Legnehezebb a levelesek,mert ott több munkafolyamat van,és tényleg hozzáértés kell.Nagyon macerás egy munka.Kalácsfélék már nem annyira.Legkönnyebbek a kenyerek,bár ott is vannak mindenféle diétás,és magos kenyerek amikhez szintén tapasztalat kell,mert nagyon érzékeny áruk.Egy kis nem odafigyelés,és könnyen el lehet rontani.
Mindenhol kell zsákokat hurcolászni.Egy idõ után meg lehet szokni.
Van rá esély hogy bedarál a gép.Nem kell belenyulni.Minden pékségben nagy a hajtás,fõleg nyáron,és ha szakmunkás leszel,akkor többet kereshetsz a segédmunkásoknál.Amugy pénz téren sok jóra ne számíts.Épp hogy meg lehet élni belõle.
eszembe jutott mit is akartam kérdezni. Azt mondták szoktak kérdezni, amoylan felvételi kérdés, hogy megfelelek e a képzésre. pl soroljak fel 10 péksüteményt. Nehezebb kérdést is feltehetnek olyannak aki nem ezt a szakmát tanulta eddig? Egy kicsit azért értek a tésztagyúráshoz, pizzatésztát meg lángost azt megtudom csinálni.
Van rá esély hogy bedarál valamilyen gép? :D Amúgy viszonylag jól lehet keresni ezzel szakmával? Nagy a hajtás?
Amugy 89-ben végeztem el a szakmát,és azóta dolgozom benne
Tüdõszürõ kell,és azzal kell majd elmenni az üzemorvoshoz.Majd mindent elmondanak.
Milyen egészségügyi vizsgálaton kell át esnem hogy alkalmas legyek a pék foglalkozásra? Azt mondták tüdõszûrés biztos lesz. 5-én kell menjek ahova küldtek de nem tudom elõtte vagy utána menjek el vizsgálatra.
Barackos krémmel töltött, fagyasztott FORNETTI réteske : - B412 (guar-gumi: a mérgezõ guar (gyomnövény) magvaiból nyerik, melyek különbözõ káros anyagokat tartalmaznak. Mivel tökéletes tisztításuk gazdaságtalan, a kereskedelmi forgalomban lévõ guar-gumi körülbelül 10%-ban engedélyezetten tartalmazhatja a gyomnövény egyéb kísérõanyagait is. Allergiát okozó anyag. ) - E452 (polifoszfátok: a legvitatottabb adalékok közé tartoznak. Az ugyan még nem bizonyított, hogy a gyerekeknél hiperaktivitást váltanak ki, az azonban igen, hogy a foszfátok befolyásolják az emberi szervezet kalciumanyagcseréjét. Túl sok foszfor bevitele megbontja a foszfát-kalcium egyensúlyt és megakadályozhatja a szervezet kálciumfelvételét (ami csontritkuláshoz vezethet). - E104 (kinolinsárga: szintetikus színezõanyag, a patkányokra és az egerekre nézve ártalmatlannak bizonyult. Egy EU szakértõi bizottság kutyákon végzett rövid idejû vizsgálata szerint „nem mutatható ki egyértelmû toxikus hatás”. Káros hatása az emberre nem ismeretes. Az USA-ban élelmiszerszínezõként tilos használni. Feltehetõleg allergiát okoz. ) - E110 (narancssárga: Feltehetõleg allergiát okoz. ) - E122 (azorubin: az eddigi állatkísérletek során nagyobb adagok esetén – a legkülönfélébb mellékhatásokat figyelték meg (a vérképre, a tüdõre, a nyirokrendszerre és a hasnyálmirigyre hat). Feltehetõleg allergiát okoz. ) - E124E (neukokcin: Feltehetõleg allergiát okoz. Az USA-ban betiltották. )
Miskolcon se sok van.Fornetti viszont szinte minden sarkon.Ott is vannak jó cuccok,de kéne egy fél kiló,hogy jóllakjak.:)
De vannak,és most már egyre több helyen gyártják az ilyen húsos/májas leveles süteményeket.Pékárut mindig csak a kispékségek,vagy kenyérgyárak szakboltjaiban érdemes vásárolni.Minden más helyen csak porból,vagy elõre lefagyasztott nyers leveles termékbõl sütnek készárut.
jaja van ez a húsos(májas?) táska Princess-ben és egyéb metrós helyeken ehetetlen olajos szar, undorító mellékíze is van, a szezámmag mondjuk jó pont sajna kisebb pékségekben nincsenek ilyesmik, pedig ott tuti jók lennének..
ja pizzás csiga rászáradt kukoricával és fonnyadt sajttal odabasz _D:D_d
pont most eszegetek rétest. Amúgy a kedvenc péksütim a Pék pizza. isteni. amúgy meg kolcsár pékség és lipót pékség a kedvencem.
"De amivel igazán belopták magukat a szívemben, az a csokis levél. Nem túl nagy, és bár a tésztája kicsit zsíros, olyan szinten van töltve csokival, hogy az hihetetlen. Beleharapsz, és folyik ki belõle."
Hát én egyeszerübb lélek vagyok.. nem kell a fincsi péksütihez száz éves vagy több történelem, vagy mindenfajta körítés. Itt Székesfehérváron a fõsuli felé van egy kis pékség. Nem olcsó, az tény. Viszont a friss zsemléjük, az isteni. Hatalmas, mint egy nagyobbacska fánk, és ízes. (1 nap múlva viszont már ehetetlen) De amivel igazán belopták magukat a szívemben, az a csokis levél. Nem túl nagy, és bár a tésztája kicsit zsíros, olyan szinten van töltve csokival, hogy az hihetetlen. Beleharapsz, és folyik ki belõle. Egy kis kóla mellé, és a 2-3 napos ébrenlét útán új erõvel lépsz ki az utcára :DD
Régebben nagyon jó volt a Sport uszodában a büfé péksütije! Most nem tudom mi a helyzet ott. Majd megnézem valamikor e hónapban :)
Ez a legkedveltebb sütemény, amelyet vajastésztából készítenek. A köztudatban az a hit járja, hogy a rétes a nemzeti konyhánk terméke, és még Tirolban is úgy tudják, hogy az eredeti recept a magyaroktól származik. A rétest valójában a 150 évig ideiglenesen hazánkban tartózkodó törökök honosították meg, akárcsak a töltött káposztát, a lángost, barack- és más gyümölcsfajtákat, dinnyéket, a termálfürdõket, az arab lovakat, a fölösleges locsogás felfüggesztését, az alkoholizálás megtiltását, és még sok hasznos és jó dolgot. A Tiroli rétesek tölteléke lehet: meggyes, túrós, mákos és almás. A legspeciálisabb és legkülönlegesebb rétesfajta nem más mint a rétesvég. A vendégek soha nem kaphatnak rétesvéget, mert azt tiltja a szakmai szabályzat. A cukrászda dolgozói azonban kötelesek hasznosítani a rétesvégeket, azaz azokat meg kell enni. Ma már tekintélyes hányadot képvisel a rétesvég a kisült rétes rúdból, van úgy, hogy 30%-ot tesz ki. Vannak törzsvendégeink, akik azonban kimondottan rétesvéget kérnek és ezért külön speciális összehajtó technikával, olyan rétes rudakat készítünk, amelyekben több a vég mint a törzs. A Tiroli rétesek töltelékét úgy készítjük, hogy az illõ párja legyen a befoglaló lemezesen omló vajastésztának. A meggyes rétes töltelékében a meggy egészben kell, hogy maradjon sütés után, hogy üdén vöröslõ kereksége frissnek hassék a zselévé sült meggylében.
tiroli rétes
Pizzás vagy bolognai csiga, de finom!Na persze a kakaós csiga is nagy kedvencem, jó sok kakaóval, hogy szinte folyik.
Én húsos, és pizzás bureket ettem, mindkettõ nagyon laktató, de a pizzás nem olyan finom.. A húsos nagyon jó. Olyan darált husi van benne, mint a palacsintába szokott lenni. Tömény kaja, de nem is olyan drága.
áh thx, majd kipróbálom, mi itthon réteses tésztából szoktuk készíteni juhtúróval, de tudom több ízesítésben is létezik
nem Austrtia ... Ujvidék , Vajdaság :) Amúgy , hihetetlen mennyi pékség van otthon . Majdnem az összes albán Vajdaságban pékségbõl él. Van is erre egy storym , amikor még 90-ben elkeztem itt tanulni , bementem egy pékségbe , és mint otthon természetes megkérdeztem , hogy milyen régi a friss kenyér , ugyanis ha több mint egy óra akkor pár perc múlva az otthoni pékek sütnek újat (vagy elmész egy sarokkal odébb és ott van már friss) . Hát gondolhatjátok , hogy néztek rám , mint egy UFOra LOOOL . Erre dadogva válaszolt az eladócsaj ... hát 5-kor sült ... Én meg megkérdeztem , hogy szerinte az akkor ilyenkor délután 2 felé friss ???
Jó neked, gondolom Ausztriában laksz. Ott nyaraltam egy hétig és szinte mindenhol, minden idõben lehetett friss péksüteményt kapni. A zsemléjük mennyei!
mmmm BUREK RULEZ :) Pékség itt Mo-n ... ne röhögtess , olyan itt nincs , csak max vmi utánzatok ... Nálunk otthon pl. minden sarkon pékség van és a friss kenyér az = maximum 1 órája sült ...
húúúú én a kakaós csiga híve vagyok..:D
Jo topik, maskor nem jovok, mert ehes leszek megint :)
ahh, köszi... sokat hallottam a nevét és azér kértem el az összetételt:) majd legyártom valamikor:p
Nem csak a hozzávalókat, hanem az egész receptet leírom, ha nem baj. :)
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 6 dkg margarin, 18 dkg porcukor, 1 tejföl, 4 tojás sárgája, 1 kis kanál szódabikarbóna. A hozzávalókat jól összegyúrjuk, 3 lapot készítünk belõle. Egyet sárgán hagyunk, a másik kettõbe 2-2 kanál kakaót gyúrunk. Tepsi hátán sütjük.
Krém: 7 dl tejet 2 csokipudinggal és 2 db vaniliás cukorral megfõzünk. 20 dkg margarint 20 dkg porcukorral habosra keverünk. A két krémet összekeverjük és a lapokat megtöltjük úgy, hogy a sárga legyen középen (ez alap:P). A tetejére is krémet kenünk és tortadarával díszítjük (csokis). Majd fogunk egy mazzagot és kimérjük a kockák méretét a tetejénél. Minden kocka közepére nyomunk egy kis halmot a maradék krémbõl, nyomózsákkal. Majd berakjuk a hûtõbe és egy napot állni hagyjuk, s csak utána szeleteljük fel.
Amúgy a kedvencem a Mignon, Zala kocka (helyi különlegesség :)), Isler, Gyümölcskosárka és a Gyümölcstorta (azt nagyon könnyû elkészíteni).
Én jártam fél évig egy pékségbe péksüteményeket készíteni, ugyanis gyakorlati óránk volt. Persze reggel 6-ra kellett menni iskolaidõben és nem kaptunk egy fityinget sem, pedig ott ugráltunk a nyanyáknak. Nem ám megmutatták volna a különleges péksütemények elkészítési módját, hanem beálltunk rabszolgamunkába, hozd ezt, hozd azt, és ez így ment végig, míg elegem nem lett az egészbõl és jól megmondtam nekik a magamét. Aztán eljöttem abból a suliból, amúgyis sokat lógtam, a tanárok szivattak és azért, pedig állítólag van a sütemények készítéséhez tehetségem. A cukrászos részt nagyon szerettem csinálni, kedves tanárunk is volt és Õ nem ugráltatott minket, hanem rendesen megmutatta a fortélyokat és utána mi is megcsináltuk. Jó érzés volt a saját készítésû cukrászsüteményeket hazahozni. :) Az a tanár mondta is késõbb, mikor elmentem, hogy nem kellett volna otthagynom a sulit, de nem bírtam ki. Egyébként késõbb megtudtam, hogy az a cukrászoktatónk is otthagyta az iskolát, úgy látszik, Õ se bírta az ottani nyanyák szövegeléseit elviselni. :D
kakóscsiga a best! de a pizzas kinézete olyan mintha valaki szóval értitek csiga formában csak a kakaós jön be, a mazsolás vanilliás csigától méginkább irtózok
Fornettinél a sajtos kis micsoda, na az beszt. (Y)
ÉRdemes az ilyen kisebb névtelen sarki boltokban keresgélni... sulinál az éjjelnappaliban fasza pizzástekercset lehet kapni
Én Nyíregyházán lakom és itt a környéken a Házi Rétes termékei nagyon finomak. Személy szerint a rétestésztát nem nagyon szeretem, de ezek isteniek. No és van náluk sajtos/sós termék, és egyéb finomság is. Nyam-nyam... Tesco-ban van ilyen pékség.
Én a puncsfagyiból is mindig kiszedem azt az alattomos mazsolát. Számomra idegesítõ. Bocs, ha kicsit off... :)
Kitérdekel hogy szereted :) lehet enni külön vagy mellé. Azt ÚTÁLOM, hogy BELEFOSSÁK mindenbe azt a szétrohadt szõlõt, amikor nem illik oda. Rohadt idegesítõ, amikor egy nemtom milyen finom krémbe bennevan egy ilyen gumis undorító állagú izé, aminek az ízének sincs semmi köze a süti többi részéhez, és elcseszi az egészet. Gyûlölöm a mazsolát :D
Olaszországban akkora négyszögletes pizzakat adnak pékségben, hogy alig lehet lenyomni mondom, mindenhol mûködnek a dolgok, csak nálunk döcögnek egyedül a magyar félbarna és fehér kenyér verhetetlen, legalábbis külföldön jót még nem ettem
Ennek ellenére mégis a sós dolgokra szavazok az esetek többségében. A príma pék szerintem nem rossz, vannak egész jó dolgaik, finomak és laktatóak is (lehet, hogy csak azért, mert b**ott nagyok :)). De tény, hogy inkább csak nassolásra jók, mint ebédre. És nagyon hízlalnak is. De néha képtelen vagyok ellenállni.
nah akkor gyertek le pécsre Európa pékség a neve pécsen 2 helyen dombóváron 1 helyen van. Van minden ami szem szálynak ingere. Van pl sós túros szalonnás levél, sós sajtos szalonnás tekercs stb... nem is vészes az ára. szinte mindig friss a kenyér gyakran olyan forró hogy alig tudom megfogni. 1/2 kg kenyér 120Ft 1kg meg asszem 180Ft. A perec mesésen finom, és csak 35Ft!!!! Meg van egy csomó sós cucc meg van pizza. Fõleg sós cuccok vannak. Megéri.
Németországban is nagyon sok pékség van, Bajoföld egyik óvárosának sétálóutcájban láttam egy olyan gusztusos pékség-kirakatot, amire szavak sincsenek, de sajnos már zárva volt, nem ehettem ott. :O( Úgy láttam, hogy a nagyvárosokban sem hemzsegnek a gyorséttermek, viszont a Mc-ben lehet sört kapni. :-|
bár írtad, hogy ne legyen szó látványpékségekrõl, azért megemlítem: jó példa erre a fornetti, az édes cuccokból mindig rengeteg van, míg sósból csak reggelfele kapsz, de nem értem, hogy nem tûnik fel neki, hogy a meggyes sz*ruk alig kell valakinek, míg a sajtos-pizzás falatokat azonnal elviszik:C
amúgy nekem is a pizzás dolgok a kedvenceim, de csak ritkán látok oylat:(
Az a rossz tapasztalatom, hogy semelyik pékségben sem (vagy ritkán) találok nagy, laktató, finom pizzas táskát vagy bármi egyéb sósat, ami elvenné az éhségemet. Nem tudom nektek feltûnt-e a dolog. Pedig más országokban ez kicsit jobban mûködik, bemész egy pékségbe és olcsón, frisset, finomat eszel, ahelyett hogy mekdonáldszban kellene a zsetonokat döngetni.
Persze itthon inkább a cukrászat van felfuttatva mint a pékáruk. De nem értem hogy miért csak lekváros és túrós nyavaják kaphatók, közben meg megy a szöveg hogy milyen rosszul élnek. Pedig ha ehetõbb dolgokat árulnának akkor mindenki jól járna.
Látványpékségekrõl ne is beszéjünk, az a nassolás kategóriája.
A kenyér pedig 200 Ft sok helyen, ami csak emelkedni fog a következõ hónapokban...