direkt nem kell csurig tölteni, elõkell melegíteni a sütõt és lassú tûzön sütni, akkor a belseje nem marad folyós..(lassú tûzön persze tovább kell, mint a normál elõírt idõtartam...)
Hozzávalók: A tésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg darált dió, 1 db tojás, késhegynyi sütõpor, késhegynyi só, 1 dl must (muskotályos) A töltelékhez: 10 dkg kalács kockákra vágva, 10 dkg mazsola, 15 dkg szilva (lehet aszalt is), 4 dl must (lehetõleg édes), 4 db tojás, 3 evõkanál cukor.
A fenti alapanyagokat alaposan összegyúrjuk, majd hûtõbe tesszük 2-3 órára. Ezután kinyújtjuk 5 mm vastagságúra és a kivajazott cserépedényt kibéleljük vele. (Ha a cserépedényt még nem használtuk, elõtte enyhén kivajazva, üresen "kisütjük".) Kb. 180 °C-ra felmelegített sütõben 10 percig elõsütjük. Ebbe a félig kisütött tésztával bélelt cserépedénybe tesszük az összevágott kalácsot, a mazsolát, a kockázott szilvát. Erre öntjük rá a mustot, melyet elõtte alaposan felvertünk a tojásokkal és a cukorral. Tovább sütjük 180 °C-on, kb. 50 percet.
aki tud weboldalt csinálni, profibban mint én, az csinálhatna egyet, ahol a recepteket is összegyûjthetnénk :)
Csokoládés muffin Hozzávalók ismét 12 darabhoz: 20 dkg fõzõcsokoládé, 25 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 1 tasak sütõpor, 17 dkg margarin, 1 ek. instant kávé, 1 dl tej, 3 tojás, 5 dkg mazsola Elõkészítés: a csokoládét apró darbkákra tördeljük. A lisztet, a porcukrot, a sütõport összekeverjük. Elkészítés: a csokoládé egyik felét edénybe tesszük a margarinnal, a kávéval, a tejjel együtt, és folyamatosan kevergetve lassú tûzön forrásig hevítjük. Simára keverjük, és hûlni hagyjuk. Amikor kihûlt, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és habosra keverjük. A lisztes keveréket óvatosan a krémes masszához adjuk, beleszórjuk a megmaradt darabos csokoládé felét és a mazsolát, és a kézi robotgéppel gyorsan összedolgozzuk. A sütõt 200 fokra (gázsütõ 3. fokozat) elõmelegítjük. A muffinsütõ mélyedéseit kikenhetjük margarinnal, vagy kibélelhetjük sütõpapírral, majd kanállal beleöntjük a masszát, a tetejét megszórjuk a maradék csokoládédarabkákkal. Az elõmelegített sütõben kb. 20 perc alatt megsütjük. Rövid ideig (kb. 10 perc) a formában hagyjuk hûlni, csak utána borítjuk ki, és rakjuk tálra.
hát..barátnõm szeret muffint sütni, szal sztem tetszett volna neki ez a topic, de az a baromállat tényleg szé[email protected] értek, hogy újrakéne kezdeni
szolnok megyei vagyok :D remélem nem lax messze :F
Keresztanyám-féle almás muffin Az adag hatalmas, õ felezni szokta, akkor is három napig lehet enni. Hozzávalók: 2,5 bögre liszt (kérdeztem, hogy mekkora bögre, azt mondta, olyan reggeli kakaós), 2 bögre zabpehely, 1 bögre cukor, 1 teáskanál sütõpor, 1 tk. fahéj, 3 bögre hámozott, apró kockára vágott alma, 2 pohár fejföl, (ha van otthon, mehet bele mazsola, dió és csokoládédarabkák) A mennyiség elrettentõ, de gyönyörûen felezhetõ. Kábé öt perc összekutyulni a cuccokat, aztán kanállal belelapátolni a formába (érdemes bele kicsi kerek sütõpapírokat tenni, akkor a tojásos sem ég oda), aztán be a sütõbe! "Pillanatok alatt" kész, és nagyon finom!
Keresztanyám-féle almás muffin Az adag hatalmas, õ felezni szokta, akkor is három napig lehet enni. Hozzávalók: 2,5 bögre liszt (kérdeztem, hogy mekkora bögre, azt mondta, olyan reggeli kakaós), 2 bögre zabpehely, 1 bögre cukor, 1 teáskanál sütõpor, 1 tk. fahéj, 3 bögre hámozott, apró kockára vágott alma, 2 pohár fejföl, (ha van otthon, mehet bele mazsola, dió és csokoládédarabkák) A mennyiség elrettentõ, de gyönyörûen felezhetõ. Kábé öt perc összekutyulni a cuccokat, aztán kanállal belelapátolni a formába (érdemes bele kicsi kerek sütõpapírokat tenni, akkor a tojásos sem ég oda), aztán be a sütõbe! "Pillanatok alatt" kész, és nagyon finom!
"Az elkészült muffint hagyjuk kihûlni, majd a középsõ részébe üreget vágunk, és belekanalazzuk a csokoládé fagylaltot. Tetejét reszelt ét- és fehér csokival, tejszínhabbal díszítjük."
Aszalt szilvás muffin Hozzávalók 12 darabhoz: 12 db kimagozott aszalt szilva, 2 ek. rum, 25 dkg liszt, 1 tasak sütõpor, 15 dkg vaj (lehetõleg olvasztott), 15 dkg porcukor, 3 tojás, 1 dl tej, 12 db fél dió Elõkészítés: az aszalt szilvát megmossuk, majd a rummal ízesített vízbe áztatjuk. A lisztet összekeverjük a sütõporral. A muffinsütõ mélyedéseibe 2-2 papírformát teszünk. A sütõt itt is 180 fokra (gázsütõ 2. fokozat) elõmelegítjük. Elkészítés: a vajat mélyebb tálba tesszük, elektromos habverõvel habosra keverjük, hozzáadjuk a porcukrot, és tovább habosítjuk. A tojásokat egyenként hozzáütjük, és mndegyik tojással teljesen simára keverjük. Állandó keverés mellett a lisztes keveréket is a masszához adagoljuk, végül a tejjel simára keverjük. A papírformákat félig töltjük a masszával. Kinyomkodjuk a beáztatott szilvát, mindegyik formába teszünk egyet, és befedjük a maradék masszával. Mindegyikre egy-egy fél diót ültetünk. A muffinokat a sütõben kb. 25 perc alatt megsütjük, majd papírral együtt kiszedjük, és hagyjuk kihûlni. Hidegen könnyen lehúzhatjuk róla a papírt.
nem olvad el a fagyi?
meg ha kiszeded, visszateszed a tetejét, vagy mi? xD
2 dkg aszalt gyümölcs 5 dkg mazsola 30 ml barackpálinka 12,5 dkg vaj 10 dkg cukor 25 dkg liszt fél csomag sütõpor fél mokkáskanál õrölt fahéj 2 db tojás, 1 evõkanál méz, 1/2 dl tej
A cukrot összekeverjük a liszttel, sütõporral, fahéjjal. A gyümölcsöket apró darabokra vágjuk, majd a mazsolával együtt beáztatjuk a barackpálinkába, majd az elkészült tésztához adjuk. A tojásból habot verünk, majd hozzáadjuk a tejet, vajat és a mézet. Amint elkészült, kanalaként belekeverjük a tésztába. A muffin formát kivajazzuk, 2/3 –ig töltjük a kész tésztával, majd 200 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. A kész muffint csokoládéöntettel, gyümölcsszósszal és tejszínhabbal is tálalhatjuk.
Muffin csokifagyival
Hozzávalók:
Muffin alaptészta Csoki fagyi Reszelt csokoládé (fehér és étcsoki)
Az elkészült muffint hagyjuk kihûlni, majd a középsõ részébe üreget vágunk, és belekanalazzuk a csokoládé fagylaltot. Tetejét reszelt ét- és fehér csokival, tejszínhabbal díszítjük.
A muffin alaprecept hozzávalói tetszés szerint bõvíthetõk, lecserélhetõk. Ha kakaós vagy diós muffint szeretnénk, akkor elegendõ a liszt kb. fele helyett kakaóport, vagy darát diót használni. Elkészülte után számtalan módon tálalható; áfonyaszósszal, vajjal, lekvárral, tejszínhabbal, vagy akár csoki öntettel is.