Illetve keress rá Robert Brent - The Golden Book of Chemistry Experiments, Herman Römpp - A kémia csodavilága, Balázs Lórántné - Kémiai kisérletek, Romhányi László - Kémiai kislaboratórium címû mûvekre (filemegosztó hálózatokon megleled).
hi! Valaki nem tod mondani 1 olyan boltot ahol lehet kapni kis kémikus készletet ha tud akkor irjon ide a forumba vagy küldjün 1 mailt a :[email protected] és elöre is küszi
Én is onnan szoktam kisérleteket csinálni. (Öveges J.)
Fésû is biztos akad... A villanykörtérõl meg a kisérletezésrõl eszembe jutott egy anekdota, de inkább nem mesélem el - még valaki kipróbálja és baja esik...
Az alábbi kisérlethez szükség lesz egy átlátszó, 40 W-os vagy nagyobb teljesítményû villanykörtére, egy fésûre, némi száraz papírra, és egy sötét szobára. A sötét szobában dörzsöljük meg a fésût a száraz papírral (vagy fésülködjünk meg rendesen - hosszú hajú lányok/fiúk elõnyben), majd vegyük kézbe a villanykörtét (ha megtaláljuk a sötétben ), és a fésûvel koppintsunk hirtelen a villanykörtére. Felvillanásokat fogunk látni. A villanás után vegyük el a fésût majd 1-2 másodperc múlva újból koppintsunk a bura tetejéhez.
További jó kis kisérletek az alábbi könyvben: Öveges József: Kisérletezzünk és gondolkozzunk! Gondolat Kiadó, Budapest, 1979
én sem hittem el elõször. aztán kipróbáltam, és tényleg. sajna a magyarázatát elfelejtettem, de valami molekuláris dolog. ahogy hasadnak a cukormolekulák, v valami ilyesmi...
a cukor világít, miközben darálják. végyél egy kis kristálycukrot, meg egy olyan darálót, aminek átlátszó a teteje. teljes sötétség a konyhában, szoktatsd egy kicsit a szemed a sötéthez, mert csak kicsit világít.
egyébként fizika laboron : 1 óra = 1 mûszer kezelése, és vele feladatok megoldása. aztán csá, talán utoljára láttuk õket :)
Ennél jó volt pl a termoelektromos hõpumpa, másnéven Peltier-elem. Egymással inverz folyamatokat lehet lejátszatni vele:
1. Az elem 2 különbözõ oldala között levõ hõmérsékletkülönbségbõl feszültséget állíthatsz elõ.
vagy 2. Feszültséget kapcsolsz rá, és az áram irányától függõen egyik oldalt lehûtöd a másikat felforrósítod. (vízet fagyaszthatsz, vagy igen gyorsan (másodpercek múlva) már fel is forralhatod vele a vizet :) de egy méretes vasdarabot is jól felmelegít
Mindkét folyamat megfordítható, vagyis a 2. folyamatban (Peltier-effektus), ahol hõszivattyúként mûködik az elem ha az áram irányát megváltoztatod akkor az ellenkezõ oldal fog lehûni ill. melegedni, ha meg az oldalakat cseréled meg az 1. folyamatban (Seebeck-effektus), akkor meg elektromos áramot termel a kütyü :)
de tetszett a spektroszkóp is amikor rácsállandót kellett meghatározni :) Egy optikai rács ugye elhajlítja a fénysugarakat jobbra is és balra is, és a mûszeren szép színes skálát kapsz :)
Kémia laboron meg forralunk szûrünk, meghatározzuk egy keveréknek a feltárásából és szûrésébõl nyert anyag súlyából, az adott keverékben ismeretlen arányban levõ anyagok ismeretében a keverék tömeg%-kos összetételét, oldatok öntése után a színbõl meghatározzuk merre tolódott el egy egyensúlyi reakció, és közbe próbáljuk nem összetörni az 1 méteres, 30000 Ft-os hõmérõt :)
de tök jó laborköpenybe meg védõszemüvegbe dolgozni 4 órán keresztül, már néha ilyen Dexter's lab-os feelingem van :)
igen, hosszú hõmérõ túlhevítése: látványos kísérlet, üveg törik, méteres lángokat csodálhatsz és a több méter magasan levõ plafon is szép fekete lesz :)
nyilván tanító célzattal bemutatott kísérletre kérdeztél rá, erre mondtam nem szokás az álltokat kínozni ilyesmikkel. Esetleges terepgyakorlatnak sem az a célja hogy kínozzuk az állltokat, hanem gyors preparálás hogy ne fájjon nekik
Éljen! Végre van ilyen topic is! Egyébként miért nem látlak titeket a tudományos híreknél mondjuk? Benézhetnétek néha. Elkél a vérfrissítés ott.:-) Egyébként szerintem vki dobjon fel egy témát, ami konkrét. Egyébként kismillió tudományos topic van, de eddig ez a legjobb, gratulálok hozzá! További jó fórumozást, majd még biztos benézek.
a témához
De térjünk vissza témához!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hozzávalók (2-8 személyre): 25 dkg liszt 3 tojás 3 dl tej 1 evõkanál porcukor olaj vagy zsír szódavíz só
A felütött tojásokat keverd el a porcukorral, egy csipet sóval, a tejjel és a liszttel. Ha szükséges adj hozzá annyi szódavizet, hogy körülbelül tejszín sûrûségû, csomómentes tésztát kapj. A masszát pihentesd legalább fél órát, majd serpenyõben süsd pirosra a palacsinták mindkét oldalát. (A jelzett mennyiség 18-20 palacsintához elegendõ.)
A sós palacsintatészta ugyanígy készül, csak a cukor kimarad belõle és esetleg egy picit több sót kap. Ha nem teflonos edényt használsz, akkor az édes palacsintánál is célszerû elhagyni a cukrot, ugyanis attól a tészta hajlamosabb lesz a letapadásra, odaégésre. Könnyebb tésztát kapsz, ha a jelzett tej fele helyett eleve szódavizet használsz. Vagy lásd itt. Nyamm-nyamm (A palacsintareptetést pedig ki kell kisérletezni. Vagy sikerûl, vagy földre/fejedre esik vagy a plafonon marad.)
Egyébként a fõzés is merõ kémia+fizika... A végeredmény elfogyasztása után jöhet a biológia....
Sziasztok!! Igen még csak 13 vagyok. A kritika jót tesz néha az embereknek. Amúgyis az csak egy példa volt(a tojásos). Ezt a topikot meg csak azért nyittam, mert szeretek kisérletezni, barkácsolni, szeretem a kémiát, fizikát,... .Az lehet hogy az durva, hogy "tudósai" de most akkor mit irjak ha ezzel a témával szerettem volna foglallkozni " A 21. század ifi szakácsai" . Ha valakinek nem tettszik akkor lagaláb ne irjon bele és kész. Jó azis igaz, hogy ezt már ismerik, de azért van ez a topik, hogy ujjakot is megtudjak. Ésha úgyis tudod örüljneki. Nem csak tevagy egyedül ezen a világon shadow.
Nincs meg valakinek az atombomba "receptje"?
És a palacsintáé?
"inkább a szabadban mint a konyhában" Mondjuk egy szörpösüvegnyi keverékkel így utólag jobban belegondolva tényleg a szabadba való móka lenne... Volt ezzel hasonló érdekes tapasztalatom - a bodzaszörp a lezárt PET-palackban, ami mégiscsak kiszökött a palack lezártságának ellenére... Az eredményt nem ec(s)etelem...
Ezt régen kindertojással játszottam, mondjuk én a sütõporos variációt csináltam mivel az volt otthon szódabikarbóna meg nem :) Ja és sztem inkább a szabadban mint a konyhában csináljátok, szüleitek nem biztos, hogy örülnének a végeredménynek :) Én spec az ablakon dobáltam ki õket :)
"Ez meg valami új divat, hogy színessel írtok? :)" "6. Cattie-Brie: Valami aranyosabb színnel nem lehetett volna?" Ez egy kis finom, csipkelõdõ humor Catti-Brie irányába.
"A topicnyitó már nem is mer ide írni.. látjátok milyenek vagytok? :(::(:(" Gonoszak vagyunk... Ki tudja lehet hogy a topiknyitó húsz év múlva feltalálja a ***** gazdaságos otthoni mobil fúziós reaktort...
Egyébként a kisérletezõ kedvû emberkéknek ajánlom az alábbi kisérletet (konyhában, sõt inkább a szabadban!): 1. Fogj egy parafadugóval könnyen lezárható szörpösüveget! 3. Tölts bele háztartási ecetet (kb annyira töltsd fel, hogy legyen benne némi légtér a nyakában)! 2. Tölts bele egy csomag szódabikarbónát (háztartási boltban kapható)! 4. Villámgyorsan (!) dugaszold be (jó erõsen!). 5. Élvezkedj... Egy kicsit szabályozható a dolog sebessége, ha a szódabikarbónát könnyen széjjelázó papirba csomagolva helyezed el az üvegben és úgy öntöd rá az ecetet.
A topicnyitó már nem is mer ide írni.. látjátok milyenek vagytok? :(::(:(
bld: Akkó' minek írtál? :D
Dj Faustus: korrekt hsz, annyiban megvédeném magam, hogy nem haraptam le a fejét (az nálam máshogy néz ki :)), csupán gúnyosan szóltam hozzá, de azt a hibát valóban elkövettem, hogy nem néztem meg, hogy hány éves. Ez meg valami új divat, hogy színessel írtok? :)
1. A topiknyitó nevébõl következtetve még szemtelenûl fiatal (elnézést ha ez nem így lenne). Ebbõl következtethetünk arra, hogy az alább leírt "kisérlet" számára újdonság erejével hat. De legalább kipróbálta, közli. 2. Kis hazánkban - érdekes módon - az ilyen jellegû dolgokra (laborok, szaktantermek felszerelése) nem igazán sokat költenek (hogyan is költhetnének, hisz az önkormányzatoknak - tisztelet a kivételnek - nincsen rá pénze). Így a nebulók kevés kisérletet látnak, keveset tapasztalnak - pedig ez igazán fontos lenne (példaként hozom fel, hogy egyes gyakorlatra jelentkezõ vegyészhallgatók nem ismernek fel bizonyos anyagokat, de a képleteket - azokat vágják). 3. Lehet hogy én vagyok a pesszimista, de egyre kevesebb fiatal kisérletezik, barkácsol, stb. Vagy csak én látom ezt így? 4. "A 21. század ifi udósai" - hát igen a cím egy kicsit megmosolyogtató. Lehetett volna inkább "Kisérletezzünk!" 5. shad0w: laliking tényleg pontatlan információt közölt - de ezért nem kell leharapni a fejét (mellesleg õ is szemtelenûl fiatal). A topiknyitó tényleg triviális kisérletet közölt. DE! Legalább foglalkoznak a témával - nem úgy mint sok más hasonló korosztálybeli (akik sajnos felnöttkorukra sem tanulják meg a fizika/kémia/... alapvetõ dolgait). 6. Cattie-Brie: Valami aranyosabb színnel nem lehetett volna?
nem tom ha nekm nem tetzsik egy topic akkro egész egyzserûen nem írok bele:P
Úgylátom sikerült kb 4 hsz-em alapján teljesen megismerned, és levonnod azt a mindenre kiterjedõ következtetést miszerint én azért járok az sg-re, hogy itt másokat bántsak. Persze, ahogy érzed. Érdekes módon eddig senkinek nem sikerült belegázolnom a lelkivilágába, talán már csak azért sem mert nem volt célom. Ez az elsõ, hogy valóban gúnyosan szólok hozzá egy topichoz, de úgylátom, itt ilyet nem lehet, ezentúl mindig mindenhova csak meghunyászkodva írok be, tartva attól, hogy véletlenül: 1) nem lesz igazam, ezért mivel hozzá mertem szólni majd jól megbosszulnak a fórumtársak. 2) igazam lesz, amivel történetesen nem tartom tiszteletben valakinek a véleményét és ezért majd jól megbosszulnak a fórumtársak.
Na de mindettõl függetlenül, további jó napot neked, meg mindenkinek! Részemrõl az offnak vége :)
""mert eddig olyan genyák mint te szerencsére nem találták meg örültem volna ha nem úgy kezded, hogy leugatsz valakit normálisan is el lehet magyarázni ha valaki téved, nem kell nekiesni (kinevetni.. stb.)" akkor ez mi? és minek? :D"
Na mivan, mást már nem találtál amibe beleköthess? :D Amúgy igen tudom, és azt is h ki indította el a #6-os hsz-el, valamint attól, hogy kevésbé feltûnõ betûkkel írod még ugyan úgy off marad... Ha valakinek meg nem tetszik úgy is törli, bár sztem a topiccal együtt megy majd ez a sok-sok felelseges hsz is a süllyesztõbe :)
"nem feltételn tudja ezt mindenki" Én megkérdeztem 8 éves öcsémet, õ is tudta ezt. De jó elfogadom, nem mindenki tudja.
"ez a topik nem az, hogy az ír ide, aki 21. sz tudósa, nem magukat vallját tudósnak" nekem a 21. század tudósa képbe sehogyan sem fér bele ez az ócska tojásos hülyeség, akárki is vallja magát tudósnak vele... de ahogy berakta ezt a szenzációs kísérletet nekem nagyon az jött le belõle, hogy igen õ most aztán ettõl tudós
"azt is férreértetted, hogytisztelet, ebben semmi lelki fröccs nincs" "mert eddig olyan genyák mint te szerencsére nem találták meg örültem volna ha nem úgy kezded, hogy leugatsz valakit normálisan is el lehet magyarázni ha valaki téved, nem kell nekiesni (kinevetni.. stb.)" akkor ez mi? és minek? :D
"de igenis elvárható, hogy közben legyünk tisztelettel a másik véleményére" ez nem egy vélemény volt... vagy ha úgy vesszük, akkor én azt állítom, ja nem, nekem az a véleményem, hogy a piros színû hó nyáron felfelé "esik", akkor senki de senki nem mondhatja meg nekem, hogy ugyan kisfiam, ez hülyeség, mert az nem tartja tiszteletbena "véleményemet"...
Hát jó már ezt is tudom, köszi :D
Ja amúgy írhatsz normális méretû és színû betûkkel is, nemhiszem h ez bárkit is zavarna, de persze nem muszáj, tiszteletben tartom a "véleményedet" :)
- nem feltételn tudja ezt mindenki - és sztem baromira férreértetted, mert ez a topik nem az, hogy az ír ide, aki 21. sz tudósa, nem magukat vallját tudósnak - azt is férreértetted, hogytisztelet, ebben semmi lelki fröccs nincs
de ezt mondom én is, persze hogy meg lehet mondani, ha valaki rosszul tud valamit - ami presze nem azt jeletni, hogy te tudod jól! - de igenis elvárható, hogy közben legyünk tisztelettel a másik véleményére
Elmagyaráztam, további segítséget is adtam, sõt még egy linket is ahol tovább olvashatnak a témában, ha van kedvük esetleg mélyebben is beleáshatják magukat :) De ne haragudj, ez egy annyira nyilvánvaló dolog, mintha én azt mondanám, hogy képzeljétek el, ha én sót szórok a vízbe akkor az feloldódik addig amíg telített nem lesz az oldat, aztán ha már telített akkor a só lerakódik a pohár alján. Hát nem fantasztikus? Na most akkor már én is a 21. század ifi tudósa vagyok! :D Szal kösz, nem kell a lelkifröccs, nem értem, hogy egy fórumon minek kell lelkizni, nekem az sokkal jobban tetszik, ha nekem is valaki megmondja, h barátom te hülye vagy, mint ha fél órán keresztül kerülgetné, hogy hát igen ez így is lehet meg hát lehet hogy igy vagy úgy de...
He? Ti vagytok a 21. század ifi tudósai? Ezzel a hatalmas felfedezéssel? :D
"Ha a test sûrûsége egyenõ a folyadék sûrûségével akkor a test lebeg a folyadékban. Magyarul a tojás eleve is lebeg :D"
He? Tehát aztmondod, hogy a tojás sûrûsége egyenlõ a víz sûrûségével? :D És akkor szted minek kell bele a só, hogy lebegjen benne a tojás? Nyilván azért, hogy a víz sûrûsége nagyobb legyen mint a tojásé. Ha a tetejére öntöd a sima vizet amit a topicindító ifi tudós mond akkor addig amíg a sima víz van abban elsüllyed a tojás onnantól ahonnan meg a sós víz van elkezd lebegni. Persze csak addig amíg össze nem keveredik. Érdekes, hogy eddig még nem nagyon fedezték fel ezt a zseniális topikot :)
érdekes, majd kipróbálom mellesleg pont valamék nap néztük fizikából a felhajtóerõt meg az úszást Ha a test sûrûsége egyenõ a folyadék sûrûségével akkor a test lebeg a folyadékban. Magyarul a tojás eleve is lebeg :D
A vizben lebegõ tojás. Kisérlet: Egy üvegedényt félig töltünk vizzel,és annyi sót keverünk bele, hogy a beletett tojás feltétlenül ússzék a sós viz felületén. Ezután papirtölcsérrel óvatosan tiszta vizet öntünk a sós viz fölé (ne keveredjenek össze!). Miközben a viz felszine emelkedik, mi is egyre feljebb emeljük a tölcsérvéget. Következmény: Ahol a két fajta folyadék találkozik ott fog "lebegni" a tojás.[IMG]http://[/IMG]
Osszuk meg másokkal ismereteinket. (kisérletek, cikkek, személyes élmények és még más tudományos dolgokat)