Régóta szeretnék itthon is enni, abból a fantasztikus angol cookieból, de sajna nem volt receptem. Most találtam egyet, de nem vagyok tisztában a mértékegységekkel :/
Valaki ezt le tudná nekem fordítani? Meg aztán, ha már magyar, biztos örülne neki más is :)
A hozzávalók és a recept:
Ingredients 350g/12¼oz unsifted flour 1 tsp bicarbonate of soda 1 tsp salt 225g/8oz butter 175g/6¼oz caster sugar 175g/6¼oz soft brown sugar 1 tsp vanilla extract 2 eggs 350g/12¼oz dark chocolate, crumbled
Preparation method 1. Preheat the oven to 190C/375F/Gas 5. 2. In a bowl, combine the flour, baking soda and salt. 3. In another bowl, combine the butter, sugar, brown sugar and vanilla extract until creamy. Beat in the eggs. Gradually beat in the flour mixture. Stir in the chocolate. 4. Split the pliable dough into two halves, rolling each out into sausage shapes, approximately 5cm/2in in diameter. Wrap them in cling film and transfer to the refrigerator until ready to use. 5. When you are ready to bake the cookies, simply cut the log into slices 2cm/¾in thick and lay on a baking tray, widely spaced apart. Bake for 9-11 minutes. 6. Serve.
Hello mindenki! Tudjátok hogy készül a sült víz? ha nem, akkor elárulom ;) Hozzávalók: - 0,5 liter víz - 2 dkg kristányvíz - 0,5 liter közönséges csapvíz..
Elkészítés módja: Megfogjuk a vizet, és beleetsszük egy lábosba. MAjd lassú tûzön sütni kezdjük, kózben egy habverõvewl ,amennyire tudod, felvered habosra. Mikor ezzel kész vagy, beleteszed a 2 dkg kristányvízet, és a maradék csapvízet. Egy kisebb lapáttal/kanállal sütés közben jól megforgatod, hogy mind a három oldala átsüljön. Öt perc múlva, ha sokáig sütöttül LASSÚ TÛZÖN, megszúrkáljuk vilával, és ha jó puha, kész a sült víz. Jéggel dídzítve tálajuk. Jó étvágyat! (na jó tudom, nem igazán sütis, de a sütéssel kapcsolatos kisebb poén):) Ajánlom mindenkinek, hogy készítse el, az íze lenyûgözõ!
up, ha nem baj. Tegnap errõl a témáról beszéltünk a chaten, néhány gondolatébresztõ és étvágygerjesztõ képpel megtûzdelve.
Mindezeket össze kell keverni. Ha túl kemény, lazítani lehet egy kevés tejjel, de vigyázat, nem szabad, hogy túl laza legyen, maradjon jó ragacsos. Margarinozott v. sütõpapírozott tepsire, sütolapra kis halmokat kell rakni, és elõmelegített sütõben 10-15 percig sütni. Gyorsan megég, kb. 3x orosára dagad és hülés közben fog igazán megkeményedni. A sütõ legyen kb 180 fokos. Az elsõ adag után tényleg bõven elég a 10 perc.
fúú, ez jó topic :-)
Meggyes-diós rakott kifli
Hozzávalók:
10 - 15 db kifli 1 - 1.5 l tej 1 cs. vaníliáscukor 4 kanál cukor 4 tojás 15 dkg dió 20 dkg meggy (az utóbbi kettõbõl lehet több, ha valaki több töltelékkel szereti)
Elkészítése tök egyszerû, a kiflit kaarikákra fel kell vágni; a tojás sárgáját a 4 cukorral és a vaníliáscukorral összekeverjük, majd a felforralt tejet ehhez hozzáöntjük. Kicsit tovább melegítjük, majd a karikákra vágott kiflire ráöntjük (fontos, hogy nem egyszerre, hanem célszerû egy merõkanállal öntögetni, hogy az összes kifli tejes legyen); majd letakarjuk, és olyan 10 percig hagyjuk állni. Kikenünk egy tepsit (vagy jénait) margarinnal (az oldalát is!), majd rétegesen elhelyezzük a kiflit, diót, és a meggyet, arra ügyeljünk, hogy a tetejét teljesen takarjuk be kiflivel (nekem ált. ki szokott jönni 2 réteg meggy). Elõmelegített sütõben 4-es fokozaton sütjük 30 percig, vagy amíg a teteje meg nem pirul; ekkor kivesszük, a tetejére a tojásfehérjébõl vert habot ráöntjük, kis cukorral még megszorhatjuk, majd még 5-10 percre visszatesszük.
Jó étvágyat!
Hozzávalók: 3 dkg élesztõt megfuttatunk a 2 dl vaníliás cukorral édesített tejben, majd összedolgozzuk 60 dkg liszttel, 2 tojás sárgájával, csipet sóval, szükség szerint tejjel, és alaposan bedagasztjuk. Elkészítés: Mikor már egyenletes a tészta, akkor dagasztunk bele 2 evõkanál olajat, és kilisztezett edényben a tetejét liszttel meghintve, langyos helyen kétszeresére kelesztjük. A megkelt tésztát lisztes deszkán 1 ujjnyi vastag téglalap formára nyújtjuk, megöntözzük a megolvasztott 5 dkg vaj (vagy margarin) keverékével, meghintjük porcukorral meg a kakaóval. Összesodorjuk, akár a bejglit. Éles késsel fél ujjnyi szeletekre vágjuk, és az így nyert csigákat zsiradékkal kikent tepsibe szorosan egymás mellé fektetjük. (Magas oldalú, vastag falú, zománc- vagy teflontepsiben készítjük.) Megöntözzük az olvasztott vaj maradékával, és a sütõben megsütjük. Mikor majdnem kész már, a forró tésztát a sütõbõl kivesszük és vaníliás cukorral ízesített forró tejjel megöntözzük, majd visszatoljuk és teljesen megsütjük. A kész csigákat tálon porcukorral hintjük meg.
ezt is imádom :Ð
kuglóf rulz :Ð
Csodás csokis kuglóf Hozzávalók:
25 dkg kristálycukor
25 dkg liszt
1 csomag sütõpor
10 dkg kókuszreszelék
2 tojás
3 evõkanál olaj
3 dl ásványvíz
3 ek kakaópor
40 dkg törhetõ csokoládé
Elkészítés: Hirtelen felindulásból összekeverjük a hozzávalókat. A csokit (minden dühünket beleadva) egy zacskóba tesszük, és addig csépeljük, míg apró darabokra törjük. Kilisztezett kuglófformába öntjük, és készre sütjük (kb. 40-50 perc, tûzhelye válogatja). Aki azt akarja, hogy bezsongjanak a vendégek, még melegen, pár gombóc fagyival tálalja!!!
a kép természetesen csak illusztráció, nem így fog kinézni, csak a gyengébbek kedvért tettem be akik nem tudják mi az a kuglóf, sõt még a receptet sem én írtam :Ð
Elkészítése: A kekszet ledaráljuk, elkeverjük a cukorral, a kakaóval és a szobahõmérsékletû vajjal. A meggybefõtt rumaromával ízesített levébõl annyit teszünk hozzá, hogy formálható legyen. Nedves kézzel golyókat készitünk belõle és egyenként megforgatjuk õket a kókuszreszelékben. Fóliával letakarva hûtõszekrénybe tesszük, míg megkeményedik.
Megjegyzés: Sütés nélkül készíthetõ desszert.
Gyümölcsös muffin
Az itt olvasható recept egyenesen New Yorkból érkezett, s bár Amerikában áfonyával készítik, mi nyugodt szívvel magyarosíthatjuk egy kicsit…
Elkészítése: Olajozzunk ki vagy béleljünk ki sütõpapírral egy 12 darabos muffin sütõformát! (Az olajozás egyszerûbb mûvelet, de a tészta leragadását csak úgy kerülhetjük el, ha gondosan hajtjuk végre.) A sütõt melegítsük elõ a legmagasabb hõfokra. A hozzávalók kiméréséhez a legjobb, ha egy 2,5 dl-es bögrét választunk: a késõbbiekben szinte minden összetevõt ezzel mérünk. A tojást folyamatos kevergetés mellett elegyítjük az olajjal. Az olajat lassan öntsük, hogy ki ne csapódjon. (Ez azt jelenti, hogy a tojás és az olaj különválik az edényben.) A tojás és az olaj keverékéhez öntsük a tejet, a cukrot, a reszelt (!) narancshéjat, majd a gyümölcsöt és végül a lisztet, amit átszitáltunk és a sütõporral valamint a sóval elkevertünk. A tésztát nem kell simára keverni, elég, ha a liszt csak éppen átnedvesedett. Az így összeállított tészta kissé darabosnak, ragacsosnak tûnik. Az apróra vágott narancshéjhoz rakjunk 2 evõkanál cukrot, majd miután a forma kosarait 3/4-ig megtöltöttük a tésztával, mindegyik tetejére tegyünk ebbõl a cukrozott narancshéjból. A tésztát addig süssük, míg aranybarna nem lesz a teteje. A sütési idõ kb. 15-20 perc. Az elkészült muffinokat emeljük ki a kosarakból, és ha mód van rá, vasrácson hûtsük ki.
Nem árt tudni, hogy szinte bármilyen gyümölccsel készülhet a muffin. A képen látható kosárkákban gyümölcskeverék van, azaz ribizli, málna, szeder, és meggy (természetesen magozott). Készíthetjük befõttel, apróra vágott aszalt gyümölccsel (szintén kipróbált recept!), és mirelit gyümölcskeverékkel, ebben az esetben a mikrohullámú sütõben olvasszuk fel a gyümölcsöt és csorgassuk le róla a fölösleges levet. Készülhet ananász és mandula keverékével, kakaóval, csokoládéval. A tészta minden esetben ugyanúgy kisüthetõ. Még egy megjegyzés: a reszelt és az apróra vágott narancshéjnál ügyeljünk arra, hogy csak a narancssárga felsõ réteget vágjuk le, mert a héj fehér része keserû! (A muffin sütõforma teflon bevonattal készül, és minden nagyobb bevásárlóközpontban megvásárolható. A 12 darabos muffin sütõ ára kb. 2400 Ft.)
A házi sütemények non plus ultrája, melynek csak annyi köze van a rétesekhez, hogy réteslisztbõl készül. Kis túlzással mindent tartalmaz, amit általában a handmade sütik külön-külön: túrót, meggyet, mazsolát.
Hogy könnyed ujjgyakorlattá fejleszthessük a sütemény készítését, érdemes beruházni egy mérõpohárra. Ez a konyhai eszköz mûanyagból vagy hõálló üvegbõl készül, ûrtartalma változó – azt hiszem, a legnagyobb literes, a legkisebb két és fél decis, de miért is apróznánk el a dolgot? A poháron három feliratnak feltétlenül szerepelnie kell: liszt (flour, ill. mehl), cukor (sugar, ill. zucker), a folyadékszint-jelzõnek (100 ml, 200ml stb.). Saját poharam még pintet is mér.
A lusta asszonyok nem szeretnek edényeket, poharakat, mérlegtálcát mosogatni, igaz sütni sem...
Tehát a recept: 30 dkg réteslisztet, 20 dkg kristálycukrot és 1 csomag sütõport jól összekeverünk. Felét beletesszük egy alaposan kivajazott tepsibe, utána rámorzsolunk fél kg túrót (legjobb a zsíros házi tehéntúró), mazsolát, legalább egy befõttesüvegnyi magozott meggyet, és egy citrom reszelt héját rászórjuk. Ezután rászórjuk a liszt másik felét is egyenletesen. Háromnegyed liter tejet, 3 tojássárgáját, 2 kanál kristálycukrot erõsen összekeverünk, és ráöntjük elosztva a tetejére. 45 percig lassú tûzön sütjük.
Annyi biztos, hogy nagyon ízletes, de nem sokban hasonlít eredetijére, a dióval, kakaóval és vaníliakrémmel összedolgozott piskótatésztára, melybõl gömbölyû galuskákat-golyócskákat szaggatott hajdan egy cukrászmester…
Hozzávalók: 6 tojás, 6 evõkanál kristálycukor, 6 púpozott evõkanál liszt, 1 késhegynyi szódabikarbóna vagy fél tasak sütõpor, 2 tasak csokoládépuding (aki a kevésbé szilárd állagú süteményt szereti, az válasszon fõzés nélkül elkészíthetõ pudingport), a puding elkészítéséhez tasakonként 3 evõkanál kristálycukor, valamint 1 l tej, a piskóta „áztatásához” további 2 dl tej, 1 dl sütõrum vagy 2 evõkanál rumaroma, 1 marék mazsola, 10-15 dkg darált dió
Elkészítése: A szokásos módon piskótát készítünk a 6 tojásból, 6 ek. lisztbõl és a 6 ek. kristálycukorból. (Kezdõ cukrászoknak: A 6 tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd a sütõporos lisztet is hozzáadjuk, ügyelve arra, hogy ne legyen csomós a massza. A tojásfehérjéket gépi habverõvel keményre verjük fel, és a felvert tojáshab 1/3-ával lazítjuk a tojássárga-cukor-liszt keveréket. Végül a maradék habot nagy mozdulatokkal – azért, hogy a hab ne törjön, és a tészta levegõsebb maradjon – dolgozzuk bele a tésztába. Közepes nagyságú, zsírozott-lisztezett vagy sütõpapírral bélelt tepsiben, sütõformában sütjük aranysárgára a piskótatésztát.) A piskótát egyforma darabokra szeleteljük, majd 1 napig szikkadni hagyjuk. Másnap 2 dl cukros, rumos langyos tejjel meglocsoljuk. A mazsolát is rumba áztatjuk (ezt is megtehetjük elõzõ nap). A két tasak csokoládépudingot elkészítjük. Egy 7-8 cm magas falú tál alján egy sor piskótát rakunk le, rászórjuk a mazsola felét, majd az egyik adag pudingot ráöntjük, megszórjuk a dió felével. Ismét egy piskótaréteg jön, majd mazsola, puding, dió. Ha még gazdagabbá akarjuk tenni somlóinkat, 1 tábla Katica tortabevonóból csokoládéöntetet készítünk, ezt azonban csak közvetlen tálalás elõtt érdemes rácsorgatni az adagokra. Az elkészített süteményt hûtõszekrényben tartjuk tálalásig, de az a legjobb, ha legalább 4 órán keresztül megpróbálunk ellenállni a mûremeknek. Díszítésként tejszínhabot használunk, esetleg apró csokiforgácsokat. Kb. 6 adag lesz belõle. Fáradozásunk nem hiábavaló: az elkészült sütemény nagyon szép, rendkívül finom, és nem utolsósorban egy picit olcsóbb, mintha készen vásárolnánk…
a héten voltam cukrászati kiállitáson. csináltam képeket csak arrol a ki...szott képfeltöltés.hu ról nem tudok linkelni! pedig lehetne nyálat csorgatni
Szekszárdi tál
Somlói galuska A vaníliakrémhez szükséges tejet forrald fel egy darabka citromhéjjal és a vaníliával, majd hagyd langyosra hûlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szûrd bele a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd újra (teheted gõzfürdõbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sûrûsödik. Ekkor tedd félre, s hagyd teljesen kihûlni. A szirup elkészítéséhez forrald fel a vizet, old fel benne a cukrot, majd vedd le a tûzrõl, s ha már langyosra hûlt, keverd bele a rumot is. A töltelékhez daráld le a diót, a mazsolát pedig áztasd be a rumba. A csokoládéöntethez a csokoládét darabold fel, tedd a vízbe, add hozzá a cukrot és a rumot, majd gõzfürdõben felmelegítve keverd simára, aztán hagyd kihûlni. Miután minden hozzávalót elõkészítettél, fogd az egyik piskótalapot, azt öntözd meg a sziruppal, kend meg a vaníliakrém egyik felével, szórd meg dióval és lecsurgatott mazsolával, majd tedd rá a következõ piskótát. Arra megint szirup, krém, dió és mazsola jön. Végül következik a harmadik piskóta, annak a tetejét locsold meg a maradék sziruppal és hintsd meg kakaóporral. Az egészet csomagold alufóliába, s tedd egy fél napra jégszekrénybe. Másnap egy kanállal szaggass galuskákat a piskótatortából, azokat halmozd egy-egy kistányérra, locsold meg a hideg csokoládéöntettel, végül díszítsd tejszínhabbal. 3 vékony piskótalap (sima, diós, kakaós)
a vaníliakrémhez: 5 dl tej 4 tojássárgája 15 dkg cukor 8 dkg liszt 1/2 rúd vanília citromhéj a sziruphoz: 2,5 dl víz 20 dkg cukor 1 dl rum a töltelékhez: 8 dkg dióbél 8 dkg mazsola 1-1,5 dl rum 1 evõkanálnyi kakaópor a csokoládéöntethez: 15 dkg étcsokoládé 25 dkg cukor 1,5 dl víz 1 dl rum a habhoz: 6 dl tejszín
"Méteres sütemény" igaz kicsit pepecselõs az elkészítése (melyik nem az) de nagyon finom és jól néz ki mikor felvágod belülrõl szines (sárga, rózsaszin,barna, kivül csokimáz) szóval látványos