Muffin alaptészta Csoki fagyi Reszelt csokoládé (fehér és étcsoki)
Az elkészült muffint hagyjuk kihûlni, majd a középsõ részébe üreget vágunk, és belekanalazzuk a csokoládé fagylaltot. Tetejét reszelt ét- és fehér csokival, tejszínhabbal díszítjük.
A muffin alaprecept hozzávalói tetszés szerint bõvíthetõk, lecserélhetõk. Ha kakaós vagy diós muffint szeretnénk, akkor elegendõ a liszt kb. fele helyett kakaóport, vagy darát diót használni. Elkészülte után számtalan módon tálalható; áfonyaszósszal, vajjal, lekvárral, tejszínhabbal, vagy akár csoki öntettel is.
Ünnepi muffin
Hozzávalók:
2 dkg aszalt gyümölcs 5 dkg mazsola 30 ml barackpálinka 12,5 dkg vaj 10 dkg cukor 25 dkg liszt fél csomag sütõpor fél mokkáskanál õrölt fahéj 2 db tojás, 1 evõkanál méz, 1/2 dl tej
A cukrot összekeverjük a liszttel, sütõporral, fahéjjal. A gyümölcsöket apró darabokra vágjuk, majd a mazsolával együtt beáztatjuk a barackpálinkába, majd az elkészült tésztához adjuk. A tojásból habot verünk, majd hozzáadjuk a tejet, vajat és a mézet. Amint elkészült, kanalaként belekeverjük a tésztába. A muffin formát kivajazzuk, 2/3 –ig töltjük a kész tésztával, majd 200 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. A kész muffint csokoládéöntettel, gyümölcsszósszal és tejszínhabbal is tálalhatjuk.
nem olvad el a fagyi?
meg ha kiszeded, visszateszed a tetejét, vagy mi? xD
Aszalt szilvás muffin Hozzávalók 12 darabhoz: 12 db kimagozott aszalt szilva, 2 ek. rum, 25 dkg liszt, 1 tasak sütõpor, 15 dkg vaj (lehetõleg olvasztott), 15 dkg porcukor, 3 tojás, 1 dl tej, 12 db fél dió Elõkészítés: az aszalt szilvát megmossuk, majd a rummal ízesített vízbe áztatjuk. A lisztet összekeverjük a sütõporral. A muffinsütõ mélyedéseibe 2-2 papírformát teszünk. A sütõt itt is 180 fokra (gázsütõ 2. fokozat) elõmelegítjük. Elkészítés: a vajat mélyebb tálba tesszük, elektromos habverõvel habosra keverjük, hozzáadjuk a porcukrot, és tovább habosítjuk. A tojásokat egyenként hozzáütjük, és mndegyik tojással teljesen simára keverjük. Állandó keverés mellett a lisztes keveréket is a masszához adagoljuk, végül a tejjel simára keverjük. A papírformákat félig töltjük a masszával. Kinyomkodjuk a beáztatott szilvát, mindegyik formába teszünk egyet, és befedjük a maradék masszával. Mindegyikre egy-egy fél diót ültetünk. A muffinokat a sütõben kb. 25 perc alatt megsütjük, majd papírral együtt kiszedjük, és hagyjuk kihûlni. Hidegen könnyen lehúzhatjuk róla a papírt.
"Az elkészült muffint hagyjuk kihûlni, majd a középsõ részébe üreget vágunk, és belekanalazzuk a csokoládé fagylaltot. Tetejét reszelt ét- és fehér csokival, tejszínhabbal díszítjük."
Keresztanyám-féle almás muffin Az adag hatalmas, õ felezni szokta, akkor is három napig lehet enni. Hozzávalók: 2,5 bögre liszt (kérdeztem, hogy mekkora bögre, azt mondta, olyan reggeli kakaós), 2 bögre zabpehely, 1 bögre cukor, 1 teáskanál sütõpor, 1 tk. fahéj, 3 bögre hámozott, apró kockára vágott alma, 2 pohár fejföl, (ha van otthon, mehet bele mazsola, dió és csokoládédarabkák) A mennyiség elrettentõ, de gyönyörûen felezhetõ. Kábé öt perc összekutyulni a cuccokat, aztán kanállal belelapátolni a formába (érdemes bele kicsi kerek sütõpapírokat tenni, akkor a tojásos sem ég oda), aztán be a sütõbe! "Pillanatok alatt" kész, és nagyon finom!
Keresztanyám-féle almás muffin Az adag hatalmas, õ felezni szokta, akkor is három napig lehet enni. Hozzávalók: 2,5 bögre liszt (kérdeztem, hogy mekkora bögre, azt mondta, olyan reggeli kakaós), 2 bögre zabpehely, 1 bögre cukor, 1 teáskanál sütõpor, 1 tk. fahéj, 3 bögre hámozott, apró kockára vágott alma, 2 pohár fejföl, (ha van otthon, mehet bele mazsola, dió és csokoládédarabkák) A mennyiség elrettentõ, de gyönyörûen felezhetõ. Kábé öt perc összekutyulni a cuccokat, aztán kanállal belelapátolni a formába (érdemes bele kicsi kerek sütõpapírokat tenni, akkor a tojásos sem ég oda), aztán be a sütõbe! "Pillanatok alatt" kész, és nagyon finom!
hát..barátnõm szeret muffint sütni, szal sztem tetszett volna neki ez a topic, de az a baromállat tényleg szé[email protected] értek, hogy újrakéne kezdeni
Csokoládés muffin Hozzávalók ismét 12 darabhoz: 20 dkg fõzõcsokoládé, 25 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 1 tasak sütõpor, 17 dkg margarin, 1 ek. instant kávé, 1 dl tej, 3 tojás, 5 dkg mazsola Elõkészítés: a csokoládét apró darbkákra tördeljük. A lisztet, a porcukrot, a sütõport összekeverjük. Elkészítés: a csokoládé egyik felét edénybe tesszük a margarinnal, a kávéval, a tejjel együtt, és folyamatosan kevergetve lassú tûzön forrásig hevítjük. Simára keverjük, és hûlni hagyjuk. Amikor kihûlt, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és habosra keverjük. A lisztes keveréket óvatosan a krémes masszához adjuk, beleszórjuk a megmaradt darabos csokoládé felét és a mazsolát, és a kézi robotgéppel gyorsan összedolgozzuk. A sütõt 200 fokra (gázsütõ 3. fokozat) elõmelegítjük. A muffinsütõ mélyedéseit kikenhetjük margarinnal, vagy kibélelhetjük sütõpapírral, majd kanállal beleöntjük a masszát, a tetejét megszórjuk a maradék csokoládédarabkákkal. Az elõmelegített sütõben kb. 20 perc alatt megsütjük. Rövid ideig (kb. 10 perc) a formában hagyjuk hûlni, csak utána borítjuk ki, és rakjuk tálra.
Hozzávalók: A tésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg darált dió, 1 db tojás, késhegynyi sütõpor, késhegynyi só, 1 dl must (muskotályos) A töltelékhez: 10 dkg kalács kockákra vágva, 10 dkg mazsola, 15 dkg szilva (lehet aszalt is), 4 dl must (lehetõleg édes), 4 db tojás, 3 evõkanál cukor.
A fenti alapanyagokat alaposan összegyúrjuk, majd hûtõbe tesszük 2-3 órára. Ezután kinyújtjuk 5 mm vastagságúra és a kivajazott cserépedényt kibéleljük vele. (Ha a cserépedényt még nem használtuk, elõtte enyhén kivajazva, üresen "kisütjük".) Kb. 180 °C-ra felmelegített sütõben 10 percig elõsütjük. Ebbe a félig kisütött tésztával bélelt cserépedénybe tesszük az összevágott kalácsot, a mazsolát, a kockázott szilvát. Erre öntjük rá a mustot, melyet elõtte alaposan felvertünk a tojásokkal és a cukorral. Tovább sütjük 180 °C-on, kb. 50 percet.
direkt nem kell csurig tölteni, elõkell melegíteni a sütõt és lassú tûzön sütni, akkor a belseje nem marad folyós..(lassú tûzön persze tovább kell, mint a normál elõírt idõtartam...)
Hozzávalók (12 db): 2 db tojás, 15 dkg barnacukor, 15 dkg reszelt sárgadinnye vagy alma, 2 evõkanál méz, 1,5 dl étolaj, 2 dl fûszeres bor (pl. muskotályos), 30 dkg liszt, 1 dkg sütõpor.
A formákat kivajazzuk. A tojást, a barnacukrot, a gyümölcsöt, mézet alaposan, 4-5 percig összekeverjük. Rövid ideig pihentetjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a bort és utána az olajat. Ismét pihentetjük. Hozzákeverjük a sütõporral elkevert lisztet. Kb. 6-8 órára hûtõbe tesszük, közben többször átkeverjük. Nyomózsákkal vagy beolajozott evõkanállal a masszát a formákba töltjük. 180 °C-on 30-35 percet sütjük. Miután kihûlt, a tetejét porcukorral meghintjük
nem volt csurig töltve,elõ volt melegítve. Elektromos sütõvel 200 fokon
muttert 2 éve karácsonykor leptem meg egy muffin sütõ tepsivel, de túljól sült el a dolog... teljesen leszokott más süteményekrõl, hónapokon keresztül csak muffinokat készített, eléggé meguntam :( Mára csak a friss csokis-diós megy le a torkomon.
Ez mi a fene???? 866 spam 4 óra alatt???? Höm...Nékün a nagytesóm csinál de abban ilyan smarties van... K.finom...
muff
ejjj jó topik. egszer ismerõsöm csinált banános muffint na attól ki voltam. csõ zoolee.
hogy jutott el ez a topik a #26-os hsz-tõl a #793-asig???
A kedvencem a mákos-meggyes (a süti anyagában mákszemek vannak, közepébe sütve pedig egy szem megy). Párom szokott még sütni körtés-nutellásat de az már nekem túl édes.
Mer a muffin frissen jó (akár a muff) és az sem mind1, hogyan csinálják. Én is ettem már rossz muffint (ez a gyakoribb), de olyat is, ami ízlett is már (majdnem).
lal ez a narancsos almas fincsi lehet :) ma'r ha van ien + akinek irom valasz en is 65 kg vok es nem tom mennyit birnek meg enni de sztem birnek rendesen mert en naon nem novok bazze edzek meg minden faxom zabalok annyit mint haz es nem novok :D tull sok a gyomorsavam meg gyors anyag csere van hopgy 1 nap eszem es meg is fogyok 3 kg-t nem tom hogy valtozo hanmy kg vok de mostanaba mindig 60 felett :D