás bárkinek.
Tulajdonképpen az a baj, hogy még az ár sem mindig determinálja az egyes borok minõségét, meg ez a fajta választás is egy veszélyes fegyver, ami visszaüthet, mert a rosszabb borokat elkezdik felülárazni és máris megvezethetik az átlagos fogyasztót. A bort meg kell kóstolni, nincs mese, máskülönben zsákbamacska a választás, hacsak nem valami ismerõstõl vesszük, meg persze vannak jónevû pincészetek is, viszont a kevésbé ismertekre is érdemes figyelmet fordítani, mert nem tudja az ember, hogy utána mibõl marad ki... Szóval nehéz kérdések ezek, de akinek van ideje és lehetõsége, az jobban teszi, ha rászánja az idõt, fõleg mivel a kóstolás maga is egy kellemes program, egyáltalán nem valami egyszerû minõségbiztosítási kortyolgatás
A vörösbor fáj, de azt mondja: "Jó lenne élni!" Ha többet iszol, így szól: "Élni kell!" Ha igen sokat iszol, ezt kiáltja: "Élni fogsz!" ...És ez akkor is szép, ha nem igaz.
Sziasztok! Csatlakoznék a borimádók közé. Internetes megoldással viszont biztos hogy nem rendelnék bort, kicsit távol áll tõlem, nem érzem annyira megbízhatónak, mintha saját szememmel láthatom a terméket és úgy vásárolom meg. Ízlések és pofonok.
Azért ennek ellenére nekem mindenképpen az a véleményem, hogy a borra igenis kell szánni egy kicsit komolyabb összeget. Én is láttam már olcsó borokat, de komolyan mondom, hogy azok nem foghatók a kicsit drágább, és minõségi borokhoz. Tudom, hogy ha a fiatalok bulizni mennek, akkor az a lényeg, hogy minél olcsóbban megússzák az estét...de nem mindegy, hogy valaki inni akar, vagy finom ízeket és aromákat élvezni. Akinek kifinomult ízlése van a borokhoz annak ajánlom a Borjour-t, ami egy borkóstoló. Ide sem olcsó a belépõjegy (mondjuk azért drágának sem nevezném, ahhoz képest, ami jár érte), de ellentételezésként korlátlan számban lehet kóstolgatni a minõségi borokat a legjobb pincészetektõl. Szerintem mindenképpen megéri...Akit érdekel az nézzen utána :) :)
Sziasztok! Egyetértek, a hipermarketekben is kilehet fogni jó borokat. Egyik alkalommal buli elõtt mindenáron borozni szerettünk volna, elmentünk az egyik hipermarketbe és kb. fél órán át kerestük, hogy melyik bort vegyük meg, annyi féle volt. Csak az édes bort bírom meginni, a száraz, vörös boroktól rosszul vagyok. A muskotályos az örök kedvenc, mindig megy a vita, melyiket vegyük, mert persze mindenkinek más a kedvenc. Legutóbb Késõi Tokaji Furmint 2006-ot ittunk, nem volt rossz, jól éreztük magunkat. Sokáig tartott a buli...
Vannak nagyon jó netes üzletek is, ellenben bár most szerintem megköveztek ezért, de hipermarketekben is kilehet fogni nagyon jó minõségû borokat nagyon olcsón! Például a múltkor egy Australia Shiraz-t vettem a T betûsben és határozottan finom volt! Ez egy Száraz vörös bor nagyon lassú lecsengésû, telt erõs maszkulin vörös. Mindenkinek csak ajánlani tudom!
Nekem is a sárga muskotály a kedvencem, minden ami édes. :) Én borkóstolásról csak a nyári idõszakokra tudok lehetõséget ajánlani: Balaton part. Engem is érdekelne, hogy ezekben a hideg téli idõszakokban merre van lehetõség borkóstolásra!! Többiek esetleg??
Én a Villányi borvidék közelében nõttem fel. Mondhatni, hogy gyermekkorom óta ismerem a borokat. Nekem nõ létemre a fél édes és az édes borok a kedvenceim. Bár sokan mondják, hogy ezek nem is nevezhetõk bornak, a fél száraz még elmegy, de a száraz borokat nem kedvelem. Ha fehér, akkor félédes, ha vörös akkor félszáraz. Nagyon szeretem a sárga muskotályt. Viszont azt vettem észre, hogy mostanában a férfiak nem ismerik a borokat. Nem tudják melyik bort kell választani egy étteremben, vagy milyen bort vigyenek haza a vacsorához. Igazából a párom sem tudja, hogy melyek a jó borok, sokszor én adok neki tanácsot...Jó lenne, ha valahol megtanulhatná a borokkal kapcsolatos fõbb kérdéseket, vagy elvihetném egy nagyon borkóstolóra...akkor talán lehetne tanítani neki valamit. Valaki tudna tippet adni, hogy hová tudnám elvinni a párom, vagy hogy lesz-e valahol mostanában nagyobb volumenû borkóstolás?
Vino D'oro Bor kis- és nagykereskedés 4400, Nyíregyháza Rákóczi út 100. http://www.vinodoro.hu/
Hello! Egy kérdésem lenne! A google nem dobott infót a borról! Egy Villányi oportó borról lenne szó , amit a Villány-Mecsekaljai Borgazdasági kombinát termelt!Mennyit érhet a bor , és van olyan személy akit érdekelne? A választ köszi elõre is!
Üdvözletem!
Szeretnék a figyelmetekbe ajánlani nemrég indult közösségi borportálunkat.
Az oldalon lehetõség van borokat értékelni, elemezni, mások értékelését, elemzését olvasni, hozzászólásokat írni, pontozni, képeket és új borokat, borászatokat feltölteni.
Várjuk a tanácsokat, hogy miként tehetnénk még jobbá az oldalt.
hidd el indokolt, mert mire oda jut hogy felszolgálják az embernek min duplázódik az ár. mondjuk jó ideje már hogy ha nem ismerem személyesen a tulajt akkor csak üveges bort iszok meg (néha azt is megbánom)
Sajnos a mai szõlõfelvásárlási árak mellett még az is elõfordulhat,hogy az jó bor.Tokajban 29forintért vásárolták fel a szõlõt például,mivel az fehér szõlõ olcsóbban és gyorsabban borrá alakul,szóval egy 140forintos végértékesítési ár nem is kis hasznot rejt magában.Mondjuk 5 literes kannában ez ugye 5*140ft,amire jön költségként 8kiló szõlõ,az 232ft+5*12forint vagy mennyi most a jövedéki adó+36forint egy 5literes ballon.Szal ez így papíron még mindig több mint 100%haszon,csak a szõlõ termelõ álla kopik fel,mert 29forintos szõlõár mellett a mûvelési költség se jön neki vissza.Nekem tavaly olyan 40forint volt egy kiló szõlõ elõállítási költsége,na most volt fajta amit 40forintért vettek...Persze nem panaszkodhatok,mert volt amit 80-85forintért,de igaz nekem nem is Tokajban van szõlõm.
A bornak alapvetõen nyers kesernyés izé van.Utólag szokták édesíteni,jobb helyeken musttal.Amikor kiforr a bor az mindenképp szárazbor lesz,mert ugye a must cukortartalma alkohollá alakul.Ezután hozzáadhatsz cukorszirupot,ami eléggé primitív megoldás,vagy felforralt mustot(a forralás kiöli a gombákat a mustból,így nem indul az is erjedésnek).Persze csak ésszel.Vörösborból nincs is édes például,csak félédes,félszáraz és száraz,mert az nehezebben viseli az ilyesmit.Szal ha édes vörösbort látsz vhol azt biztosan tudhatod,hogy nem bor. :-)
direkttermõk tiltólistán vannak,azokból elméletileg nem is lehet bort csinálni,mert kb annyira jó,mint a metilalkohol :-o uniós szabályozás szerint ki is kéne vágni mind
erre van 1 nagyon jó story-m a Napközi borozóból :)
FEV a borozó nem Egerben volt. Helyet nem írok, mert negatív reklám lenne.
Egyszer egy "EGRI BOROZÓ" nevû helyen rendeltünk kollégámmal, én egy kékfrankost, õ meg egy bikavért... a csapos levett két poharat a polcról, hátrament, és hozta a teli poharakat. Csak az a tükör ne lett volna ott... UGYANABBÓL a kannából töltötte mindkettõt! Mondjuk, ha elviszi a poharat, az már eleve gyanús, a lova alá is tehette volna.
Kannásbor,kannásbor, így lészen pénz a pangásból... No meg a kukoricaszából és a mûtrágyából... Már ha igaz. Mindenesetre én tudom, mit iszom[savanya képet vág] Öööö, ezt nevezik rabvallató bornak? Egy biztos, berúgni nem fogok tõle, ám citromlé helyett nagyonjól szuperál...3x-osan higítva vízzel...
az a legkirályabb:)) csinátam má olyat hát egy darab bõr nem maratt a kezemen - nekünk nemvót buldózer:(( viszont jólesz gyújtósnak:)) lehetne még mellé telepíteni más - nemsebb - fajtát és akkor má akár jó bort is lehetne csinálni!:)))
#16 - #18 Jah... Majd keresek egy buldózerest a terület legyalulásához... A "bor" meg nagyon jó lesz, savanyú uborka eltevéséhez... Amúgy kösz, az infót.
Elég tiszta a színe? A zavarosság alapvetõ borhiba. Pl. egy gyertya (vagy zippo) fényét nézz a borospoháron keresztül. A jó bor tiszta lángképet ad. (Nemrég kaptam egy borospohárkészletet, gazdagon díszített csiszolatokkal. Nah ez a "kakának egy pofon" kategória, a borospohárnak teljesen átlátszónak kell lennie...)
egyébként van a direkttermõknek egy sajátossága ami miatt van egy bizonyos kellmetlen mellékíze a bornak - rókaíznek hvják:) nem ittam még ijen bort nemtom mijen a rókaíz de azt regéik hogy van ijen...:))
Az egyes megyék fajtahasználatát a Szõlõfajta Használati Bizottság határozza meg, osztályba sorolja a borkészítésre alkalmas fajtákat. Az összes osztályba sorolt szõlõfajtának a Vitis vinifera fajhoz, vagy a Vitis vinifera faj és a Vitis nemzetséghez tartozó fajok keresztezésébõl származó fajtához kell tartoznia. Nem sorolhatók borszõlõként osztályba a következõ direkttermõ fajták: Noah, Othello, Isabella, Jacquez, Clinton, Herbemont. Direkttermõ fajtákkal árubor elõállítása céljából új szõlõt telepíteni, illetve meglévõ szõlõt pótolni, felújítani vagy újratelepíteni tilos. E fajták termésébõl készült bor továbbfeldolgozás és közfogyasztás céljából nem hozható forgalomba." A megyénként osztályba sorolt szõlõfajtákat külön rendelet fogja meghatározni. A rendelet szerint megyénként osztályba sorolt szõlõfajtákból - az illetékes hegyközségek javaslata alapján - a hegyközségi tanácsok állítják össze a borvidéki régiós, borvidéki, borvidéki körzeti, illetve védett eredetû termõhelyi fajtalistákat.
Nem, ez friss Bor, szal romlottságról szó sem lehet, jól van kezelve. A hordók tiszták voltak és fejtés után is rendesen ki lett mosva, szal megromlásról szónincs.
Nem kedvezett a múlt év ennek a fajtának... Azt már tudom, hogy nem egy minõségi borszõlõ a Noha, de ez van, kivágni, újratelepíteni nem tudom, csak úgy hip-hop... Szal, hogyan lehetne a minõségen javítani?
Sajna termesztõi kérdésekben nem tok sergíteni, én csak fogyasztom, de azt profi szinten. Nálunk a felbontott, és egy-két napig meghagyott bor szokott savanyodni.
Üdv! Szal, remélem, hogy valaki tud tanácsot adni... Ugyanis, nem vagyok pincetulajdonos, csak úgy a nyakamba szakadt egy szõlõ [Noha] + 1000 liter bor... Nekem kellene rendbentartanom... Csak kis ideig állítólag. Szal, a bor ízével van a probléma, legallábis szerintem, Nevezetesen savanyú, és enyhén kesernyés ízt is érzek benne, lehet ezzel valamit csinálni? Fejteni már megfejtettem. Van erre valami ötlete valakinek?
elméletben nem emeltek már ki többezer éves görög amforákat elsüllyedt hadigályákbol, és ugyan fogyaszthatatlanná vált, de az egészségre nem volt káros
de sztm a mai boroknál közel sincs igy... a szölõn lévõ vegyszerek is bekerülnek a borba, meg a tárolás sem optimális szállítás közben pl felmelegszik, a boltban lehutik, hazaviszed, felmelegszik, te is lehutod ivás elõtt... szoval sztm simán megromolhat semmi sem olyan már mint régen :p
Hát nem tudom nekunk saját boros pincénk van, ott még nem romlott meg :)
bot = bor ehh
Lenne is rogton egy kerdesem.. Elofordulhat e hogy a bot megromlik ??? :) [tudom minel tovabb all anall jobb] ma felnyitottam egy 83as Tokaji Oremus Edes Feher bort es hat nemtom.. ez minden csak nem jo.. ugyan igy jartam egy 99es Pinot noir rose [szaraz ] feher borral.. komolyan senki nem birja meginni..