Mondjuk a szalonna meg a zsíroskenyér hamar elfogyott volna. Ettek zöldségféléket, babot, lencsét, hajdinát, kukoricát, gyümölcsöket is bõven. Gondold végig: egy évben egy malacot vágtak, meg néha csirkét (ritkán, mert másképp nincs tojás).
A gyorséttermes, mekis kaja meg a sok vegyszer miatt sem nyerõ. Kipróbálva, tedd meg te is: veszel egy mekis burgert. Otthon leteszed 2-3 napra az asztalra. És láss csodát! A "hús" nem romlik. Most próbáld ki ugyanezt a házi fasírttal. Majd megérzed, mi a büdös.
Kb. egy éve kaptam egy doboz margarint. Nem eszem ilyet, ezért csak eltettem. Most is olyan, mint mikor a boltból kijött. Semmi avasodás, semmi változás. Ugyanez igazi vajjal durva lenne. Ugyanaz az oka.
És elég szép, hogy a legtöbb gyorséttermi szakács tehetetlen lesz, ha nyers alapanyagot teszel elé. Ezt is érdemes végiggondolni. Mert legtöbbször a súlyfelesleg azoktól a vegyszerektõl van, amiket a máj képtelen feldolgozni, ezért lepakolja zsírrétegbe zárva.
Jóhogy hozzáteszed,LEDOLGOZTÁK NEHÉZ FIZIKAI MUNKÁVAL,de aki ezt nem teszi(egyébként a szalona ment meg a zsíroskenyér,pörköltrõl max álmodtak legtöbben...A gond nem az ételel van a gyorsétermes mekis kaja azért egészségtelen mert sok energiát tartalmaz és bizony annak nem jó aki nem dolgozik keményen...
Bizony, hogy egészséges. Nagyapáink nem voltak hülyék, tudták mit kell kajálni: szalonna, vöröshagyma, kenyér. Mellé a kupica pálesz. Kutyabajuk nem volt. Igaz a kalóriákat ledolgozták a mezõn :)
Az utnak benned kell lezajlania. A kulso tenyezok csak segitsegek, es gatlo tenyezok lehetnek. Ha jol csinalod hamar elered a celt. Hogy ratalalj onmagadra, es onmegvalosulj. Sok sikert. En meg nem ertem celba, bar neha ugy erzem. Azert nyaron kell az a Euro-tura. :D
Azért a legjobb kajareklám a "tej"rõl volt néhány évvel ezelõtt a Kreténben:
1. kép: kissrác: ezentúl tejet iszom, mert én vagyok az osztályban a leggyengébb, meg kell erõsödjek. 2. kép: Bevált a tej, most már kevesebben kötnek belém. 3. kép: (néhány évvel késõbb) Kicsit mintha furcsán fejlõdnék... 4. kép: szakállas pasi, hatalmas mellekkel: Mit is etetnek a tehenekkel?!
A génmanipuláció, a hozamnövelõ hormonok biztos jót tesznek nekünk is. Ahogy elnézem, a Shadowrun és a Battletech sorozatokban leírtak nincsenek már messze.
#1 Örülj neki, ha a tojásrántotta fehérre hajaz. Az a csirke még a jobbik fajta tápot ette.
A szomszédasszonyom vett legelsõ csirketartás kísérletekor olyan tyúkokat, amik a szalagrendszerben már alkalmatlannak lettek minõsítve. Ezek a tyúkok: - a füvet, természetes magokat, mint a búza, árpa, kukorica azonnal felismerték, megették. - a második héten már tudtak járni. - a harmadik hétre tökkopaszok lettek, de ezt minden tyúk megcsinálja évente többször. - mikorra megtollasodtak tojni kezdtek. Ez is normális. Az már kevésbé, hogy a tojásaiknak még a héja is lila volt, a sárgájáról nem is beszélve.
Az állatorvos véleménye: túl sok olyan festéket ettek korábban, amitõl igazi sárgának látszik a tápos tojás sárgája. Most ürül a festék.
Majd egy év volt, mire normális színû tojást tojtak.
#82 Örülj nagyon, hogy van nagyi, aki sokfélét tud fõzni a szinte semmibõl is. Tanuld meg tõle. Még szükséged lesz erre a tudásra. Ha másért nem is, indíthatsz vállalkozást "Nagyi reformkonyhája" néven. Nem kevesen fognak örülni neki.
#325 Tökéletesen jól gondolod, egyet azért hozzátennék: az alapanyagok minõségére érdemes odafigyelni.
Mértékkel és egészséges életmóddal minden kaja lehet egészséges.A koleszterinnel sem az a baj, hogy van, hanem, hogy több van mint amennyi kéne.HA valaki sok koleszterint akar enni akkor mozogjon annyit mint Phelps és megehetsz akár naponta egy disznót.Az egyetlen oka annak, hogy ezek mind egészségtelennek vannak kikiáltva, hogy az emberek 90% aki eszi õket nem mozog eleget ahhoz, hogy akár csak beleharapjon és utána ne haljon meg pár év múlva egy infarktusban :)
Azért menõ, hogy az emberek mennyire nem értik mi történik a szervezetükben és ezért képesek drágábban megvenni mindent, mert az "egészségesebb és nem okoz rákot".Ez a lúgos vizes hisztéria is csak egy az agyonmanagelt mûdolgok közül amik a gyártón kívül senkinek nem hoznak hasznot.A gyomrodban 2-es a ph, amin hacsak nem iszol hektolitereket naponta a folyadék amit megiszol semmit nem változtat
Azért menõ, hogy az emberek mennyire nem értik mi történik a szervezetükben és ezért képesek drágábban megvenni mindent, mert az "egészségesebb és nem okoz rákot".Ez a lúgos vizes hisztéria is csak egy az agyonmanagelt mûdolgok közül amik a gyártón kívül senkinek nem hoznak hasznot.A gyomrodban 2-es a ph, amin hacsak nem iszol hektolitereket naponta a folyadék amit megiszol semmit nem változtat.
A tejes témához meg annyit, hogy a Magyarok 1000 éve tejen élnek és azelõtt is tejen éltek, hogy ideestek volna Ázsiából, szóval egy egészséges ember nem lesz autista napi 2 pohár tejtõl és az agya sem fog lebomlani.Olyan vicces, hogy páran egy genetikai hiba által okozott betegséget rákennek egy amúgy teljesen ártalmatlan anyagra és mindent mérgezõnek kiáltanak ki ami azt tartalmazza amikor annak alapvetõen semmilyen hatása nincsen.
Csodálkozom, hogy akik ezeket a hatalmas elméleteket kitalálták azok miért nem ellenzik pl a szülést.Bizonyított tény, hogy a születés 100%-osra emeli az esélyét annak, hogy az illetõ meghal.Pontos számokat nem tudok mondani, de olvastam róla valahol...De azért én örülök, hogy megszülettem és még élek
A cukorbetegségnek nem feltétlenül a tejfogyasztás az oka. Lehet, hogy az összes szénhidrát, márpedig abból is van fogyasztás bõven.
Negatívumot mindenben lehet találni, a tej szerintem még mindig egészségesebb, mint mondjuk a dohányzás. Szerintem inkább valahol ott kéne elkezdeni az egészséges(ebb) életmódot.
Abban viszont igazad van, hogy errõl is szót kell ejteni.
Nos tej, van 2 fajta, A1 béta-kazein meg A2, 2. az ázsiában jellemzp, meg az afrikaiakban is ez van. Emésztés során egy BCM7 nevû valamilyen ópiátféle keletkezik, immunológiailag egy aktív dolog, így autoimmun dolgok indulhatnak be bennünk (gondolj csak a tej érzékenységre). 1 típusú cukorbetegség nem tudom mennyire gyakori, de 96%-os összefüggés van az között és a tej között (fiatalkori cukorbetegség). Azonkívül: metabolikus szindróma, ugyancsak cukorbetegséghez köthetõ Azonkívül: szívbetegségek, 77-ben 43 ország adatait használva, majd a nagy kuss után 2001-ben ugyancsak vizsgálatokat tartottak és kerestek összefüggést a sok tejtermék fogyatztása és eközött, itt is erõset találtak. Mindenesetre az inzulintermelést nagyon fokozza a tej.
A tejsavó tartalmazza a gondokat okozó dolgok nagy részét, ebbõlfakadóan a sajt atz egyedüli, ami nem okozhat ilyen szempontból gondokat
ha bele gondolsz/gondoltok tényleg sok a cukorbeteg Európában... valahova vezet minden...
Aztán az említett vastagbélrák, és pár érdekesség:
sklerózis multiplex, van egy fehérje a tejben, ami autoimmun hatás okoz ugyancsak, majd saját testszöveteit is károsíthatja a szervezet. Arra nem emlészkem, hogy a kialakulásban miként játszott szerepet, az ugye már genetikai is és stb lehet, midnenesetre a tejmentes étkezésû SM betegek állapota javult
na és még egy érdekesség, lol autistáknál és skizofréneknél is gondot okoz az egész, az elõbb említett ópiát felszabadulás megfigyelhetõ volt rajtuk, aztán megvizsgálták miért viselkednek úgy, mintha ópiáttal kezelnének egy állatot. Nos arra jutottak, amit fent írtam + találtak is egy tonna antitestet a szervezetükben a kazeinra, illetve gluténre.
Fõleg a cukorbetegség és a rákok, ami nagyon megemelkedett egy évszázada, és ugye nagyon meg ymég mindig az "egészség - tej" kampány a nagyvilágban (már ahol egyáltalán isznak ilyet). Nem is fogják engedni, hogy elismerjék meg nyilvánosságra hozzák az ilyen eredményeket. Itthon mennyi vastagbélrákos van ugyancsak, és mennyire kultusza van a tejtermékeknek is. Nem mondom, hogy ez okozza teljesen, de erõsen hozzájátszik
______________ Hasonlóan a koleszterin hisztéria is egy baromság, egyszer valmikor kitalálták, most ebbõl él meg a gyógyszeripar egy nagy része, pedig egyáltalán nem lehet összekötni a szív- és érrendszeri betegségeket ezzel...
kis off a lényeg mellé: kezdjük ott, hogy a sajton kívül (speciális okokból, a felldogozás miatt) nincs olyan tejtermék, ami egészséges lenne, már évtizedek óta kimutatott tény, hogy cukorbetegséggel összefügg egyik nyaga, másik meg gyomorrák esélyeit több száz százalékosan növeli, egyértelmû összefüggések vannak mell illetve prosztatarákkal is. Szó szerint emberi étkezésre alkalmatlan dolog, kálciumot máshonnan is be lehet vinni, miért pont egy ÁLLAT CSECSÉBÕL NYERT VÁLADÉKBÓL, AMI ARRA VAN, HOGY A BOCIT NÖVESSZE ÉS NE A FIADAT VAGY SAJÁT MAGADAT. Ennélfogva én leszarom mostanában, hogy honnan van véve tej itthonra, úgyis már csak elvétve használom.
2. miért is a magyart és ne másét... én is szeretnék magyar termékeket venni, meg szoktam is, meg anyámék is szoktak, de elgondolkodtató a dolog, amikor olyasmivel fut össze az ember, hogy vesznek 1600ért egy kiló fasza cordon bleut (ok ez ugye fagyasztott szarság, de ez már drága kategória ebben a kajatípusban) és RAKÁS SZAR AZ EGÉSZ ÁLLAGA ÉS ÍZE. Aztán akciósan vettek valami külföldit 900-ért és az meg finom volt, mint állat.
meg úgy általában lófaszt se termelnek itthon értelmeset, kihasználatlan a mezõgazdasági potenciál
az eredeti felvetésre meg az a válasz, hogy nem kellett volna világháború és talán nem találják ki a buzik a sok ízfokozót, térfogatnövelõt ésatöbbi (de am tuti, ekkora vérkapitalizmusban azóta kidolgozták volna) jó lenne úgy élni, hogy mindenre odafigyeljen az ember a táplálkozása során, de képtelenség, fõleg mert tények és tévhitek keverednek már abban is, hogy mi egészséges és mi nem.
(Ajánlom a tejes témával kapcsolatban az IPM újság elõzõ és mostani számát)
Itt angliaban, HALA ISTENNEK van piac, vannak nem gorogdinnye meretu almak, es nem cimkezett fenyezett. Van hazitej is, tenyleg az mert ahogy felforraltam, hatalmas pille volt rajta. Szoval mindenhol vannak jo termekek. A Tecsoban van banan, Costa Ricabol szarmazik, az a legolcsobb, de lathatoan a legegeszsegesebb. De a sok marha veszi ketszeres aron a szepet. Szep almokat nekik. Masik kerdesem az, hogy hogy lehet normalisan elelmezni kozel 7 milliard embert?
"becukrozódás" Bekristályosodás ha pontosak akarunk lenni. Valóban az akácméz kristályosodik a legkevésbé. Sajnos elszomorító minõségûek a boltban kapható mézek,a legtöbbe minimális méz van,hozzáadnak cukrot,pl répacukrot így nagyot csökken a minõsége
Én nagyon sok joghurtot eszem, de nem danone-s mert az ehetetlen mûszar, hanem yogobellásat, abban eredeti gyümölcsdarabok vannak és jó nagyok. Csak azt tudom megenni. több yoghurtot is kóstoltam már, de hányingerebbnél hányásabb íze van. Ez az egy ehetõ és finom számomra.
a tej pasztorozese 2 fontos lepesbol all: 1, magas homersekletre valo melegites (pasztorozesnel kb70 fok, ultrapasztorozesnel meg olyan 150 fok). ezt ugye otthon elered a forralassal. mas kerdes, hogy ilyenkor a tapanyagtartalmabol is veszit. ilyenkor elpusztul a bakteriumok egy resze. 2, gyorsan lehutik kb 5 fokra. namost otthoni forralasnal ez kimarad. pedig a bakteriumok masik fele az ilyenkor pusztul el. szoval az otthoni forralas csak fel megoldas. amugy meg bakteriumok mindenben es mindenhol vannak. a gyumolcsokben, husokban, innivalokban. ott vannak a lakasunkban, a testunkon, a kezunkon, a szankban.
ez a tej felforralas olyan dolog, hogy ha a borju nem betegedik meg tole, akkor az ember miert tenne? ha friss a tej, akkor siman ihato forralas nelkul is. amugy a boltit sem forraljak, hanem pasztorozik.
a kenyeret mar meg sem emlitem. regen marha finom es puha kenyerek voltak. amiket pedig manapsag veszunk, azok baromi szarok. gondolom a nagyobb profit erdekeben szep fokozatosan cserelgetik le a minosegibb alapanyagokat a silanyabbakra. termeszetesen a pekaruk sem tartalmaznak az osszetetelrol adatokat. az "e" maniasok vajon megeszik a pekarukat?
egyszer vettem rakrudacskat probakeppen. aztan otthon elolvastam a cimkejet es kiderult, hogy nem is tartalmaz rakot. csirkehus+adalekanyagok. persze az ize lehet hasonlo, de veletlenul nem minosul ez megtevesztesnek?
kerrygold a márkája, és semmilyen "összetevõk" nincs rajta, csak h tejszínbõl készült, és a zöld ír réteknek köszönhetõen ilyen fasza a tehenek teje (most néztem meg a boltban)
1-2 honapja vettunk mezet. mit ad isten, mara mar teljesen becukrosodott. mibol keszul ez, 70% mez, 30% cukor? termeszetesen ezen sincs cimke, hogy mit tartalmaz, csak rairtak, hogy mez.
van egy olyan ír vaj, ami azonnal kenhetõ, ne kérdezd h miért, viszont 600 huf-ba kerül
az ilyen kis csomagocskákba adott lapkasajtokhoz mit szóltok?
múltkor azt használtam melegszenyára. Kb olyan lett mintha gumiból lenne, elõször be is szartam, hogy mivan, rajta hagytam a fóliát? Az ízérõl meg inkább nem is mondok semmit... 3 szeletet csináltam, de csak 1-et bírtam megenni...
Az a neve hogy teavaj. Simán lehet sütni is vele olaj helyett.
Vannak nagyáruházakban is, csak nehéz megtalálni. Általában nem dobozba, hanem papírba vannak csomagolva. Legutóbb vagy a tescoban, vagy a madaras tescoban vettünk.
én most a vajkrémre kaptam rá, milli fokhagymás-zöldfûszeres... eddig meg se néztem, de 12,5% vajat tartalmaz, a többi tejszín, ízek meg stabilizátorok stb... :D
viszont iszonyat finom
a szakértõk akiket Johnson bácsi fizetett azt is bõszen állították, hogy a bõr Ph-ja 5.5. pedig...
Régen az alap trappista sajt is lyukacsos volt. Múltkor vettem lidiben (úgy kell nekem) egy csomag szeletelt sajtot, direkt úgy választottam ki, hogy figyeltem, melyik lyukacsos, szép sárga. Kibontáskor láttam, hogy a felsõ szelet volt csak a lyukacsos, a többi a "szokásos" nemtudommi lyuk nélkül.Ezek a tömbsajtok a sütést se nagyon bírják, nem olvadnak, hanem szétfolynak. Mikrózáskor meg valami félelmetes "égett gumi" állagot vesznek fel. Ha jót akarok enni, a Pannónia sajt tényleg finom, lyukas. Nálunk is jár tejeskocsi, 120 Ft/litere. Bár ki van írva, hogy fogyasztás elõt felforralandó, csak így nyersen iszom, eddig semmi bajom nem lett tõle.Tejfölt is kapni náluk, egészen más, mint a bolti 20%-os. A bolti finomabbnak tûnik(valahogy édesebb), pedig nyilván a házi az igazi. Minden tele van ízfokozóval-egy almánál nem érzem azt, hogy még vagy kettõt tömjek a képembe, a chipsnél igen.
Ajánlom figyelmetekbe Z.Kárpát Dániel: Gének Harca c. könyvét, ami szintén a génmanipulált ételekrõl szól.
A mikrózás külön téma, szerintetek tönkreteszi az ételt?
Rama margarinnak a nevében is bennevan, hogy szar. Minden, ami margarin = szar, hulladék. Vajat kell venni, viszont az drágább. Én megpróbáltam átszoktatni anyámékat vajra, de nem sikerült.
Egy kérdés: mi van az olyan nagyobb, de tradicionálisan "minõségi" márkákkal, mint pl. a Pick hústermékek, a Rama margarin, belga/német csokoládék? Ezekrõl tudtok valamit?
ér engem annyiféle káros hatás a kajákon kívül, amiket eszem, hogy abból bõven 5-6 féle rákot összeszedek, mire megöregszem. Amúgy is, nem iszok sûrûn alkoholt, nem cigizek, nem drogozok, akkor legalább hadd egyek azt, amit akarok, csípõs kajákat. Sokan vegák, hát éljen, én meg kb csak húst eszek, egyelõre nincs se súly, se más eü problémám. kopkopkop