Velem még tavaly nyár elején történt meg, hogy a Ráday utcában ültünk kinnt a nõvéremmel egy kertrészen, hozza a pincérnõ a Jókai bablevest (azthiszem), megbotlott, rámöntötte, de csak az ingem ujjára, szegény egybõl kérte ott a bocsánatot, mondom semmi baj, mert pont jó kedvem volt. És egy kcisit elbezsélgettem a pincérrel, míg a nõvérem telefonált, erre megkérdezi a pincér, hogy van-e kedvem munka után vele elemnni valahova. Kb szóhoz sem jutottam két percig, ránéztem nõvéremre, Õ a pincérre, a pincér meg félreértette, hogy Õ a feleségem... :)) Aztán utána fizetésnél mondtam, hogy van kedvem elmenni, és össze is jöttünk, de nemvolt sajnos hosszu kapcsolat. De filmbeillõ jelenet volt! :)) Azóta szeretem a pincérnõket!:)
Sziasztok!
Egy újonnan nyíló weboldalra keresek cikkírókat gasztronómia, éttermek, ételek,vendéglátás, pincérek, táplálkozási szokások és még sorolhatnám! A munka hobbi célú sajnos anyagilag ezt a munkát nem tudom támogatni de aki igazán ki szeretné élni újságírói vénáját e téren álok elébe! Ha érdekel írj bátran! elérhetõségem: [email protected]
Engem a fertõdi kastéllyal szembeni étteremben ért meglepetés. Most voltam pár hónapja, és már akkor jó idõ volt hát kint ültünk le. Jön a pincér kinyalva, étlapokkal, nagyon udvarias volt. Meg is lepett, hogy a szegedi menzák áránál nem is kérnek sokkal többet. De inkább a kaja lepett meg, korrekt éttérmi díszítést kaptam a tányéromra narancs szelettel, zellerrel és a rántott sajt is 1. osztájú volt. Mondjuk így utólag lehetne kukacoskodni, mert balról terített, de mivel balkezes vagyok ez nem szokott zavarni, és különben is átragad rám is a jókedve :)Szóval ilyen kis apróságokkal is el lehet érni a vendég elégedettségét, meg is kapta érte a borravalóját.
én nem nézem az árakat, a vilmos alma mindnehol 450-500 körül van a városban :)
Csupán annyit fûznék hozzá, hogy ne sajnálja senki a borravalót a pincértõl(egészséges keretek közt, meg kellõ udvariasság melett-felszolgálo részérõl), mert az Õ munkabeosztását egyikünk sem szeretné magáévá tenni: minden hétvége, minden ünnepnap,mindig este, gyakran éjjel, szabadnap hétfõ. melyikõtök csinálná borravaló nélkül 60-80.000 huf-ért?
Valahogy úgy. Ha meg itt nem adsz legalább egy százas borravalót egy 800-as pizzáért, akkor már többet ne is gyere...
Nos a belga felszolgáló sértettsége érthetõ, de mivel külföldi vendégrõl volt szó, mégsem éppen helyénvaló szvsz.
Mert tudhatta, hogy máshol szokás ez, így nem kellett volna megsértõdni ezen. A brazil figura ugyancsak levehette volna az elsõ visszautasítást is.
Helyszín: Belgium, 2001 eleje. Szakmai továbbképzés, melyen többek közt egy argentin (vagy brazil, már nem emlékszem) kolléga is jelen volt.
Aki ismeri az ottani játékszabályokat, nyugodtan ugorja át e bekezdést. Belgiumban úgy tartják, hogy mindenki megdolgozik a pénzéért, s ebbõl kifolyólag borravaló nemcsak illetlenség-, hanem kifejezetten sértésszámba megy. Mondanom se kell, hogy ezt a fajta mentalitást szerfelett tudom értékelni, annál is inkább, mert akkor a vendéglátósok után már összes bolti eladó és pénztáros is kérhetné, hogy a t. vevõ adjon jattot...
No, egy délután pizzázni mentünk, és az elsõ bekezdésben említett kolléga bizony csúnyán megsértette a pincért, mert kb. 40-50 frank borravalót akart neki adni. Na, a legalább egy perc szájkaratézás végeredménye az lett, hogy a nálunk pár évvel idõsebb pincér élénk tiltakozás után rosszallóan ciccegve, fejét csóválva és duzzogva csak elfogadta a plusz pénzt.
Én autópálya mellett csak egyszer voltam (M7), de nem volt jó. A pincér kedves volt, de ügyetlen, a kaja ízetlen és nem valami érdekes, a terítõ meg piszkos. Ez Sukoró felé volt.
A baj az, hogy akkor sem szolgál ki, ha már befejezte az ebédet.
én azt szeretem amikor 13:00-ig van ebédszünetük és a 12:59-kor odaállok a pult elé és nem szolgál ki amig nem lesz egy óra :DD
mondjuk azt én is mindennél jobban rühellem amikor kaja közben jönnek vevõk... igaz ez mörfi törvénye, akkor mindig jön valaki 'csak nézelõdöm' lol
no és mi vót az, ha meg nem sértelek faragatlan kérdésemmel barátom? :)
autópálya melletti helyek általában jók ( már azon a két helyen ahol voltam :))
Egyébként meg úgy vagyok vele, hogy hiába jó a hely meg a kaja, jó a felling meg minden, ha paraszt a pincér, többet be nem teszem a lábam még akkor sem, ha mondjuk bélszín 500-al olcsóbb mint a mellette lévõ étterembel, ahol mondjuk normális a pincér. Ugyanígy vagyok a bolti eladókkal is...
Sracok: M5-ös autópálya, lajosmizsei pihenõhely (pestrõl szeged felé) Szélcsárda! Na õk pincérek! Eszméletlen jó a kaja, gyors és nagyon udvarias kiszolgálás!!! 1 osztályú hely!!! Aki csak teheti menjen el oda!
egyébként érdekes hogy mennyi ilyen szabály van amirõl az ember nem tud, egyszer énis voltam egy elég kis szimpi étteremben, ahol én semmi kivetivalót nem találtam, de egy vendéglátósnak tanuló ismerõs kezdte sorolni, hogy csomó dolog nincs az asztalon pedig itt kéne lennie, stbstb..
mégis rengeteg helyen nem kötik ilyen végzettséghez az állásokat..:(
Tegnap gyenge pillanatomban, fájó torokra teát kértem. Kihozta a csaj a teáscsészét, kanál, cukor, citrom nuku. Nézek rá ezmiez? Azt mondja minden benne van... mondom hát kérem ezmiez?:D Számla rendezésénél meg nézett rám bambán mikor 240(!) ft-al kevesebbet adtam mint a számla végösszege. Mutattam az asztalon a teára, hogy ott van, nem fogyasztottam el.
Távol áll tõlem a kukacoskodás, tisztában vagyok vele milyen fárasztó ez a munka, de hát az isten szerelméért, õ választotta ezt a szakmát, próbálja meg hasznosítani a tanultakat, nem állatoknak szolgál fel(túlnyomórészt:D).
De van jó sztorim. Rendezvény van, mindenki nagyon elfoglalt, én viszem fel a pezsgõt a lépcsõn, szépen 2 üveg kiöntve tálcára poharakba. Még fel sem érek a lépcsõn, erre megtámadnak az emberek a lépcsõ közepén. Az egyik vendég közben a poharának a talpával meglökte a másik poharat, azok meg szépen mint a dominókockák mind felborultak, és a 2 üvegnyi pezsgõ mind rám. Na az szép dolog volt. (a végén meg meg volt sértõdve, mert pár csepp pezsgõ ment a ruhájára)
Azt sem szeretem, amikor az osztrák betér a vendéglõbe a kis nyugdíjával, és nekiáll a társaival kiabálni, hangosan beszélni (félreértés ne essék, azért jönnek, hogy jól érezzék magukat, de azért nem kell, hogy az egész étterem tõlük zengjen). Nos bejön a kis nyugdíjával, és nekiáll ugy viselkedni, mintha õ egy felsõbb lény lenne. A végén meg még sokallja a 3000-4000Ft-os számlát, holott otthon náluk 1 ember nem kajálna meg ennyibõl. Ezt nem szeretem.
ez minden munkában igy van a rendõrön, a banki ügyintézõn és tesco dolgozón kivül :)
én se igen értek egyet ezzel, csak akkor ott elég viccesnek tûnt. Én is találkoztam már pár bunkó pincérrel, ha vendégként voltam. Ha munka közben találkozok bunkó vendéggel, akkor ugyanúgy mosolygósan kell vele bánni,majd csak megunja. Vagy ha nem, akkor is én voltam a jó ember, mert akármilyen bunkó volt, kiszolgáltam. És ugyebár a vendég a király.
Én is inkább bort szoktam inni, és mivel rövid az idõ ahhoz, hogy szar borokat igyunk, mindig palackost veszek. Ezután elvárom, hogy az orrom elõtt nyissa ki az üveget, legyen behûtve, és az üvegpohár legyen tökéletesen tiszta. Ezek az apróságok marhakevés helyen teljesülnek...
igen, én is kurvakedves vagyok a pincérekkel, de azt is észrevettem hogy ezzel a legtöbbször baromira visszaélnek, mondván "ez ugyis kedves, nem szol vissza, meg lehet vele tenni bármit"
Udvarias vagyok mindig a vendéglátósokkal, viszont vannak némi elvárásaim. Egy borozóban speciel csak annyi hogy hozzák ki amit kértem és tegyék az asztalomra és ne odaba**zák. Tehetõsebb étteremben viszont a normális terítést, tiszta készleteket, és normális kiszolgálást várok el a pénzemért. Hiszen ez egy szolgáltatás.
Itthon a legtöbb helyen nem foglalkoznak sok számomra fontos dologgal, pl.: - a jobb oldalról való tálalás - elviszik a másik üres tányérját, míg én még eszem - evõeszközök szanaszét terítése
Mostanában volt egy pizzériában a Hungária Thököly sarkon. Kajálok, felszeletelem a pizzámat, hogy kényelmesen kézzel egyem. Kés, villa két írányból benne a tányérban, kezemben az utolsó szelet. Csaj jön, elveszi a tányért elõlem. Ránézek, mondom rámutatva a kajára: - ezt itt pedig majd szalvéta felett megeszem. Csaj bambán néz, és visszaba**za a tányért elém...
Kész..:D
helytõl függ, én szerettem kocsmában melózni mindig voltak érdekes emberek :)
augusztusra (a szezonra pont) szoktak kiburulni a pincérek kurvára a balatonon. Igaz mi is csak mi nem tányérokat dobálunk hanséknak
a tripper gyros mond valamit? :D asszem a józsin volt hogy akik gyrost ettek azoknál mind kimutatható volt a szájukban a tripper. igaz a majonézes öntetre nem volt panasz addiog még soha! :D
Én mindig kedves vagyok a pincérekkel, tudom, hogy baromira megerõltetõ és fárasztó munka. De azért ez nem jelenti azt, hogy a pincér kiboruljon, csak mert fáradt és ideges, akkor ne menjen pincérnek. Szerencsére ritkán találkozik ilyennel az ember (legalábbis én). A vendégeknél meg azt utálom, aki azt képzeli magáról, hogy õ az atyaúristen és a pincér egy alsóbbrendû valaki akivel bármit megtehet. Az ilyenekkel a pincér sztem nyugodtan bunkózhat. Én mindig úgy gondolok a pincérekre, hogy õ is egy jófej ember, akinek ez a munkája és nem különbözik tõlem. De ha kiderül ennek az ellenkezõje, akkor sem szoktam megalázni õket, mint egyes barmok teszik, még akkor is ha nincs rá okuk. Egyszerûen hagyom a francba, nem szeretem a balhékat, amik teljesen feleslegesek.
Egyetértek, szerintem ez a legkevésbé sem vicces. De a többi sztori az :D
Én tuti nem ültem volna át. Egyszer a Fenyõgyöngye étteremben, Budapesten, leültünk. Elég hideg volt, de nyitva tartották az ablakot. Mondtuk, hogy be kéne csukni, erre mondta a pincér, hogy üljünk tõle messzebb. Ezt szerintem nem szabadott volna, bunkóság. Aztán sajnos ottmaradtunk, a kaja is szar volt, 4200 volt a számla, 5.000-el fizettünk és lenyúlta a 800-at, pedig nem akartunk borravalót adni. Aztán persze visszakértük. Na, ez a bunkóság.
Ha pedig külföldön jár, neki ugyanilyeneket mondanak és õ ugyanígy bólogat. Azzal, hogy valaki még jókedvében is milyen bunkó, nem kellene dicsekedni. Persze, ez csak az én véleményem.
Arra minden vendéglátós ugrik hogy ha behordják a üzletébe a cuccokat. Persze ha már már törzsvendég vagy egy ropi tényleg belefér. Viszont nehéz határt húzni. Hamar elérhetünk oda hogy szendvics, dobozos kóla vagy bor. Kösz csak leülök ide. Egyébként a borozókban kb közértáron árulják a sós vackokat. Mint szolgáltatás. Nem azon akarnak kaszálni. Viszont ha már vette a fáradságot hogy tartson naná hogy szeretné eladni.
Ami pedig a viselkedést illeti, túl sok nehéz vendéget láttam már. Persze hogy a vendéget kell kiszolgálni de van pár szabály ami a vendégre vonatkozna. Csak amit az illem és a józan ész megkíván. Csak egy példa. Olaszországban beültünk egy étterembe. 30 asztal és csak egy foglalt. Csüccs. Jön a pincér udvariasan köszön és megkérdezi várunk-e még valakit? Mondom nem. Akkor kérem Önöket fáradjanak egy két személyes asztalhoz mert ez 4 fõ számára terítettük. Picit pislogtam, de baromira igaza volt! Magyarországon ezt nehezen sütné el. Talán túl sem élné.
bementem egy kocsmába csutortokon, ahova sokat járunk, kezemben ropi, hogy borozgatás közben megiszom. Tucatszor már biztos voltunk ott, és mindig vittem vmi sosat, kell az iszogatás közben. Szóval csaj szol, hogy legközelebb ne hozzak, mert náluk is kapható. Akkor még nem gondolkodtam el ezen, de másnap mondta haverom hogy milyen gennyládák - otthagyunk 6-8ezreket, és 25ftos ropin akad ki.
Az alant olvasható hozzászolások némeilyikével nagyon nem tudok egyetérteni. Sose értettem amikor a pincér bassza le a vendéget, nálunk ez valahogy nagyon furán mûködik. A pincér azért van hogy kiszolgáljon engem, és én ezért fizetek, a bolti ár legalább háromszorosát (ugyanazt hozza ki mint mellette a közértben, csak itt le lehet ülni...). Akkor meg ne legyen bunko, és legyen tiszta a pohár.
Némi kockázat van benne :))) Igaz így is ontják a megjegyzéseket persze úgy hogy a vendég meg ne hallja. Pl palm top-os rendszereknél. Láttam pár nyomtatóból kifutó rendelés szalagokat pár apró szösszenettel.
Ice tea citromos 3dl (Ne legyen hideg mert fáj a kurva torka)
Koffeinmentes kávé tejjel Ásványvíz mentes (a tej legyen meleg mint a srác aki kérte)
Egy kis kávézóba állandóan beült egy hölgy, mindig kávét kért 6 zacsi cukorral. Persze hordta haza. Egy idõ után megunta a pincér. Következõ nap kivitte a kávét egy cukorral. A nõ keresgette a cukrot egy pillanatig aztán ránézett a pincérre. -Drágám! Tudja hogy 6 cukorral iszom! -Tudom! Beleraktam!
Rendezvénynek kerestünk helyszínt beballagtunk egy étterembe. A pincér kicsit zavart volt (talán most ébredhetett mert vendég az nem volt) Megkérdeztük hogy pénteken kibérelhetnék-e a helyet? Hmmm Péntek? Mormolta halkan. Péntek mintha lenne valami pénteken. Valami van pénteken. Ja fodrászhoz megyek. A terem szabad!
vendeglatosnak tanultam.. legviccesebb mikor bemegyek egy etteremben es atrendezem az asztalt ugy ahogy lennie kene:) megha mondjuk koszos egy pohar vagy tanyer azt megfogom es megforditom.. mint a vizsgainkon:) persze a kis felszolgalok nem ertik mit csinalok:) ehhhh
Én 2 évig pincérkedtem. Vannak jó vendégek és rosszak. Story van jó pár. Pl. kollega jó kedvében volt, és egy osztrák fószernak magyarázott. Az persze egy szót nem értett magyarul. Õ meg mosolyogva mondott a képébe ilyeneket, hogy "mi van te bajor paraszt, jöttél pénzt költeni" meg "jó nagy faszkalapok vannak ott nálatok mi?" Az osztrák fószer meg mosolyogva biccegett, mintha tudná mirõl van szó. Most este csak ez az egy sztori jut eszembem de biztos lesz még.
Mivel a ma estét ilyen témával töltöttük sok sör mellet, gondoltam itt is elfér egy ilyen topic. Vendéglátósok és hivatásos vendégek ontották egymásra jó és rossz tapasztalatikat, kivel mi a baj vagy miért szeretik. Megtörve rengeteg jó story-val amin fetrengve röhögtünk. Biztos van még ilyen a világban. Ide vele!